Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

O ΕΝΦΙΑ δεν διορθώνεται, δεν τροποποιείται, δεν εξωραϊζεται: ακυρώνεται στην πράξη !



Της Κατερίνας Κνήτου*

Οι επιστρατεύσεις, οι «διαθεσιμότητες» (απολύσεις), οι περικοπές των συντάξεων και των εισοδημάτων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τα καθημερινά όλο και πιο βάρβαρα μέτρα, δεν έχουν τέλος. Η κυβέρνηση έχει κάνει επάγγελμα τον εκβιασμό του λαού στο όνομα του success story και του περίφημου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η αντισυνταγματική και ανάλγητη φορολογική καταλήστευση της πλειοψηφίας της κοινωνίας, που ξεκίνησε το 2011 με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, της έκτακτης εισφοράς και του ειδικού τέλους ακινήτων σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από τη φοροδοτική τους ικανότητα, ακόμη και σε εκείνους που ήταν πολύ κάτω από τα όρια της φτώχειας, λέγαμε τότε ότι παραβιάζει τις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αναλογικότητας, καθώς και την αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου. Παρόλα αυτά, το ΣτΕ είχε κρίνει συνταγματικό το ΕΕΤΗΔΕ (πρόγονο του ΕΝΦΙΑ) για λόγους δημοσίου συμφέροντος ως έκτακτο φόρο: ως απόλυτα προσωρινό μέτρο, που θα πρέπει να καταργηθεί μετά από πάροδο δύο ετών εφαρμογής του.

Η κυβέρνηση παρέκαμψε αυτή την απόφαση, μετονομάζοντας το ΕΕΤΗΔΕ σε ΕΕΤΑ, και επιβάλλοντας τη συνέχιση της είσπραξης του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί εξέλιξη των χαρατσιών. Είναι νόμος προδήλως αντισυνταγματικός, επεκτείνεται στην φορολόγηση της ιδιοκτησίας από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά της (αγροτεμάχια, οικόπεδα, μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα κ.λ.π.), υπολογίζεται δε επί πλασματικών αξιών (αντικειμενικές-αγροτεμάχια εντός οικισμού), και οδηγεί σε απόλυτη οικονομική ασφυξία και πραγματική αδυναμία καταβολής την πλειοψηφία της ήδη εξαθλιωμένης κοινωνίας.

Με την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ παραβιάζονται τα άρθρα 4 παρ. 5 του Συντάγματος περί φορολογικής ισότητας και φορολογικής δικαιοσύνης, το άρθρο 17 του Συντάγματος για το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, το άρθρο 4 παρ.1 του Συντάγματος για τις γενικές αρχές της ισότητας και το άρθρο 25 του Συντάγματος για την αρχή της αναλογικότητας.

Επιπλέον πρόκειται για την φορολόγηση ιδιοκτησίας που είναι όχι μόνο απρόσοδη αλλά και επιβαρυμένη με υποθήκες, κατασχέσεις κ.λ.π. Ταυτόχρονα δε, απειλείται άμεσα με διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία (ΚΕΑΟ). Πρόκειται για μια ιδιοκτησία που έχει ήδη φορολογηθεί πολλαπλώς, που η εμπορική της αξία έχει συρρικνωθεί, και που η ενδεχόμενη απώλειά της έχει μετατραπεί σήμερα σε μόνιμο εφιάλτη για τους εκατοντάδες χιλιάδες αδύναμους οφειλέτες, δηλαδή για τους περισσότερους από εμάς: τους άνεργους, τους επισφαλώς απασχολούμενους, τους φτωχούς και ραγδαία φτωχοποιούμενους, που είμαστε σήμερα η πλειοψηφία της κοινωνίας.

Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι «λάθος» του οικονομικού επιτελείου ή κάποιων υπαλλήλων, όπως θέλουν να το εμφανίσουν, βλέποντας τις άμεσες αντιδράσεις (Ζάκυνθος-πρωτοβουλία πολιτών, Δικηγορικοί Σύλλογοι- σύλλογοι και επαγγελματικά σωματεία). Αντίθετα, συνιστά σαφή κυβερνητική επιλογή σε εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εφαρμοστεί: αποτελεί την χαριστική βολή, την σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι.

Οφείλουμε να εξαντλήσουμε τα νομικά μας όπλα: με ομαδική κοινοποίηση εξωδίκων, με κατάθεση ενδικοφανών προσφυγών, με εξάντληση των περιθωρίων που μας δίνει ο νόμος. Κυρίως, όμως, να συμβάλουμε μέσα από φορείς, συλλογικότητες, δομές αλληλεγγύης, σωματεία και δημοτικές κινήσεις, στη δημιουργία ενός κινήματος αντίστασης και ανυπακοής που θα φτάσει σε κάθε πόλη, χωριό, γειτονιά και θα κάνει επιτέλους πράξη την ανατροπή με όχημα την αντίσταση, την ανυπακοή και την αλληλεγγύη.

* Η Κατερίνα Κνήτου είναι μέλος της Πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί- Στοπ

Πηγή:http://rednotebook.gr/2014/08/o/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.