Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Δήλωση του ΕΠΑΜ για τα αποτελέσματα της άτυπης Διάσκεψης Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

Ανακοίνωση

Με την συμμετοχή οκτώ κρατών – μελών της ΕΕ και άλλων τριών μη μελών ολοκληρώθηκε η άτυπη Διάσκεψη Κορυφής, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Διάσκεψη αποφάσισε μια σειρά 17 μέτρων, για να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στην Ευρώπη, χωρίς να αναφέρει από πού προέρχονται οι άνθρωποι αυτοί και για ποιόν λόγο έρχονται. Κάλλιστα θα μπορούσαν να έρχονται και από άλλον πλανήτη. Καμμία αναφορά δεν γίνεται στον πόλεμο που άρχισε η Δύση στην Συρία και καμία μνεία σε ενδεχόμενη απόπειρα να σταματήσει η Ευρώπη τον πόλεμο εκεί.

Η Διάσκεψη χαιρετίζει την απόφαση της Ελλάδας να αυξήσει την δυνατότητα υποδοχής σε 30.000 άτομα έως το τέλος του έτους και προγράμματα φιλοξενίας για άλλα 20.000 άτομα,και ας το διαψεύδει αυτό η κυβέρνηση. Αναβαθμίζεται η κοινή θαλάσσια επιχείρηση Ποσειδών στην Ελλάδα (προβλέπει συνεργασία με την Τουρκία) και την παρουσία της Frontex στο Αιγαίο.


Το ΕΠΑΜ, σεβόμενο την τραγική μοίρα των Σύριων προσφύγων, εκφράζει την αλληλεγγύη προς αυτούς και καταδικάζει την υποκρισία που διέπει την απόφαση της Διάσκεψης Κορυφής και τις κεκαλυμμένες υποχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Αναρωτιέται επίσης γιατί μόνο η Ελλάδα θα δεχθεί 50.000 πρόσφυγες, ενώ επισημαίνει τους κινδύνους για τα θαλάσσια σύνορά μας από την αναβάθμιση της επιχείρησης Ποσειδών και της Frontex.

Πάγια θέση του ΕΠΑΜ είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και η εγκατάσταση τους στα κράτη εκείνα που προκάλεσαν τις πολεμικές συγκρούσεις από τι ς οποίες φεύγουν.

Αθήνα 26.10.15
Η Πολιτική Γραμματεία του ΕΠΑΜ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.