Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Πώς έγινε το πατατράκ στο Χρηματιστήριο


Σαρωτικές απώλειες στις τράπεζες και τα blue chip και μάλιστα με ουρά πωλήσεων. Στο 43,81% η μετεκλογική πτώση του τραπεζικού δείκτη, εξαύλωση στα warrants. Τα χτυπήματα στα blue chip. Εκτόξευση των αποδόσεων στα ομόλογα και ράλι στα ασφάλιστρα κινδύνου.


Εικόνες αποκάλυψης στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλώ, με το πτωτικό σπιράλ σε πλήρη εξέλιξη και τους εν δυνάμει πωλητές σε απόλυτη κυριαρχία, όταν πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία αναφέρουν ότι, παρά το σφυροκόπημα που έχει προηγηθεί, υπάρχει «ουρά» πωλήσεων, από όσους έχουν αποφασίσει να μειώσουν δραστικά θέσεις, ή ακόμα και να μηδενίσουν την παρουσία τους στο Χ.Α.

Χρηματιστές αναφέρονται σε πωλήσεις «χωρίς αύριο» από ξένα χαρτοφυλάκια που εκτιμούν ότι δεν έχουν λόγω παρουσίας σε μία Αγορά που δεν φαίνεται να εμπεριέχει σενάρια θετικών εκπλήξεων και η οποία το μόνο που δείχνει σαν «κύριο μενού» είναι το αυξημένο volatility, όταν κοπάσει το εν εξελίξει πτωτικό κύμα.

Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ολοκληρωθεί αυτό το κύμα πωλήσεων, από αυτούς που φοβούνται τα χειρότερα και προχωρούν σε κινήσεις «stop loss» και από τα χαρτοφυλάκια που έχουν αποφασίσει να αποχωρήσουν από την Χώρα. Και βέβαια η εμφανής έλλειψη πρόθυμων αγοραστών, κάνει το "έργο" των εν δυνάμει πωλητών σαφώς πιο δύσκολο και χρονοβόρο, με αποτέλεσμα η πτωτική ταλαιπωρία να δείχνει μακρά, έστω και αν μεσολαβήσουν κάποιες ανοδικές "ανάσες" που θα είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία οδηγούν οι τρεις μετεκλογικές συνεδριάσεις, όσα συντηρητικά χαρτοφυλάκια είχαν επιλέξει τον ρόλο του παρατηρητή και παρέμεναν αποστασιοποιημένα από την Αγορά με πληρωμένες θέσεις, δείχνουν να επαναδραστηριοποιούνται με σημαντικό αριθμό πωλήσεων που ξεκινάει από τον Τραπεζικό κλάδο και επεκτείνεται σε τίτλους εταιρειών που ενσωμάτωναν σενάρια αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΗ, Λιμάνια), τα οποία εγκαταλείπονται, ή στην καλύτερη περίπτωση αλλάζουν μορφή, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις των στελεχών της νέας Κυβέρνησης.

Σε αυτά θα αρχίσουν να προστίθενται τα σενάρια για επανεξέταση των συμβάσεων για τους οδικούς άξονες, κάτι που έδωσε μία πρώτη "γεύση" στις μετοχές των "μεγάλων" Κατασκευαστικών εταιρειών και βέβαια του project στο Ελληνικό, κάτι που δεν άφησε ανεπηρέαστη την μετοχή της Lamda Development (-12,90%).

Εννοείται ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση τα "margin calls" βρέθηκαν "πρώτο τραπέζι πίστα" (θα πολλαπλασιαστούν αύριο αν συνεχιστεί η "νότια" κίνμηση) και αυτό είχε σαν συνέπεια τις "παράπλευρες απώλειες" στο ταμπλώ του 25αρη, από όσους επέλεγαν να ρευστοποιήσουν κάτι άλλο, πλην Τραπεζών, εκτιμώντας ότι οι απώλειες των Τραπεζικών μετοχών ήταν δυσανάλογα τεράστιες σε σχέση με την υποχώρηση που κατέγραφαν άλλοι Δεικτοβαρείς τίτλοι.

Εννοείται ότι οι εν δυνάμει πωλητές δεν "φοβήθηκαν" ούτε από την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία η Επ. Κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε εκτενείς "real time" ελέγχους επί των πωλήσεων σε Τραπεζικές μετοχές, προκειμένου να διαπιστώνεται η ταυτότητα των πωλητών και να εξετάζεται το ενδεχόμενο μη θεμιτών πρακτικών.

Από εκεί και πέρα και όταν κατακάτσει η "σκόνη των επελαυνόντων πωλητών", η Αγορά θα αναζητήσει μεσομακροπρόθεσμες τοποθετήσεις σε τίτλους εταιρειών που το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι του κύκλου εργασιών τους βασίζεται σε εξαγωγές και σε μετοχές εταιρειών, η πορεία των οποίων θα επηρεαστεί συγκριτικά λιγότερο από τυχόν Κυβερνητικές αποφάσεις.

Επιστρέφοντας στις "δάφνες" της σημερινής συνεδρίασης, ασφαλώς και υπάρχουν στατιστικά που ... ζαλίζουν.
Ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες ενδοσυνεδριακές απώλειες, αυτές σημειώθηκαν από Alpha Bank(υποχώρησε μέχρι τα 0,2590 ευρώ, -30%), Εθνική (μέχρι τα 0,79 ευρώ, -29,46%), Πειραιώς (έως τα 0,4930 ευρώ, -29,97%), Eurobank (μέχρι τα 0,10 ευρώ, -25,93%) και ΔΕΗ (μέχρι τα 4,25 ευρώ, -17,79%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "κουδούνι" της λήξης βρήκε το σύνολο των Τραπεζικών warrants, αλλά και τους τίτλους των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank να κλείνουν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Ο Τραπεζικός δείκτης κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τις 53,22 μονάδες (-27,65%) να κλείσει στις 53,94 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 26,67%. Να σημειωθεί ότι το σημερινό -26,67% του κλαδικού δείκτη των Τραπεζών, είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες απώλειες "ever", με τις μεγαλύτερες να έχουν σημειωθεί στις 29/11/1985 (-32,45%).
Ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη


Με τους πωλητές να κάνουν το 3Χ3, ο Γενικός Δείκτης αθροίζει μετεκλογικές απώλειες 15,39% και ο δείκτης των Τραπεζών απώλειες 43,81%.

Το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη παραπέμπει σε επίπεδα Σεπτεμβρίου 2012 με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 7/9/2012 (693,49 μονάδες), ενώ το κλείσιμο του Τραπεζικού δείκτη παραπέμπει σε επίπεδα Ιουλίου 1986, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 17/7/1986 (53,84%).

Σε μόλις τρεις συνεδριάσεις, από την συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου έχουν χαθεί 11,3 δισ ευρώ.

Στα επιμέρους, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις ο τίτλος της Alpha Bank καταγράφει αθροιστικές απώλειες 41,85%, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Τράπεζας έχει μειωθεί κατά 2,49 δισ ευρώ, η μετοχή της Εθνικής σημειώνει αθροιστικές απώλειες 42,81%, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει μειωθεί κατά 2,208 δισ ευρώ, της Eurobank αθροιστικές απώλειες 42,2%, ενώ η κεφαλαιοποίηση έχει συρρικνωθεί κατά 1,074 δισ ευρώ και της Πειραιώς αθροιστικές απώλειες 48,71%, με την κεφαλαιοποίηση να είναι μειωμένη κατά 2,887 δισ. Τέλος ο τίτλος της ΔΕΗ παρά το θετικό πρόσημο της πρώτης μετεκλογικής συνεδρίασης, σημειώνει αθροιστικές απώλειες 20,96%, με την κεφαλαιοποίηση να είναι μειωμένη κατά 294 εκατ. ευρώ.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Πρωτόγνωρες στιγμές γνωρίζει η Ελληνική Κεφαλαιαγορά τρεις μέρες μετά τις σημαντικότερες εκλογές των τελευταίων 40ετών, επισημαίνει η Δήμητρα Βασιλακοπούλου.

Σε ελεύθερη πτώση ο Τραπεζικός κλάδος του Χ.Α., με τις αποφάσεις της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης για το ρόλο του Κράτους μέσω του ΤΧΣ στη διοίκηση των Τραπεζών, να αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Το κόστος δανεισμού της Χώρας εκτινάχθηκε στη δεκαετία άνω του 10% αποτελώντας την έξοδο στις Αγορές "όνειρο θερινής νυκτός".

Από την άλλη, οι πρώτες ανακοινώσεις των Υπουργών, πριν ακόμα αναλάβουν και επισήμως τα χαρτοφυλάκια τους, προκάλεσαν μούδιασμα στους παράγοντες της Αγοράς και στους εν δυνάμει επενδυτές.

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα προ δύο κατευθύνεις, ή προς το "GREXIT" ή προς το "GREEK KOLOTOUMBA" με τις πιθανότητες να μοιάζουν μοιρασμένες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα πανικού και σύγχυσης, ωστόσο, μπορούν να προκύψουν επενδυτικές ευκαιρίεςκαι αυτές είναι η δουλειά μας να αναδείξουμε. Διατηρώντας την αισιοδοξία μας για την τελική έκβαση, αυτής της μικρής σε διάρκεια, ελπίζουμε, περιπέτειας της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, θα επικεντρώναμε τη προσοχή μας σε μετοχικούς τίτλους που ο κύκλος εργασιών τους επηρεάζεται σε περιορισμένο βαθμό από την Ελληνική Οικονομία.

Επίσης τα "κουρεμένα" ομόλογα που προέκυψαν από το PSI μπορεί να αποφέρουν σημαντικά κέρδη, σε περίπτωση αποκλιμάκωσης της σημερινής κατάστασης και αποτελούν την πιο ασφαλή έκθεση σε Ελληνικό ρίσκο σε περίπτωση επιδείνωσης.

Στα πλαίσια της επιθυμητής διαφοροποίησης, η έκθεση σε Κρατικό χρέος των Χωρών Μελών της Ευρωζώνης που θα επωφεληθούν του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης Draghi που ξεκινάει το Μάρτιο, αποτελεί μίαενδεδειγμένη εναλλακτική.

Επιπλέον θετικές αποδόσεις μπορούν να προκύψουν από μία τοποθέτηση σε μετοχικούς τίτλους Ευρωπαϊκών εταιρειών που αναμένεται να επωφεληθούν της πτώσης στην τιμή πετρελαίου, μειώνοντας το κόστος παραγωγής τους με ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας.

Τέλος και σύμφωνα με την άποψη της διευθύντριας επενδύσεων της Attica Wealth Management, αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση της πτωτικής τάσης του μαύρου χρυσού ενδέχεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση του κοινού νομίσματος σε σχέση με το δολάριο.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις

Τα μικτά πρόσημα είναι το κύριο χαρακτηριστικό, σήμερα, στις διεθνείς Αγορές, τόσο της Ασίας, όσο και της Ευρώπης (πιέζεται περισσότερο ο Ευρωπαϊκός Νότος), αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street, όπου ο Nasdaq δείχνει να διαφοροποιείται επί το θετικότερον λόγω αποτελεσμάτων της Apple.

Το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας θα περιμένει τους σημερινούς "χρησμούς" της Fed, με αρκετούς αναλυτές να εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα να επιδείξει λιγότερο συντηρητική στάση, καθώς όπως όλα δείχνουν η ενδυνάμωση του δολαρίου αρχίζει να επιδρά στα αποτελέσματα των Αμερικανικών εταιρειών.

Μικρές απώλειες για τον χρυσό, ενώ επιστρέφουν σε χαμηλότερα επίπεδα ευρώ και πετρέλαιο.

Στην περίπτωση του κίτρινου μετάλλου, πολλά θα κριθούν από την δυνατότητα, ή μη, να υπερκεραστεί η ζώνη αντίστασης $1300 - $1306. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής θα δημιουργηθούν όλες οι τεχνικές προϋποθέσεις για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Αντίθετα, κλείσιμο χαμηλότερα των $1274, επαναφέρει τα σενάρια τεσταρίσματος των $1253.

Πηγή:http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/article-market/1298397/pos-egine-to-patatrak-sto-hrhmatisthrio.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.