Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Όχι «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας είπαν οι πέντε σοφοί


Του Γιώργου Δελαστίκ

Καλά, το ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν προτίθεται να πάει σε «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους παρά τους κατά καιρούς περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαγγέλη Βενιζέλου, το γνωρίζαμε. Άλλωστε, τελευταία κανένας υπουργός δεν αναφέρει τη λέξη «κούρεμα» του χρέους. 
Και αν σποραδικά ξεφύγει η λέξη αυτή από τα χείλη κάποιου κυβερνητικού βουλευτή, αυτό οφείλεται απλώς στο γεγονός ότι ο βουλευτής αυτός είναι άσχετος. Προχθές όμως ήρθε κι άλλο «μαντάτο» από το Βερολίνο: οι Πέντε Σοφοί της γερμανικής οικονομίας αποφάνθηκαν ότι δεν θα γίνει το διαβόητο «κούρεμα»! 
Οι αποκαλούμενοι Πέντε Σοφοί είναι οι εκάστοτε επικεφαλής των πέντε μεγάλων οικονομικών ινστιτούτων της Γερμανίας, ο ρόλος των οποίων συνίσταται στο να συμβουλεύουν την αντίστοιχη γερμανική κυβέρνηση. Εννοείται φυσικά ότι η κυβέρνηση δεν υποχρεούται να ακολουθεί τις υποδείξεις τους, ούτε να συμμερίζεται τις εκτιμήσεις τους. 

Στη γερμανική νοοτροπία όμως η έννοια του «σοφού» κάθε άλλο παρά υποβαθμισμένη ή ειρωνική χροιά έχει και έτσι όντως αυτά που λένε οι Πέντε Σοφοί διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την άποψη του γερμανικού πληθυσμού. Όπως κάθε χρόνο, λοιπόν, προχθές το πρωί οι Πέντε Σοφοί παρέδωσαν στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ την ετήσια έκθεσή τους με τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας το 2015. Αργότερα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσαν, ερωτήθηκαν και για το πώς εκτιμούν την κατάσταση που κατά την άποψή τους θα επικρατήσει στην Ελλάδα τον επόμενο χρόνο. Οι θέσεις τους ήταν καταλυτικές.


«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται "κούρεμα" του χρέους της και άλλωστε αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση του Βερολίνου!» απάντησε κατηγορηματικά και αφοπλιστικά εκ μέρους τους ο Λαρς Φελντ, ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου του Βερολίνου. «Δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση του Βερολίνου», άρα δεν θα γίνει, είναι η ουσία της απάντησής του! Είναι όντως απολύτως ρεαλιστικός ο συλλογισμός του. Είπε κι άλλα όμως εκ μέρους των Πέντε Σοφών ο Φελντ. «Ασφαλώς και η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα είδος τρίτου οικονομικού προγράμματος βοήθειας» δήλωσε απερίφραστα και αμέσως προχώρησε στην υπαγόρευση των όρων για το νέο «πρόγραμμα» που λένε οι Γερμανοί, εννοώντας το νέο «Μνημόνιο» που λέμε εμείς: Η Ελλάδα «πρέπει να αποδεχθεί όρους για να λάβει τη νέα οικονομική βοήθεια»! Κι όχι μόνο πρέπει να «αποδεχθεί όρους», προφανώς επαχθέστατους, αλλά επιπλέον το νέο μνημονιακό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και ταυτόχρονης αυστηρής επιτήρησης θα χορηγηθεί «μόνο αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της», αυτές δηλαδή που έχει αναλάβει μέχρι τώρα και για τις οποίες οι Γερμανοί δηλώνουν μέσω της τρόικας ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Γι' αυτό και πατούν στον λαιμό την κυβέρνηση, τώρα πια που θεωρούν πιθανό να μην κατορθώσει να μαζέψει 180 βουλευτές για να εκλέξει δικό της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επομένως να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, όπου οι πάντες είναι βέβαιοι ότι αποκλείεται η ΝΔ να αναδειχθεί πρώτο κόμμα. Με ελάχιστες φράσεις, οι Πέντε Σοφοί της Γερμανίας ανέτρεψαν όλη την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μας είπαν δηλαδή ότι δεν θα γίνει «κούρεμα» του χρέους, ότι φυσικά και πρέπει να υπάρξει και τρίτο μνημόνιο, ότι βεβαίως και θα το συνοδεύουν όροι, ότι μόνο αν εκπληρώσει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει θα δοθεί νέα βοήθεια. Η ουσία όλων αυτών των εκτιμήσεων, κατά την προσωπική μας άποψη, είναι ότι η γερμανική κυβέρνηση «ροκανίζει» τον χρόνο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου.

Μέχρι τότε, δεν πρόκειται να δώσει τίποτα στην κυβέρνηση της Αθήνας. Πρώτα θα δει τι θα γίνει με την προεδρική εκλογή, αν δηλαδή θα μαζευτούν οι 180 βουλευτές για να ψηφίσουν τον Πρόεδρο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός ή αν θα πάει η χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ανάλογα με το τι θα συμβεί, οι Γερμανοί είτε θα συνεχίσουν την ίδια πολιτική είτε θα χαράξουν γραμμή εγκλωβισμού κυβέρνησης Τσίπρα, αν όντως έχει προκύψει κάτι τέτοιο από τις υποτιθέμενες πρόωρες εκλογές. Βλέποντας και κάνοντας. «Δώρα» πάντως από τους Γερμανούς είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να λάβουν ο Αντ. Σαμαράς και ο Β. Βενιζέλος. Οι Γερμανοί είναι πάντα ανελέητοι προς αυτούς που χάνουν τη χρησιμότητά τους για την προώθηση της πολιτικής τους. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη κρεμαστεί στο γερμανικό πολιτικό «τσιγκέλι» της αμφιβολίας, γι' αυτό και υφίστανται τέτοιους διασυρμούς, όπως αυτόν με τις εκατό δόσεις και τον ΕΝΦΙΑ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.