Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015

Ο Σόιμπλε κουνάει το δάχτυλο στην Ελλάδα για το προσφυγικό


Χαρακτηρίζοντας την προστασία των εξωτερικών συνόρων εκ των ων ουκ άνευ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο Σόιμπλε εκτιμά ότι το 2016 θα κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η κρίση αυτή μπορεί να λυθεί μόνον από κοινού.

Σε εκτενή συνέντευξη του στη Bild της Κυριακής, που έχει τίτλο «Ο Γκάμπριελ έχει την πλήρη στήριξη μου» και με έναν πρόλογο στον οποίο η εφημερίδα σημειώνει ότι το 2015 «Ήταν η χρονιά του: Ο 73χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ο πιο δημοφιλής πολιτικός στη Γερμανία και από την ελληνική κρίση μέχρι την προσφυγική κρίση λειτούργησε ως να ήταν καγκελάριος» ο γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλά για το προσφυγικό, αλλά και τους στόχους που θέτει για την ανάπτυξη η Γερμανία το 2016. 

Σε ερώτηση εάν είναι ευτυχής που η Ελλάδα παραμένει μέλος της ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η χώρα παίζει σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση των ευρωπαϊκών συνόρων και την καταγραφή και μετεγκατάσταση των προσφύγων, ο γερμανός πολιτικός σχολιάζει ότι τα δυο ζητήματα δεν σχετίζονται, καθώς η διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων είναι καθήκον όλων των ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ελλάδα δεν τηρεί εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου 


«Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», λέει χαρακτηριστικά ο Β. Σόιμπλε, αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.
«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προς τη Bild.

«Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών»

Τόσο στη διαχείριση του προσφυγικής κρίσης όσο και στον τρόπο διαχείρισης του ελληνικού ζητήματος υπήρξε το 2015 συχνά διάσταση απόψεων μεταξύ του Β. Σόιμπλε και της καγκελαρίου Α. Μέρκελ, παρατηρεί η Bild.

«Καθόλου», απαντά ο υπουργός Οικονομικών. Η καγκελάριος είναι ευτυχής που είμαι υπουργός Οικονομικών. Γνωρίζει ότι μπορεί να με εμπιστευτεί. Τη στήριξα περισσότερο από κάθε άλλον. Εντούτοις όχι ρωτώντας την από το πρωί μέχρι το βράδυ τι της αρέσει. Δεν είναι αυτή η δουλειά ενός υπουργού. Σεβόμενος την αρμοδιότητα του/της καγκελαρίου να χαράσσει την κατεύθυνση της πολιτικής, ένας υπουργός πρέπει να κάνει τις δικές του σκέψεις. Δεν είμαι βολικός, αλλά έντιμος».

Πηγή:http://tvxs.gr/news/eyropi-eop/o-soimple-koynaei-daxtylo-stin-ellada-gia-prosfygiko

Σημείωση ιστολογίου: Και να και η "ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΩΜΩΤΙΚΗ" ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ στίς αθλιότητες του Σόιμπλε ....(Το καλσόν παιδιά ...το καλσόν!!!)
«Δίνουμε μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της Ε.Ε.» απαντά η Ελλάδα στον Σόιμπλε

Απάντηση στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών που  κουνάει και πάλι το δάχτυλο στην Ελλάδα, για το προσφυγικό αυτή τη φορά δίνει η κυβέρνηση.


«Αξίζει να υπενθυμίσει κάποιος στον κ. Σόιμπλε ότι η Ελλάδα δίνει μια μεγάλη μάχη ανθρωπισμού στα σύνορα της ΕΕ, και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που δημιουργήθηκαν από 5 χρόνια συνεχούς λιτότητας», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη με αφορμή τις αναφορές του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για την Ελλάδα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων το αναγνωρίζει. Ο ίδιος προτιμά να επιτίθεται φραστικά στην Ελλάδα, προφανώς για τους δικούς του εσωκομματικούς λόγους», αναφέρει η κ. Γεροβασίλη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στην Bild της Κυριακής δήλωσε: «Όλες οι χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν στήριξη αλληλεγγύης, και η Ελλάδα. Οι Έλληνες ωστόσο δεν τηρούν εδώ και χρόνια τις διατάξεις του Δουβλίνου», αναφερόμενος σε παλαιότερες αποφάσεις γερμανικών δικαστηρίων που απαγόρευαν τις επαναπροωθήσεις προσφύγων στην Ελλάδα, λόγω των κακών συνθηκών κράτησης.

«Οι Έλληνες δεν θα πρέπει να αναζητούν τις ευθύνες των προβλημάτων τους μόνον στους υπόλοιπους, θα πρέπει να δουν πού μπορούν να βελτιωθούν οι ίδιοι μόνοι τους. Αυτό που λείπει είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα καταστήσουν τη χώρα πιο ανταγωνιστική», είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στην Bild.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.