Με αφορμή το παρακάτω δημοσίευμα, ακούστε το ενδιαφέρον σχόλιο του Γ.Γ. του Ε.Πα.Μ. Δημ. Καζάκη, απο την εκπομπή του διαδικτυακού σταθμού "e-roi" "Στο μικρόφωνο" (Τετάρτη 13 Ιαν. 2016).
Γ. Στουρνάρας: Είχα προειδοποιήσει καιρό πριν για τα capital controls
«Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, ενώ αποκάλυψε ότι καιρό πριν είχε προειδοποιήσει για τα capital controls.
Ερωτηθείς αν είχε δει τα capital controls να έρχονται και αν είχε προειδοποιήσει και προειδοποιηθεί για αυτά, απάντησε «ναι, καιρό πριν», ενώ εξηγώντας γιατί δεν είχε γίνει αντιληπτή η έκταση του ζητήματος, σημείωσε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και το έκανα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».
Αναφερόμενος στο πρώτο εξάμηνο του 2015, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι ερχόντουσαν αρνητικά μηνύματα από το εξωτερικό. «Όχι απλώς μου ερχόντουσαν, μην ξεχνάτε κάθε 15 ημέρες συναντιόμασταν στην Φρανκφούρτη γινόταν μάχες δίναμε μάχες για να πάρουμε ρευστότητα. Αλλά είχα μηνύματα και από τα Eurogroup, από τα άτυπα συμβούλια που συμμετέχουμε και οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών», διευκρίνισε.
Πάντως, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι έχει πλέον ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, ενώ παρατήρησε ότι τελικά οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων έχουν σημαντικά λιγότερες επιπτώσεις από αυτές που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Μάλιστα, ανέφερε ότι εάν επιστρέψουν στις τράπεζες τα χρήματα που βρίσκονται «στα σεντούκια», τότε η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα μπορούσε να γίνει εντός του έτους.
Αποκάλυψε επίσης ότι ειδοποιήθηκε για το δημοψήφισμα λίγες ώρες πριν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. «Μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος, μέσα σε μισή ώρα γέμισε η Αθήνα κόσμο, οποίος πήγαινε στα ΑΤΜs να πάρει χρήματα. Εκεί κατάλαβα ότι το πράγμα έχει φτάσει σε ένα πολύ επικίνδυνο σημείο», υπογράμμισε ο διοικητής της ΤτΕ.
Παρατήρησε δε ότι «η πορεία μέχρι τώρα έδειξε πως δεν υπήρξε άλλος δρόμος από αυτόν που είχαμε ακολουθήσει πριν και σημείωσε ότι είχε πληροφόρηση την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα περί «σχεδίου Νομισματοκοπείο» και διπλού νομίσματος, με τον ίδιο να δημιουργεί ένα «τείχος» άμυνας. «Είχα πληροφόρηση τέτοια. Για αυτό συγκάλεσα του νομικούς συμβούλους της Τράπεζας, παράγοντες του δημοσίου βίου που είχαν χρηματίσει Πρωθυπουργοί. Μίλησα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και φτιάξαμε έτσι να το πω, ένα "τείχος", μια άμυνα για εξελίξεις τέτοιου είδους», διευκρίνισε. Ερωτηθείς για το σχέδιο του κ. Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, το χαρακτήρισε λάθος.
Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι και το 2012 υπήρχαν συζητήσεις για Grexit, ενώ τόνισε πως η τότε κυβέρνηση μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξε σε μία συμφωνία που οδήγησε στη συνέχεια σε μία ανοδική πορεία. Αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, εξήγησε ότι έπρεπε να επιβληθεί ένας φόρος ακίνητης περιουσίας, καθώς η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ που δεν διέθετε τέτοιο φόρο. Τόνισε πάντως ότι πιθανώς το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν ότι ενώ σχεδιάστηκε ένας φόρος ο οποίος θα έδινε περίπου 2,5 δισ., υπήρξαν πιέσεις να βρεθούν από αλλού τα 500 εκατ. που είχαν κατανεμηθεί σε πολύ μεγάλες αγροτικές περιοχές, καθώς «δεν ήταν δυνατόν, από ό,τι μου είπαν τότε οι ειδικοί των κομμάτων, να περάσει από τη Βουλή». Πάντως, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν φόρο που έσωσε τα έσοδα.
Ερωτηθείς για τον συμβιβασμό με τη Siemens για περίπου 300 εκατ. ευρώ, ανέφερε ότι η ίδια η Βουλή προέβη στον συμβιβασμό, ενώ σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις, είπε ότι το «Forget it Yannis» ελέχθη πολλές φορές, όχι μόνο από το Βερολίνο και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και από άλλες χώρες.
Όπως εξήγησε, το ΔΝΤ πίεζε και πιέζει και τώρα για κούρεμα τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, χωρίς όμως το Ταμείο να θέλει να κάνει το ίδιο. «Αυτό δημιουργεί ένα θέμα. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουν μεταξύ τους, δεν πρέπει να βάζουν την Ελλάδα μπροστά ως Ιφιγένεια για κάτι τέτοιο. Γι’ αυτό και αντέδρασα τότε. Είπα “βρείτε τα μεταξύ σας και ελάτε να μας πείτε”. Καταλήξαμε τελικά σε μία λύση, σε ένα συμβιβασμό το Νοέμβριο του ’12 μου είπαν ότι πράγματι θα υπάρχει ελάφρυνση χρέους εφόσον η Ελλάδα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμα όμως», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
Παράλληλα, έκανε λόγο για λάθη και των δύο πλευρών στην πορεία των διαπραγματεύσεων, ενώ χαρακτήρισε μεγαλύτερο λάθος των εταίρων το ότι ενώ η Αθήνα είχε πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, εκείνοι υπαναχώρησαν χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία ότι δεν είχαν προχωρήσει επαρκώς τα διαρθρωτικά κομμάτια του προγράμματος.
Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι η συμφωνία να αναλάβει τη διοίκηση της ΤτΕ είχε γίνει με τον Πρωθυπουργό αρκετό καιρό πριν, ενώ χαρακτήρισε «δεύτερο μεγάλο λάθος των εταίρων» το ότι δεν έκλεισε η αξιολόγηση το Φθινόπωρο του 2014, καθώς όπως εκτίμησε, οι διαφορές ήταν μικρές. «Σαφώς η τότε κυβέρνηση με το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αισθανόταν πληγωμένη, κοινοβουλευτικά έλεγαν ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε σκληρά μέτρα, τα υπόλοιπα. Υπήρχαν, υπήρχε όμως ένα μικρό ακόμα ποσοστό όπως και τώρα. Το μεγαλύτερο μέρος, το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής είχε επιτευχθεί και έχει επιτευχθεί και τώρα. Άρα μένει ένα μικρό κομμάτι. Νομίζω ότι μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε αυτό ως ένα ιστορικό ατύχημα», συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Σχολιάζοντας την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη χαρακτήρισε επιτυχή μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες, καθώς όπως εξήγησε, η Ελλάδα κρίθηκε πολύ αυστηρά. «Σήμερα από τα 900 δισ. των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχει η Ευρώπη, τα 100 περίπου είναι δικά μας, οπότε καταλαβαίνετε πόσο βάρος πέφτει στις πλάτες μας να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο πρόβλημα» πρόσθεσε.
Ανέφερε επίσης ότι δεν συμμερίζεται την ανησυχία για μεταφορά κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε ξένα χέρια, ενώ εξήγησε ότι δεν πρέπει να υπάρχει φόβος σε εκείνους που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό τους δάνειο ότι θα χάσουν τα σπίτια τους «γιατί πέρασε νομοθεσία η οποία βάζει σαφείς κανόνες τους οποίους θα σεβαστούν όλοι και οι τράπεζες και τα ξένα funds». «Άρα για τον ανήμπορο να πληρώσει δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Όλα αυτά γίνονται και η μεγάλη πρόκληση είναι να πληρώσουν αυτοί που έχουν δυνατότητα και δεν πληρώνουν αυτούς που ονομάζουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές», συμπλήρωσε. Εν συνεχεία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για bail in και στάθηκε στην ανάγκη να αποφευχθούν τα όποια λάθη, τόσο από την Αθήνα, όσο και από τους εταίρους.
Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, εκτίμησε ότι η εμπειρία δείχνει ότι οι επιπτώσεις από την αύξηση των εισφορών είναι χειρότερες από ό,τι είναι από τη μείωση της δαπάνης. «Ακριβώς εκεί πρέπει να βρούμε μία χρυσή τομή» συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις της κυβέρνησης σοβαρές, τονίζοντας ότι σε μεσοπρόθεσμη βάση βελτιώνεται η κατάσταση και μειώνεται η δαπάνη από το ‘18 και μετά. «Το πρόβλημα έγκειται στην τριετία από σήμερα μέχρι το 2018», διευκρίνισε.
Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «αν και υπάρχουν ορισμένοι αδιόρθωτοι», το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι, ενώ εξήγησε ότι το καλό σενάριο είναι να τελειώσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να ξεκινήσει μία διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ρευστότητας. «Θα ξεκινήσει από την ΕΚΤ, αποκατάσταση της εξαίρεσης του waiver, όπου θα μπορούν τα ελληνικά ομόλογα πια να είναι επιλέξιμα για κανονική χρηματοδότηση, το οποίο θα ρίξει πολύ το κόστος χρηματοδότησης. Ακόμα και να συμπεριληφθούμε στην ποσοτική χαλάρωση και βεβαίως να ξεκινήσει η συζήτηση για τη μείωση του χρέους», συνέχισε.
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr/finance/story/1053706/g-stournaras-eixa-proeidopoiisei-kairo-prin-gia-ta-capital-controls
Διαβάστε σχετικα:
Να δείτε που ο Βαρουφάκης ετοιμάζει ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,//,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Ο Στουρνάρας ομολογεί σχεδιασμό πραξικοπήματος (και η κυβέρνηση τον στηρίζει***)
Του Θέμη Τζήμα
Η συνέντευξη του Γ. Στουρνάρα σχετικά με το “τείχος άμυνας” που μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους παράγοντες έστηναν εν αγνοία της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας, απέναντι σε πιθανές ενέργειες της τελευταίας στο πλαίσιο του συνταγματικού της ρόλου - ασχέτως του αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με αυτές - αποτελούν ομολογία σχεδιασμού πραξικοπήματος με τη στήριξη και με τη συμμετοχή της προεδρίας της δημοκρατίας.
Η συνέντευξη αυτή δεν έρχεται σαν κεραυνός εν αιθρία, ούτε σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, ούτε σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούν διάφορες δημοκρατίες εντός ευρώ, με τα εισαγωγικά να γίνονται ολοένα καταλληλότερα. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας και γεφυροποιός Τσίπρα - Καραμανλή άλλωστε, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι αντιλαμβάνεται τις αρμοδιότητές του με τρόπο σχετικό, δηλαδή εν δυνάμει διευρυμένο στο πλαίσιο μιας σαφούς πολιτικής επιδίωξης, παράταξης και κοινωνικού μπλοκ, που ομνύει με κάθε κόστος στο όνομα του ευρώ. Η συνέντευξη του Στουρνάρα όμως έρχεται να αποκαλύψει μια υπόγεια και εν δυνάμει αντισυνταγματική λειτουργία εναντίον της εκλεγμένης τότε κυβέρνησης.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας υποχρεούται ως εκ του νόμου και της θέσης του να τηρεί το θεσμικό του ρόλο εντός του συνταγματικού πλαισίου της χώρας πρωτίστως. Η δε επιλογή της παραμονής ή μη της χώρας στην ευρωζώνη, της έκδοσης ή μη διπλού νομίσματος αποτελεί ακόμα αρμοδιότητα της όποιας εκλεγμένης δημοκρατικά κυβέρνησης, όπως άλλωστε το καλοκαίρι, ο Σόιμπλε και όλοι οι παράγοντες της ευρωζώνης είχαν αναγνωρίσει. Αντιθέτως προς αυτούς, ο διοικητής της ΤτΕ και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί με άλλους τα ονόματα των οποίων ακόμα δε γνωρίζουμε αποδείχτηκαν βασιλικότεροι του βασιλέως, όπως πάντα έπρατταν οι ντόπιοι τοποτηρητές σε κάθε αποικία και αποφάσισαν ότι είχαν υποχρέωση και δικαίωμα να κάμψουν το σύνταγμα και να καταλύσουν το ρόλο της κυβέρνησης εφόσον χρειαζόταν, προκειμένου να διασφαλίσουν συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα.
Πρόκειται αφενός για ομολογία σχεδιασμού πραξικοπήματος στον οποίο φέρεται εμπλεκόμενος και ο εκ του ρόλου του, υποτίθεται εγγυητής του συντάγματος και αφετέρου για κατάδειξη επιστροφής της αστικής δημοκρατίας από ένα ρόλο σχετικής ουδετερότητας σε ένα ρόλο με σαφέστατα ταξικά χαρακτηριστικά που επιβάλλει εις βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας. Για να καταλάβουμε τη βαρύτητα της ομολογίας Στουρνάρα ας αναρωτηθούμε τι θα λέγαμε αν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ για παράδειγμα, ομολογούσε ότι είχε έρθει σε επαφή με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ορθώσει τείχος άμυνας απέναντι στην υποτιθέμενη χρήση νομισματικών αποθεμάτων που βρίσκονται στο νομισματοκοπείο ή σε σχεδιασμό της κυβέρνησης για έκδοση διπλού νομίσματος; Επιπλέον ας αναρωτηθούμε και κάτι ακόμα: πού βρίσκονται οι εισαγγελείς και ο πρόεδρος της Βουλής και τι πρόκειται να πράξουν δεδομένης αυτής της ομολογίας;
Αυτό όμως που είναι πιο εντυπωσιακό είναι οι αγαστές σχέσεις της κυβέρνησης με το Γ. Στουρνάρα, ιδίως μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και παρά το ρόλο του τελευταίου. Οι καταγγελίες Τσίπρα εναντίον του διοικητή της ΤτΕ μετατράπηκαν σε καταγγελίες εναντίον του Λαφαζάνη και της Κωνσταντοπούλου, ενώ και η Βουλή «ευτυχώς» άρχισε να λειτουργεί όπως πριν, χωρίς να γίνεται ενοχλητική για Στουρνάρα και λοιπούς παράγοντες, εξ ου και ο Παυλόπουλος συνεχάρη την πρωτοχρονιά το Βούτση.
Καθίσταται προφανές έτσι, ότι η υπογραφή του τρίτου μνημονίου δεν ήταν μόνο μια πράξη με οικονομικό - κοινωνικές αλλά και με πολιτειακές συνέπειες. Σηματοδότησε τη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης με μια στρεβλή και ταξικά μονομερή λειτουργία της Γ' ελληνικής δημοκρατίας που την ωθεί σε βαθιά και πλήρη απαξίωση με απρόβλεπτες συνέπειες. Όταν επίδοξοι πραξικοπηματίες δρουν ελεύθερα, φτάνοντας μέχρι τα ανώτατα κλιμάκια του κράτους, τίποτα καλό δεν προμηνύεται.
Πηγή:http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/o-stoyrnaras-omologei-sxediasmo-praksikopimatos-kai-i-kybernisi-ton-stirizei
*** Σημείωση ιστολογίου: Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που στηριζει τον Στουρνάρα. Τον στηρίζουν ΑΠΑΝΤΕΣ, μέσα στο ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ...ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΜΕΧΡΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!!
ΔΕΊΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.