ΔΑΝΙΑ: Και με τη βούλα η κατάσχεση των τιμαλφών των προσφύγων...
.......................................
Σχόλιο του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημ. Καζάκη [e-roi-Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016- https://www.youtube.com/watch?v=NJhw3F5dibM]
.......................................
Εγκρίθηκε από την Βουλή της Δανίας ο νόμος για την παρακράτηση μετρητών και άλλων πολύτιμων αντικειμένων προσφύγων και μεταναστών, που καταθέτουν αίτηση ασύλου στη χώρα.
Οι νεοαφιχθέντες θα πρέπει να πληρώνουν πλέον για να φιλοξενηθούν στη Δανία και από όσα μεταφέρουν μαζί τους, θα μπορούν να κρατούν περιουσιακά στοιχεία αξίας έως 1.340 ευρώ περίπου.
Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μειοψηφίας του φιλελεύθερου Λαρς Ράσμουσεν υπερψήφισαν 81 βουλευτές και 27 καταψήφισαν από τους 109 παρόντες. «Ναι» είπαν οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και το ακροδεξιό, ξενόφοβο Κόμμα του Λαού της Δανίας- τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της Βουλής.
Η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για το «πιο παρεξηγημένο σχέδιο νόμου στην ιστορία της Δανίας», υποστηρίζει ότι η διαδικασία στόχο έχει να καλύψει τις δαπάνες διαβίωσης των προσφύγων στα κέντρα ασύλου και είναι παρόμοια με αυτή που ισχύει για τους Δανούς πολίτες που θέλουν να διεκδικήσουν κοινωνικά επιδόματα.
Η σκληροπυρηνική Ινγκερ Στόιμπεργκ
Στο γραφείο της, γράφει η Deutsche Welle, έφθασε ένα γράμμα από τον Δανό συγγραφέα Christian Mørk, που περιείχε μια βέρα και ένα σημείωμα από τον αποστολέα: «Ο προ-προπάππος μου ήρθε στη Δανία από την Ρωσία την δεκαετία του 1860», γράφει. «Και εξ'όσων γνωρίζω κανείς δεν ζήτησε από την προ-προγιαγιά μου να παραδώσει τα τιμαλφή της όταν έφθασε στα σύνορα. Αλλά αναλογιζόμενος αυτούς που τώρα θα υποστούν αυτή την ταπείνωση, σας στέλνω την βέρα της»
Ως απάντηση η υπουργός έγραψε στο Facebook:
«Γνωρίζω ότι ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης διαμαρτύρονται διότι η Δανία στο μέλλον θα κατάσχουν τιμαλφή από τους πρόσφυγες προκειμένου να πληρώσουν για την διαμονή τους στα κέντρα ασύλου. Η κριτική είναι αδικαιολόγητη αφού ο νόμος ήδη προβλέπει οι Δανοί πολίτες να πουλάνε περιουσιακά τους στοιχεία πάνω από 1.340 ευρώ πριν τους εγκριθεί η χορήγηση επιδομάτων. Είναι αρχή στην Δανία αυτοί που μπορούν να ζήσουν με δικά τους μέσα, να το κάνουν. Αυτό ισχύει για όσους ήδη μένουν εδώ και αυτό θα ισχύσει για όσους μόλις έφθασαν».
Παρά τις «εξηγήσεις» ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) θεωρεί ότι ο νέος νόμος τρέφει «τον φόβο και την ξενοφοβία».
Οπως είπε ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες Ζόραν Στεπάνοβιτς:
«Η Δανία παραδοσιακά ήταν έμπνευση για τους άλλους... Ωστόσο αντί να δείχνει αλληλεγγύη και να παρέχει καταφύγιο, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Η UNHCR εκφράζει την λύπη της για την υιοθέτηση περιορισμών στην πολιτική ασύλου αντί να επικεντρώνεται η προσπάθεια στην προώθηση μιας δίκαιης κατανομής των αιτούντων ασύλου στις χώρες της Ε.Ε....
Μας απασχολεί ιδιαίτερα η μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και τα απαγορευτικά μέτρα για την επανένωση των οικογενειών των προσφύγων, καθώς ενώ οι πρόσφυγες που έχουν καθεστώς προσωρινής προστασίας θα μπορούν να μείνουν στην χώρα για ένα χρόνο, θα έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν αίτημα για την μετεγκατάσταση των οικογενειών τους μετά από τρία χρόνια».
Η κυβέρνηση από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι είναι «γελοίο» να παρομοιάζει κανείς το νέο νόμο με την μεταχείριση των Εβραίων στο Ολοκαύτωμα, αφού το ίδιο ισχύει και για τους «Δανούς πολίτες που ζητούν χρήματα από την κυβέρνηση».
«Ηθικά είναι ένας τραγικός τρόπος να αντιμετωπίζουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα μαζικά εγκλήματα, τον πόλεμο, τους βιασμούς» δήλωσε η Pernille Skipper του αριστερού κόμματος Enhedslisten. «Δραπετεύουν από τον πόλεμο και εμείς πώς τους αντιμετωπίζουμε; Παίρνοντας τους τα κοσμήματα!»
Οπως είπε ο Klaus Petersen, καθηγητής, ειδικός στα θέματα του κράτους πρόνοιας, πράγματι οι Δανοί πολίτες πρέπει να εξαντλήσουν πρώτα τις αποταμιεύσεις τους πριν ζητήσουν επιδόματα από το κράτος, αλλά δεν υποχρεώνονται να ξεπουλάνε άλλα πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία ούτε υφίστανται έρευνα από την αστυνομία. «Αυτό συμβαίνει σε ακραίες περιπτώσεις, εάν για παράδειγμα ο Δήμος υποπτεύεται ότι οι αιτούντες θέλουν να εξαπατήσουν το κράτος,αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εντολή δικαστηρίου. Για τους πρόσφυγες δεν θα ισχύσει το ίδιο».
Η Δανία υποδέχθηκε το 2015 περίπου 21.000 πρόσφυγες, περίπου δηλαδή το 2% των προσφύγων που έφθασε στην Ευρώπη, έναντι 1,1 εκατομμυρίου που έχει δεχθεί η Γερμανία και 163.000 η Σουηδία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.