Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Brexit, Μαρινόπουλος «στραγγίζουν» τη ρευστότητα

Φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης στο μέτωπο της ρευστότητας εκφράζουν παράγοντες της αγοράς. Τα νέα δεδομένα που δημιουργούν Μαρινόπουλος-Brexit. Τα εμπόδια που δημιουργούνται και στην άντληση πόρων από το εξωτερικό.

Σε μια περίοδο που αναμενόταν ότι η αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου θα έδινε κάποιες ανάσες ρευστότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προσφυγή του Μαρινόπουλου στις διατάξεις του άρθρου 99 έρχονται για να μεταβάλουν επί τα χείρω τις σχετικές προσδοκίες.

Ήδη, ο πρόεδρος της Κρητών Άρτος κ. Μανόλης Δαμιανάκης ήταν αποκαλυπτικός στη χθεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στο Euro2day.gr, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι:

Πρώτον, οι αρνητικές επιπτώσεις δεν περιορίζονται ούτε μόνο στον ίδιον τον όμιλο Μαρινόπουλου, ούτε μόνο στους εκατοντάδες προμηθευτές του, αλλά επεκτείνονται στις τράπεζες και σε πλήθος εταιρειών που καμιά συναλλαγή δεν είχαν μαζί του.

Και δεύτερον, η υπόθεση θα επιφέρει και άλλες μεγάλες παρενέργειες στην οικονομία συνολικότερα, όπως για παράδειγμα η έλλειψη εμπιστοσύνης που θα επικρατεί στην αγορά και το πλήγμα που θα δεχτούν οι επί πιστώσει πωλήσεις.


«Είναι φανερό ότι λόγω της υπόθεσης Μαρινόπουλου, το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί δραστικά κατά τις τελευταίες ημέρες, με πολλές επιχειρήσεις να ψάχνουν εναγωνίως να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους, να αποφεύγουν να πουλήσουν σε πελάτες που μέχρι χθες ενέτασσαν «στο κίτρινο» από πλευράς πιστοληπτικής ικανότητας και να αναβάλλουν γενικότερα δαπάνες και λοιπές χρηματοοικονομικές εκθέσεις», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «το περιβάλλον έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο για όσες επιχειρήσεις αναζητούσαν μεγαλύτερες πιστώσεις και χρηματοδοτική στήριξη».

Σε μικρότερο βαθμό βέβαια, οι προοπτικές καλύτερης χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν πληγεί και εξαιτίας του επιδεινωμένου γενικότερου περιβάλλοντος που έχει προκύψει μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η επιδείνωση του διεθνούς οικονομικού κλίματος επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες και τις επενδύσεις, στρέφει ως ένα βαθμό τα λεφτά προς ασφαλέστερους προορισμούς από την Ελλάδα και σε κάθε περίπτωση, ανεβάζει τα επιτόκια. Το βασικό ερώτημα λοιπόν είναι το πόσο μεγάλο θα αποδειχτεί το σοκ του βρετανικού δημοψηφίσματος και το για πόσο ακόμη θα συνεχίσει να επηρεάζει το διεθνές οικονομικό σκηνικό.

Η ουσία είναι πως με την εγχώρια πιστωτική επέκταση να μειώνεται φέτος κατά 2% και με τις καταθέσεις να μην έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα στα γκισέ των τραπεζών, όλα δείχνουν πως: 
α) Θα ζήσουμε ένα ιδιαίτερα «στεγνό» καλοκαίρι για τις επιχειρήσεις και 
β) Οι όποιες προσδοκίες υπήρχαν ότι από το προσεχές φθινόπωρο θα είχαμε ανετότερη χρηματοδότηση, μάλλον θα πρέπει να μετατοπιστούν και μάλιστα για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε, πέρα από την πιστωτική επέκταση που συνεχίζει να κινείται σε αρνητικό έδαφος, έχουμε και την απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, που μάλλον ανεβαίνει παρά υποχωρεί κατά το τελευταίο μήνα, κόντρα στο κλίμα που δημιούργησε η θετική αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς. Ήδη, χθες η απόδοση των δεκαετών ομολογιακών τίτλων ξεπερνούσε το 8,5%, όταν των αντίστοιχων γερμανικών χρεογράφων ήταν αρνητική.

Έτσι, στον βαθμό που δεν βελτιωθεί δραστικά η κατάσταση μέσα στο καλοκαίρι, φαίνεται πως θα... πάνε ακόμη πιο πέρα οι προσπάθειες των ελληνικών επιχειρήσεων να αντλήσουν κεφάλαια από την εγχώρια αγορά των εταιρικών ομολόγων.

Δυσκολίες και στο εξωτερικό

Επτά χρόνια μετά την έναρξη της οικονομικής κρίσης, η άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό παραμένει δύσκολη υπόθεση για τις ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις, ακόμη και αν αυτές έχουν μεταφέρει την έδρα τους στο εξωτερικό, ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών τους διεξάγεται εκτός της χώρας. Οι τράπεζες του εξωτερικού είναι διστακτικές, οι αγορές ομολόγων ακριβές και τα διεθνή χρηματιστήρια αποδεικνύονται απρόσιτα.

Η δύσκολη αυτή κατάσταση μάλιστα ενδέχεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, όπου αποφασίστηκε η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

H αλήθεια είναι πως οι εισηγμένες του ΧΑ που καταφέρνουν να αντλούν κεφάλαια από το εξωτερικό σε «λογικό» για την εποχή επίπεδο μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τον ΟΤΕ, την Coca-Cola HBC και τη Motor Oil.

Από την άλλη πλευρά, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Viohalco, που δύο χρόνια μετά τη μεταφορά της έδρας της στις Βρυξέλλες, δεν έχει καταφέρει πολλά πράγματα στο να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια. Μάλιστα, τα στελέχη του ελληνικού Ομίλου παραδέχονται πως ακόμη βρίσκονται στο στάδιο που «χτίζονται σχέσεις» και πως το εγχείρημα θα αποδώσει σε βάθος χρόνου, στον βαθμό που ο κίνδυνος της Ελλάδας θα μειωθεί και η εισηγμένη θα βελτιώνει τις επιδόσεις της.

Μόλις πρόσφατα επίσης, ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων σχεδίαζε να εκδώσει πενταετές ομολογιακό τον προσεχή Σεπτέμβριο, με στόχο να αντλήσει κεφάλαια της τάξης των 200 με 400 εκατ. ευρώ. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνήσει με την Credit Suisse, ώστε η τελευταία να αναλάβει κύριος ανάδοχος της έκδοσης. Το αν τελικώς θα πραγματοποιηθεί το εγχείρημα τον Σεπτέμβριο, ή αν θα μετατεθεί για αργότερα, θα κριθεί από το πόσο θα έχει υποχωρήσει το ρίσκο και αν, ως εκ τούτου, το επιτόκιο της έκδοσης μπορεί να διαμορφωθεί σε αποδεκτά επίπεδα.

Ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Νικόλαος Λύκος είχε καλέσει το 2013 τους μετόχους της Inform Λύκος να συμφωνήσουν στην αποχώρηση της εταιρείας από το ΧΑ και στην ένταξή της σε άλλη ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά (ανάγκη ευκολότερης και φτηνότερης χρηματοδότησης). Στη συνέχεια (και αφού μεσολάβησαν πολλά), η θυγατρική της Inform Λύκος, Austria Cards, εξαγοράστηκε κυρίως από τον κ. Νικόλαο Λύκο, ο οποίος πέρυσι προσπάθησε ανεπιτυχώς να την εισάγει στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και φέτος (ανεπιτυχώς και πάλι) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Να σημειωθεί ότι η Austrian Cards έχει έδρα την Αυστρία και κύρια δραστηριότητα ανά την Ευρώπη (πολύ μικρό ποσοστό εργασιών της στην Ελλάδα).

Κατά τα τελευταία χρόνια επίσης, έχουν υπάρξει διοικήσεις εισηγμένων εταιρειών του ΧΑ που έχουν διατυπώσει τον στόχο τους να εισαχθούν σε κάποια ξένη κεφαλαιαγορά (π.χ. της FG Europe ΕΦΤΖΙ -1,74% στο AIM ή στην Κύρια Αγορά του Λονδίνου), χωρίς ωστόσο κάτι τέτοιο να υλοποιηθεί στην πράξη στη συνέχεια.

Αλλά και η διοίκηση της εταιρείας πληροφορικής PROFILE (διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο, δηλαδή τα διαθέσιμά της υπερβαίνουν τον τραπεζικό της δανεισμό), απαντώντας σε πρόσφατη ερώτηση του Euro2day.gr, ανέφερε ότι ο δανεισμός από το εξωτερικό με ευνοϊκότερους όρους δεν είναι εύκολος, καθώς: α) Για τα μεγέθη του εξωτερικού, η PROFILE θεωρείται μια μικρού μεγέθους εταιρεία και β) Για τα μεγέθη της Ελλάδας, θεωρείται μια μεσαία εταιρεία που μάλιστα για την επιβάρυνση του επιτοκίου συνεκτιμάται και η πολύ καλή της ρευστότητα.

ΥΓ: Πάντως, είναι πιθανόν να ακούσουμε σχετικά σύντομα ευχάριστα νέα γύρω από την ομολογιακή έκδοση που δρομολογεί η εταιρεία πληροφορικής MLS, καθώς το αρχικό επενδυτικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί για την κάλυψη του εταιρικού ομολόγου ήταν σημαντικό.

Πηγή:http://www.euro2day.gr/news/economy/article/1431856/brexit-marinopoylos-straggizoyn-th-refstothta.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.