Η Τουρκία θα άρει προσωρινά την ισχύ της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, σπεύδοντας να προσθέσει ότι αντίστοιχα έπραξε και η Γαλλία.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι έτσι θα επιτραπεί στις αρχές να δράσουν αποτελεσματικότερα για την προσαγωγή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.
Η Γαλλία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο 2015.
Τουρκία: Η δημοκρατία είναι ισχυρότερη μετά το πραξικόπημα
Η δημοκρατία στην Τουρκία είναι ισχυρότερη από ποτέ μετά την αποτυχία του στρατιωτικού πραξικοπήματος, ενώνοντας τους Τούρκους από όλο το πολιτικό φάσμα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ.
"Το περιβάλλον για πολιτικό συμβιβασμό είναι ισχυρότερο από ποτέ", δήλωσε ο Σιμσέκ σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV
Ο Σιμσέκ είπε ακόμη πως η τουρκική οικονομία της αγοράς θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά παρά τις πρόσφατες πολιτικές δονήσεις και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης για περίοδο τριών μηνών.
Την ενίσχυση του αυταρχισμού στην Τουρκία καταγγέλλει ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών
Τη στιγμή που ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς σε σημερινές δηλώσεις του κάνει λόγο για "ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις του αυταρχισμού στην Τουρκία" και για "απαράδεκτες επεμβάσεις στη Δικαιοσύνη", αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διπλωματικών "μέσων πίεσης" απέναντι στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρέσβης στην Αυστρία, ο οποίος κλήθηκε σήμερα για εξηγήσεις στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, θεωρεί πως η κριτική που ασκείται στην Αγκυρα ισοδυναμεί με "υποστήριξη προς τους πραξικοπηματίες".
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εξωτερικών, τα διπλωματικά "μέσα πίεσης" μπορούν να υπάρξουν μέσω των διεθνών οργανισμών, σε οικονομικό επίπεδο μέσω της Ευρωπαικής Ενωσης, όπως επίσης και "προφορικά", καθώς, όπως παρατηρεί, ο Ερντογάν έως τώρα αντιδρούσε μόνον όταν ασκείτο "σκληρή κριτική".
Ο ίδιος ανέφερε πως το υπουργείο του διαθέτει στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι απρογραμμάτιστες διαδηλώσεις υπέρ του Ερντογάν, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στη Βιέννη, "κατευθύνονταν άμεσα από την Τουρκία, κάτι που είναι απολύτως απαράδεκτο και επ΄ αυτού θα διαμαρτυρηθούμε".
Ο επικεφαλής της αυστριακής διπλωματίας σε προχθεσινές δηλώσεις του είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως οι χιλιάδες άνθρωποι που συνελήφθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία -- "και που δεν είναι μόνο συμμετέχοντες στην απόπειρα προερχόμενοι από το στρατό, αλλά είναι και πολλοί δικαστές ή υπάλληλοι της διοίκησης" - βρίσκονταν ήδη εκ των προτέρων σε λίστες προγραφών, διότι διαφορετικά ο ίδιος δεν μπορεί να εξηγήσει πώς έγιναν τόσο γρήγορα οι συλλήψεις.
Ταυτόχρονα, ο Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει εξαρχής, δηλαδή ότι όποιος δεν σέβεται το δημοκρατικό κράτος δικαίου και προωθεί την επαναφορά της θανατικής ποινής, οριστικά δεν έχει θέση στην Ευρωπαική Ενωση.
Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αυστρία Χασάν Γκιεγκιούς, σε σημερινή επιστολή του προς τα αυστριακά Μέσα Ενημέρωσης, εκφράζοντας "έκπληξη και δυσαρέσκεια" απορρίπτει την "άδικη και με προκατάληψη" κριτική η οποία, όπως ισχυρίζεται, "θα μπορούσε να σημαίνει υποστήριξη προς τους πραξικοπηματίες".
Ο ίδιος διαβεβαιώνει ταυτόχρονα πως οι συμμετέχοντες στο πραξικόπημα θα δικαστούν από τα "ανεξάρτητα όργανα της Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των διεθνών υποχρεώσεών μας και των ισχυόντων νόμων", ενώ, υπεραμυνόμενος του κύματος εκκαθαρίσεων μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, ισχυρίζεται πως "καμία χώρα δεν μπορεί να έχει δύο στρατούς, δύο συστήματα Δικαιοσύνης και δύο αστυνομικές υπηρεσίες".
Υπεραμυνόμενος εξάλλου των διαδηλώσεων υπέρ του Ερντογάν στη Βιέννη, ο Τούρκος διπλωμάτης διατείνεται ότι "θα αναμέναμε πως όχι μόνο τουρκικής καταγωγής πολίτες, αλλά και οι Αυστριακοί μας φίλοι, με σημαίες στο χέρι, θα συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες παντού σε όλο τον κόσμο".
Οι διαδηλώσεις, που φέρεται να διοργανώθηκαν από την προσκείμενη στον Ερντογάν οργάνωση "Ενωση Ευρωπαίων-Τούρκων Δημοκρατών", αμφισβητούνται και εντός της τουρκικής Κοινότητας στην Αυστρία, όπως δήλωσε στην δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση ο πρόεδρος της "Τουρκικής Πολιτιστικής Κοινότητας" Μπρόλ Κιλίτς, επισημαίνοντας πως "η πλειονότητα των Τούρκων στην Αυστρία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις διαδηλώσεις" και πως "η πατρίδα μας είναι η Αυστρία και τα συμφέροντά μας είναι εδώ".
Σε σχέση με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ήδη τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, περίπου 4.000 άτομα είχαν συγκεντρωθεί και είχαν διαδηλώσει υπέρ του Ερντογάν μπροστά από το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στη Βιέννη, συμμετέχοντας στη συνέχεια σε πορεία μέσα από κεντρικούς δρόμους, η οποία κατέληξε στην Πλατεία του Αγίου Στεφάνου στο κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας.
Μία δεύτερη διαδήλωση, υπέρ του Τούρκου προέδρου, με περίπου 1.200 συμμετέχοντες, πραγματοποιήθηκε επίσης μπροστά από την τουρκική πρεσβεία στη Βιέννη και το Σάββατο, ενώ 600 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν επίσης την ίδια ημέρα μπροστά από το κτίριο του τουρκικού γενικού προξενείου στο Βόλφουρτ, στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο Φόραλμπεργκ, διαδηλώνοντας υπέρ του Ερντογάν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/66599/epikairotita/2016/-tourkia-prosorini-arsi-tis-ischuos-tis-europaikis-sumbasis-anthropinon-dikaiomaton-.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.