Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου...


Σημείωση ιστολογίου:

ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΞΕΖΟΥΜΙΣΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΩΝ...!!!!   ΑΙΔΩΣ ΑΧΡΕΙΟΙ...

....................................................................................................................................................................................................................
Το περίμενα πως το χτεσινό κείμενο θα προκαλούσε αντιδράσεις. Μόνο που δεν περίμενα πώς θα προκαλούσε τόσο πολλές σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όλες προερχόμενες είτε από τον τίτλο"Ξαναγυρνάμε στην τρόικα" είτε από το υπογραμμισμένο "τ ί π ο τ ε", που έδωσα ως απάντηση στο ερώτημα τι άλλαξε τώρα που στην εξουσία βρέθηκε ο ΣυΡιζΑ.
Δεκτές και συζητήσιμες όλες οι ενστάσεις, από το μειλίχιο "τα παραλές, ρε Θοδωρή" μέχρι το οργισμένο "μια ζωή κολλημένοι είσαστε" (αν και δεν καταλαβαίνω τον πληθυντικό, μιας και, ό,τι γράφω, το γράφω μόνος μου και για πάρτη μου). Έλα, όμως, που οι ενστάσεις με δαιμονίζουν και με βάζουν να ψάχνω! Κι επειδή, ως γνωστόν, όποιος ψάχνει, βρίσκει, έτσι κι εγώ βρήκα ένα τεφαρίκι.

Σίγουρα θα θυμάστε το τι γινόταν κάθε φορά που επρόκειτο να πάρουμε μια δόση από τα δανεικά των μνημονίων. Ερχόταν η τρόικα... αρχίζαμε το κουβεντολόι... εμείς βάζαμε (και καλά!) κόκκινες γραμμές... οι κακοί τροϊκανοί επιμένανε στα δικά τους... εμείς επιμέναμε (και καλά!) στις γραμμές τις κόκκινες... οι κακοί επέμεναν κι εκείνοι... Τέλος πάντων, κάποια στιγμή τα βρίσκαμε. Υπογράφαμε εμείς κάποιες νέες δεσμεύσεις, βάσει αυτών φτιάχνανε οι τροϊκανοί μια έκθεση και βάσει της έκθεσης παίρναμε τα δανεικά, με τα οποία πληρώναμε κάτι άλλα δανεικά που είχαμε πάρει παλιότερα. Αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους. 

Πάμε τώρα στο τεφαρίκι που προανέφερα. Πρόκειται για την τέταρτη αξιολόγηση (δηλαδή, την τέταρτη έκθεση της τρόικας) στα πλαίσια του δεύτερου μνημονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε πέρυσι τον Απρίλιο. Το περιεχόμενό της απλώνεται σε έναν τόμο 252 σελίδων, με τίτλο "Δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα - Τέταρτη αξιολόγηση", ο οποίος είναι γραμμένος στα αγγλικά και μάλλον θα δυσκολέψει μερικούς αναγνώστες. Μην ανησυχείτε, όμως. Γι' αυτό είμαι εγώ εδώ! Θα σας πάω κατ' ευθείαν στην σελίδα 70 και θα μεταφράσω για χατήρι σας τις παραγράφους 136 και 137 (σ.σ.: τα σκούρα γράμματα χρησιμοποιούνται όπως ακριβώς και στο πρωτότυπο κείμενο αλλά οι υπογραμμίσεις είναι δικές μου):136. Για την κάλυψη υπόλοιπων αναγκών, αν υπάρξει καμμιά, πρόσθετοι πόροι θα μπορούσαν να προέλθουν από μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πράξεων επαναγοράς (σ.σ.: τα γνωστά μας repos) και της χρήσης αδρανών διαθεσίμων πόρων τομέων της γενικής κυβέρνησης.

  • Εσωτερικός δανεισμός γενικής κυβέρνησης μέσω πράξεων επαναγοράς. Ενώ τα διαθέσιμα του κράτους σε ρευστό μειώνονται, άλλοι φορείς της γενικής κυβέρνησης διαθέτουν αρκετά μεγάλα ταμειακά αποθέματα. Ως μέρος του προγράμματος, θα τεθεί σε λειτουργία μηχανισμός ο οποίος θα δίνει στο κράτος την δυνατότητα να χρησιμοποιεί τους διαθέσιμους αδρανείς πόρους άλλων τομέων της γενικής κυβέρνησης προς κάλυψη μέρους των χρηματοδοτικών του αναγκών. Ως πρώτο βήμα, οι αρχές δημιουργούν ένα πλαίσιο επαναγοράς, χρησιμοποιώντας ως εγγυήσεις περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, για να αντλήσουν μέχρι και 3 δισ. ευρώ από την υπερβάλλουσα ρευστότητα υποτομέων της γενικής κυβέρνησης. Το πλαίσιο αυτό θα υλοποιηθεί ως μέρος μιας προηγούμενης δράσης και οι συμφωνίες επαναγοράς, αν και θα είναι βραχυπρόθεσμες, θα μπορούν ναμετακυληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες.

  • Χρήση των διαθέσιμων αδρανών πόρων άλλων τομέων της γενικής κυβέρνησηςγια σκοπούς ρευστότητας. Οι αρχές συμφώνησαν να αναπτύξουν ένα σχέδιο για τηνμεταρρύθμιση της διαχείρισης διαθεσίμων, το οποίο πρέπει να εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2015, με στόχο την καταπολέμηση της σημερινής μεγάλης κατάτμησης τηςδιαχείρισης των διαφόρων λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης. Ένα πρώτο βήμα σε αυτή τη μεταρρύθμιση θα είναι να εξεταστούν οι λογαριασμοί που τηρούνται από το κράτοςκαι τους φορείς της κεντρικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και να κλείσουν όλοι οι περιττοί λογαριασμοί, φέρνοντας τα χρήματα πίσω στον Ενιαίο Λογαριασμό Διαθεσίμων (ΕΛΔ). Το κλείσιμο των περιττών λογαριασμών θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και θα φέρει αυξημένη ρευστότητα στον ΕΛΔ.

137. Η εφαρμογή αυτών των παραπάνω μέτρων, καθώς και oi εκταμιεύσεις σύμφωνα με τοχρονοδιάγραμμα του προγράμματος, θα βοηθήσουν να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενόμέχρι τον Μάιο του 2015, το οποίο υπολογίζεται σε 5,5 δισ. ευρώ (λαμβάνεται υπόψη η έκδοσηκρατικών ομολόγων τον Απρίλιο του 2014 αλλά όχι και η πιθανή εξαγορά μέρους των ομολόγων του πυλώνα Ι, ούτε η χρήση των αδρανών πόρων τμημάτων της γενικής κυβέρνησης). Η δέσμευση του Eurogroup για παροχή επαρκούς στήριξης προς την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του προγράμματος και πέραν αυτού έως ότου ανακτήσει πρόσβαση στις αγορές, παρέχει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα παραμένει επαρκώς χρηματοδοτoύμενο.Το Φ.Ε.Κ. με την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αυτά λοιπόοοον! Η κατάπτυστη και προδότρα κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων είχε συμφωνήσει από πέρυσι τέτοια εποχή να μαζέψει και την τελευταία δεκάρα από κάθε συρτάρι δημόσιου φορέα και οργανισμού, προκειμένου να είναι συνεπής στις πληρωμές προς τους δανειστές μας. Αυτό το σχέδιο ήταν συμφωνημένο να υλοποιηθεί μέχρι τέλους της προηγούμενης χρονιάς αλλά, επειδή ο Σαμαράς την έκανε με ελαφρά πηδηματάκια, μείναμε λίγο πίσω στην υλοποίηση. Έτσι, λοιπόν, ανέλαβε ο ΣυΡιζΑ να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου παρακαλώ!), μη τυχόν και μείνει ανεκπλήρωτη κάποια συμφωνία με την κακή τρόικα. Ούτε του Βαρουφάκη ιδέα ήταν όλα αυτά ούτε του Σκουρλέτη ούτε οποιουδήποτε άλλου. Καραμπινάτη μνημονιακή δέσμευση ήταν. Μπορεί να λέμε ότι τελείωσαν τα μνημόνια αλλά μάλλον ως μαλακία για να περνάει η ώρα το λέμε. Η ουσία είναι ότι η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν προδιαγεγραμμένη από καιρό.

Ελπίζω ότι οι αναγνώστες αυτού του ιστολογίου διαθέτουν αρκετό μυαλό ώστε να μην αναρωτιούνται γιατί δεν βγαίνει κάποιος από την κυβέρνηση να πει ότι αυτό το σάρωμα των διαθεσίμων σε ΟΓΑ, ΟΑΕΔ, ΙΚΑ, δήμους, νοσοκομεία, πανεπιστήμια κλπ κλπ έγινε επειδή έτσι είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Πώς θα δικαιολογούσες ως αριστερή κυβέρνηση μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (δηλαδή, το επείγον του πράγματος) προς υλοποίηση μιας συναπόφασης της κακής προηγούμενης κυβέρνησης και της κακής τρόικας ένα χρόνο πρωτύτερα; Πώς θα εξηγούσες την θαυμαστή ακρίβεια με την οποία πορεύεσαι πατώντας πάνω στα χνάρια των κακών προκατόχων σου; Πώς θα συνέχιζες να παραμυθιάζεις τον κόσμο ότι έσκισες τα μνημόνια; Και πώς θα προωθούσες για πιπίλισμα την καραμέλλα που λέγεται "πρέπει όλοι να βοηθήσουμε", για να καλύψεις την αρπαχτή σου, αν έλεγες πως όλα τούτα δεν είναι δική σου ιδέα αλλά των άλλων, των κακών;

Απορία εν παρενθέσει: Πρόσφατα, στην τηλεοπτική εκπομπή τού Χατζηνικολάου, ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε τις αστοχίες τής κυβέρνησής του λέγοντας ότι παρέλαβε ελλείματα και αδειανά ταμεία. Δηλαδή, τότε που έταζε όσα έταζε, νόμιζε πως τα ταμεία ήταν γεμάτα; Δηλαδή, ετοιμαζόταν να κυβερνήσει την χώρα και δεν ήξερε ότι από πέρυσι τον Απρίλη είχε προσδιοριστεί μια τρύπα 5,5 δισ. για φέτος τον Μάη, η οποία ήταν συμφωνημένο πως θα έπρεπε να καλυφθεί με ξετίναγμα όλων των συρταριών; Μάλιστα... Το πρόβλημα είναι αν όλο αυτό το λες ψέμα, βλακεία ή ανικανότητα. Κλείνει η παρένθεση.

Κατά ταύτα, ζητώ συγγνώμη από όσους κακοκάρδισα με το χτεσινό κείμενο αλλά τους παρακαλώ να μου επιτρέψουν να επιμείνω: έστω κι αν σήμερα βρίσκεται στην κυβέρνηση πρώτη φορά η αριστερά, τίποτε δεν έχει αλλάξει και πολύ φοβάμαι πως τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό το "πρώτη φορά αριστερά" έχει ήδη αρχίζει να βγάζει πικρό γέλιο καθώς κάθε μέρα γίνεται σαφέστερο ότι συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, όπως πάντα, δεξιά...

Πηγή:http://teddygr.blogspot.gr/2015/05/blog-post_12.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.