Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Σχέδιο εξόδου από τη Σένγκεν για 2 χρόνια μελετούν οι Ευρωπαίοι [έγγραφο]


Εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τίτλο «Η ακεραιότητα της Συνθήκης Σένγκεν» και ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου 2015, αποκαλύπτει την πρόθεση κρατών-μελών της Ε.Ε. να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα της Ευρώπης για δύο χρόνια.

Στο εσωτερικό έγγραφο της προεδρίας, που απευθύνεται στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της Ε.Ε. (COREPER) και στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το διήμερο 3-4 Δεκεμβρίου, αναφέρονται ρητώς οι επιφυλάξεις αρκετών κρατών-μελών για τη λειτουργία της Σένγκεν, υπό τη σοβαρή πίεση που προκαλείται από τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η αδυναμία ορισμένων κρατών-μελών να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. (π.χ. Ελλάδα) και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για τη διασφάλιση του κεκτημένου του χώρου Σένγκεν.

Γράφει αναλυτικά το εσωτερικό έγγραφο του Συμβουλίου της Ε.Ε.:

Πολλά κράτη-μέλη έχουν επαναφέρει προσωρινά τον έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα, σύμφωνα με τα άρθρα 23-25 του Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν. Βάσει αυτών, ένα κράτος-μέλος δεν μπορεί να εφαρμόσει τέτοιους ελέγχους για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει συνολικά τους έξι μήνες. Η παράταση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε την έγκριση από το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν.
Η σύσταση αυτή μπορεί να εκδοθεί σε εξαιρετικές περιστάσεις για να αντιμετωπίσει μια κατάσταση όπου εντοπίζονται συνεχείς σοβαρές ελλείψεις σχετικά με τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και τα μέτρα που αναφέρονται στο άρθρο 19α του Κώδικα Συνόρων της Σένγκεν δεν είναι επαρκή. Όταν σε τέτοιες περιπτώσεις η συνολική λειτουργία του χώρου τίθεται σε κίνδυνο και στον βαθμό που οι έκτακτες περιστάσεις συνιστούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια στον χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα ή μέσα σε μέρη αυτών, η προθεσμία για την επαναφορά των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα μπορεί να παραταθεί μέχρι μια συνολική περίοδο δύο ετών.

Σε αυτή τη βάση, η Προεδρία:

- Καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής παράτασης σύμφωνα με το άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν,

- Καλεί την ίδια στιγμή τα κράτη-μέλη να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων.

Δείτε εδώ το επίμαχο έγγραφο:

(κάντε κλικ ΕΔΩ για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο στα ελληνικά)
(διαβάστε εδώ το κείμενο στα αγγλικά)


Η Ελλάδα εκτός Σένγκεν-Τι λέει ο ξένος τύπος

Βροχή δημοσιευμάτων στον χθεσινό ευρωπαϊκό Τύπο εμφάνισαν την Ελλάδα να απειλείται με έξοδο από τη ζώνη του Σένγκεν, λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει τα σύνορά της.

Βολές Κατάινεν κατά της Ελλάδας

Την ίδια ώρα, βολές εκτοξεύονται και από τις Βρυξέλλες, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν να δηλώνει πως «όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και ευρωπαϊκά κράτη είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Κατάινεν, ερωτηθείς αν και κατά πόσο ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη Σενγκεν και αν το θέμα συζητήθηκε χθες στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, απάντησε τα εξής:
«Δεν είχαμε σχετική συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων, τουλάχιστον κατά την παρουσία μου. Όλοι κατανοούν τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή και κράτη-μέλη της ΕΕ είναι πρόθυμα να βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να διαφυλάξουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Είναι πολύ σημαντικό για την ενότητα της Ευρώπης και για τον χώρο Σένγκεν και ελπίζω πραγματικά ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι ελευθερίες που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι μπορούν να διατηρηθούν. Αυτό είναι δυνατό μόνο αν μπορούμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα. Όπως ανέφερα, όλοι καταλαβαίνουμε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό οι πάντες είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν».

Τουσκ: Έλεγχος έως και 18 μήνες για όσους θέλουν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε να ελέγχονται οι μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στην ΕΕ για μια περίοδο που θα μπορούσε να φτάσει τους έως και "18 μήνες".
"Αν θέλουμε να ελέγχουμε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο από το λεπτό που χρειάζεται για να πάρουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας σε συνέντευξη που παραχώρησε σε έξι ευρωπαϊκές εφημερίδες: Guardian (η οποία και τη δημοσίευσε χθες το βράδυ στον ιστότοπό της), Figaro, la Stampa, El Pais, Gazeta Wyborcza και Suddeutsche Zeitung.
"Στη διεθνή νομοθεσία, όπως και στην ευρωπαϊκή, υπάρχει αυτός ο κανόνας των 18 μηνών που ανταποκρίνεται στον χρόνο που χρειάζεται για τον έλεγχο. Μπορούμε και πρέπει να κρατούμε τους μετανάστες έως ότου ολοκληρωθούν οι έλεγχοι", σημείωσε.

"Είναι πολύ εύκολο να μπεις στην Ευρώπη", πρόσθεσε εξάλλου, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι αυτοί "δεν είναι μόνον υποχρέωση για τις μεθοριακές χώρες". "Μπορούν να γίνουν σε πολλούς τόπους στην Ευρώπη. Αλλά οφείλουμε να πούμε πολύ ανοιχτά ότι θα το κάνουμε".

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιέσεις της Άνγκελα Μέρκελ προς άλλα κράτη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για την υποδοχή προσφύγων, ο Τουσκ απάντησε ότι θα μπορούσε να πείσει τους αντιτιθέμενους να βοηθήσουν τη Γερμανία μόνον αν η ΕΕ προστάτευε τα σύνορά της και αμφισβήτησε την άποψη ότι οι πιέσεις από το μεταναστευτικό ρεύμα είναι πολύ μεγάλες για να το σταματήσουν και ως εκ τούτου μπορούν μόνον να το διαχειριστούν και να το κατανείμουν.

"Οφείλουμε επίσης να αλλάξουμε τρόπο σκέψης: αυτό το κύμα μετανάστευσης είναι πολύ μεγάλο για να μην ανακοπεί", σημείωσε, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που δημοσιεύονται στον ιστότοπο της Figaro.

"Ας αποφύγουμε την υποκρισία: δεν είναι πλέον ένα διεθνές ζήτημα αλληλεγγύης, αλλά ένα πρόβλημα σε σχέση με τις ευρωπαϊκές δυνατότητες. Οι Ευρωπαίοι θα ήταν λιγότερο επιφυλακτικοί αν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ελέγχονταν αποτελεσματικά", υπογράμμισε.

"Συχνά λέγεται ότι πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στους Σύρους πρόσφυγες. Αλλά αυτοί αποτελούν μόνον το 30% των εισροών. Το 70% είναι (οικονομικοί) μετανάστες. Και γι'αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε πιο αποτελεσματικούς ελέγχους", κατέληξε ο Τουσκ.

Φερχόφστατ: Τα σύνορα της Ελλάδας μοιάζουν με ελβετικό τυρί

Επικριτικός έναντι της Αθήνας εμφανίστηκε εξάλλου χθες ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ. 
«Δεν είναι δυνατόν τα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν να μοιάζουν με ελβετικό τυρί. Αν η Ελλάδα αδυνατεί να ελέγξει τα σύνορά της, που είναι και σύνορα της Σένγκεν, τότε θα πρέπει να αποδεχθεί τη βοήθεια της ΕΕ» 
ανέφερε ο Βέλγος πολιτικός, ο οποίος κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει στο Ευρωκοινοβούλιο πώς θα φυλάξει αποτελεσματικά τα ελληνικά σύνορα και γιατί δεν αποδέχεται τη συνδρομή συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής της ΕΕ.

Γεροβασίλη: Δεν έχει τεθεί θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε, διά της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, αναληθή τα δημοσιεύματα που αναπαράγονται το τελευταίο διάστημα, τονίζοντας ότι «στο πλαίσιο της ΕΕ ουδέποτε έχει τεθεί ζήτημα εξόδου της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν».

Φωτιά τα ξένα ΜΜΕ για Ελλάδα

Υπενθυμίζεται πως στο χθεσινό φύλλο της βελγικής εφημερίδας Le Soir είδε το φως της δημοσιότητας μια επιστολή που έστειλε ο επίτροπος για θέματα Υγείας Βιτένις Αντριουκάιτις στον πρόεδρο Γιούνκερ όπου αφού περιγράφει «τις άθλιες συνθήκες στη Λέσβο» τονίζει ότι «δεν υπάρχει φροντίδα έκτακτης ανάγκης και πως βρέφη πεθαίνουν από υποθερμία». Ο Επίτροπος κάνει λόγο για παντελή έλλειψη ακόμα και των στοιχειωδών, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και σε επίπεδο ανθρωπίνου δυναμικού, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να πεθαίνουν παιδιά από υποθερμία και νέοι άνθρωποι από πνευμονία, απλά και μόνο επειδή δεν υπάρχουν κλινοσκεπάσματα και σκηνές. 

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά δεν συμβαίνουν στην Αφρική ή σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα, αλλά μέσα στην ΕΕ, επισημαίνοντας ότι η τελευταία μοιάζει να είναι παντελώς απούσα και όλη η προσπάθεια και η δουλειά που έχει γίνει για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης παραμένει αφανής στο νησί της Λέσβου. Καταλήγει εφιστώντας την προσοχή στην ανάγκη εξεύρεσης άμεσων λύσεων και υιοθέτησης έκτακτων μέτρων, έστω και παρεκκλίνοντας από ορισμένους κανόνες που διέπουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ταμεία, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εν όψει της επικείμενης τραγωδίας.

Le Soir: Η Ελλάδα δεν κάνει τη δουλειά της

Η εφημεριδα Le Soir υπογραμμίζει επίσης οτι βρίσκεται «στα ύψη ο εκνευρισμός στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απέναντι στην Ελλάδα, η οποία κατηγορείται ότι δεν κάνει τη δουλειά της». Το δημοσίευμα αναφέρεται στο ενδεχόμενο να αποβληθεί η Ελλάδα από τη ζώνη Σένγκεν, εξαιτίας της κατάστασης στη Λέσβο, η οποία τείνει να μετατραπεί σε ανθρωπιστική κρίση. Αναφέρει, επίσης, οτι τα λεγόμενα hotspots παραμένουν ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα οι αφιχθέντες στην Ελλάδα να εξακολουθούν να κατευθύνονται μαζικά προς τη βόρεια Ευρώπη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, οτι παρόλο που οι υπεύθυνοι της Επιτροπής και οι εκπρόσωποί της είχαν μέχρι τώρα φανεί πολύ ευνοϊκοί απέναντι στην Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας δημόσια ότι τα «hotspots» βρίσκονται σε καλό δρόμο, διπλωμάτες και αξιωματούχοι έχουν αρχίσει πλέον να εγκαταλείπουν την ξύλινη γλώσσα και να επισημαίνουν μια σειρά από παραλείψεις της ελληνικής πλευράς.

Τι δεν κάνει η Ελλάδα και κατηγορείται
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατηγορείται ότι:

δεν ζήτησε ποτέ επίσημα τη συμβολή των ομάδων ταχείας δράσης των κρατών μελών για τη φύλαξη των συνόρων (Rabid),

δεν δημιούργησε τις 30.000 θέσεις υποδοχής, όπως είχε δεσμευθεί στη μίνι Σύνοδο με τα Βαλκανικά κράτη,

χρονοτριβεί ως προς την υπογραφή συμφωνίας με τη FRONTEX και, τέλος,

δεν ζήτησε την ενεργοποίηση της υλικής βοήθειας για πολιτική προστασία, η οποία θα καθιστούσε δυνατή την παροχή άμεσης βοήθειας στους μετανάστες που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά και θα περιόριζε την ανθρωπιστική καταστροφή.

Αναφορικά με τις θέσεις υποδοχής, μόνο 3.000, από τις 30.000 για τις οποίες δεσμεύτηκε η Ελλάδα, υφίστανται, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι υπόλοιπες 20.000 που ανέλαβε να δημιουργήσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα έχει, επίσης, καθυστερήσει και ως προς την καταγραφή των προσφύγων, αφού καταγράφονται μόνο 20 αιτήματα μετεγκατάστασης την ημέρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι 350 συσκευές ηλεκτρονικής λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι έτοιμες να αποσταλούν στην Ελλάδα, αλλά η τελευταία επιμένει να χρησιμοποιεί το χαρτί για τη ΛΗΨΗ τους, παρόλο που, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται, δεν θα χρειαζόταν παρά μισή μέρα για τη σχετική εκπαίδευση.

Χάνουν την υπομονή τους οι Ευρωπαίοι

Για όλους τους παραπάνω λόγους, υποστηρίζει η βελγική εφημεριδα οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους και μοιάζουν αποφασισμένοι να ασκήσουν τη μέγιστη δυνατή πίεση προς τις ελληνικές Αρχές, ούτως ώστε να τεθούν σε εφαρμογή όσα έχουν προβλεφθεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Επιτροπή επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, την πιθανότητα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν, πληροφορία που επιβεβαιώνεται και από διπλωματική πηγή μεγάλου κράτους-μέλους. Ένα τέτοιο μέτρο φαίνεται ακραίο από πολιτική σκοπιά και σε επίπεδο συμβολισμού, προβλέπεται, ωστόσο, στο άρθρο 26 της Συνθήκης του Σένγκεν, υπογραμμίζει η εφημεριδα.

Πηγή:http://www.iefimerida.gr/news/238854/shedio-exodoy-apo-ti-sengken-gia-2-hronia-meletoyn-oi-eyropaioi-eggrafo

Διαβάστε σχετικά:

http://monaxeros.blogspot.gr/2015/12/blog-post_1.html

http://monaxeros.blogspot.gr/2015/12/ft.html

http://monaxeros.blogspot.gr/2015/12/blog-post_3.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.