Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Luxleaks-κόκκινα δάνεια: Πως Ελληνίδα από τη Ν.Φιλαδέλφεια βρέθηκε να χρωστάει στο… Λουξεμβούργο


Ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον φορολογικό παράδεισο του Λουξεμβούργου. Τη μαύρη τρύπα των φορολογικών εσόδων που χάσκει εδώ και δεκαετίες στην καρδιά της Ευρώπης φέρνει στο φως έρευνα της Διεθνούς Σύμπραξης Δημοσιογράφων ICIJ.

Τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν μυστικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με διεθνείς επιχειρήσεις που οδηγούν σε απώλειες εκατομμυρίων ευρώ για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη και εκθέτουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος κατηγορείται ότι ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου υπέθαλπτε επί δύο δεκαετίες το εν λόγω καθεστώς.

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 80 δημοσιογράφοι από 26 χώρες, εφημερίδες όπως η Guardian και η Monde, καθώς και μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί όπως οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί CBC στον Καναδά και NRD στη Γερμανία.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της αυστριακών συμφερόντων εταιρίας Zeus Recovery Fund, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία αγόρασε από τράπεζες χρέη ελληνικών νοικοκυριών στο 4,5% της αξίας τους κι έβγαλε κέρδη που άγγιξαν το 100% της επένδυσης.

Ειδικότερα, η Zeus αγόρασε κυρίως από τη Eurobank και σε μικρότερο βαθμό από την Alpha Bank, κόκκινα καταναλωτικά δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ, δίνοντας επί της ουσίας 32,3 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4,5% της αξίας τους.

Από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η ICIJ, διαγράφεται ξεκάθαρα το σχέδιο για να πληρώνει ελάχιστους αν όχι μηδενικούς φόρους. Συγκεκριμένα, το 2009 η εταιρία είχε έσοδα 9,4 εκατομμύρια ευρώ. Για αυτά τα χρήματα, τα οποία χρησιμοποιούνταν για να ξεπληρώνονται δάνεια μέσω NIFA, βάσει συμφωνίας με τις Αρχές του Λουξεμβούργου, δεν υπήρχε καμία απολύτως παρακράτηση φόρου, ενώ θα εξέπιπταν από την φορολόγηση ως χρέος της εταιρίας. Αντίστοιχα το 2010 τα έσοδά της ξεπέρασαν τα 5,1 εκατομμύρια, ενώ το 2011 έπεσαν στα 2,3 εκατ. λόγω της οικονομικής κρίσης.

Κάπως έτσι πάντως η Zeus, μέσα σε τρία χρόνια, είχε συλλέξει από την εξαγορά κόκκινων δανείων περίπου το 50% των δαπανών για την απόκτησή τους, χωρίς να πληρώνει καθόλου φόρους.

Η Θεοδώρα Λυκογιώργου από τη Νέα Φιλαδέλφεια, είχε ένα ιδιωτικό χρέος που έφτασε το περασμένο καλοκαίρι τα 6.500 ευρώ. Όπως ανέφερε η ίδια στην εφημερίδα “Τα Νέα”, το δικηγορικό γραφείο που συλλέγει τα χρέη για λογαριασμό της Zeus της έκανε πρόταση να δώσει περίπου 650 ευρώ,  δηλαδή το 10% της συνολικής οφειλής, και να διαγράψουν την υπόλοιπη.

Ακόμα όμως και με αυτό το κούρεμα χρέους η Zeus καταφέρνει να βγάλει κέρδη που ξεπερνούν το 100%, αφού για να αγοράσει το κόκκινο δάνειο της κυρίας Λυκογιώργου, δεν έδωσε περισσότερα από 300 ευρώ.

Πηγή: nea.gr

Πηγή:http://eleutheriellada.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.