Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η εκεχειρία στην ανατ. Ουκρανία


Από μια «κλωστή» κρέμεται η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μόλις την Παρασκευή στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ Κιέβου και φιλορώσων αυτονομιστών. Πυρά δέχτηκαν τη νύχτα οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη, ενώ σήμερα νέες εκρήξεις σημειώνονται και βόρεια του Ντονέτσκ. Στο μεταξύ, ατρατιωτική άσκηση στη Λετονία ως τμήμα μιας μεγαλύτερης κλίμακας άσκησης στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία, και τη Γερμανία κάνει το ΝΑΤΟ, με σαφή μηνύματα προς τη Μόσχα.

Το πρωί της Κυριακής ακούγονταν παρατεταμένες εκρήξεις σε περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ πυκνοί καπνοί καλύπτουν το ουρανό, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters. Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις, αν και η πόλη βρίσκεται στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών.

Σύμφωνα με πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε κοντινό στρατόπεδο. «Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας» είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες. «Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη» πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ουκρανικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά πυροβολικού κοντά στο λιμάνι της Μαριούπολης. Ήταν η πρώτη σοβαρή παραβίαση της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής.
Νωρίς το πρωί στην ανατολική είσοδο της Μαριούπολης, κοντά στο φυλάκιο ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ήταν εμφανή τα σημάδια από τη νυχτερινή μάχη. Ένα φορτηγό, σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου καιγόταν ακόμη, ενώ πολλά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές. Κάτοικος της περιοχής είπε ότι καταστράφηκε επίσης ένα βενζινάδικο και υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί έκρηξη από τα καύσιμα των δεξαμενών του.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται σε γενικές γραμμές, αλλά είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια. Την ίδια ημέρα Κίεβο και φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορούνταν για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ με μηνύματα προς τη Μόσχα

Η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ στη Λετονία, μέρος της μεγαλύτερης άσκησης στις χώρες της Βαλτική, την Πολωνία, και τη Γερμανία , έρχεται ως μια έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης των ηγετών των κρατών-μελών της συμμαχίας «να υπερασπιστούν τα κράτη-μέλη της Βαλτικής από τον αυταρχισμό της Ρωσίας». «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους λαούς μας ότι είμαστε σε θέση να τους προστατεύσουμε», δήλωσε ο στρατηγός Χανς-Λόταρ Ντόμρος διοικητής της στρατιωτικής διοίκησης του ΝΑΤΟ στην Μπρουνσούν της Ολλανδίας, ο οποίος παρακολούθησε την άσκηση.

Συνολικά, 2.000 στρατιώτες από εννέα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν στην επταήμερη άσκηση που ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.

Από την Παρασκευή το βράδυ περίπου 500 αλεξιπτωτιστές έφτασαν στο αεροδρόμιο Λιελβάρντε, περίπου 60 χιλιόμετρα από τη πρωτεύουσα Ρίγα της Λετονία μαζί με εκατοντάδες οχήματα και αεροσκάφη ως τμήμα της άσκησης που ουσιαστικά προσομοιώνει την ανάπτυξη στρατιωτών και εξοπλισμού του ΝΑΤΟ σε μια άλλη χώρα σε κατάσταση κρίσης.

«Σίγουρα πάνω από όλα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους όσους θέλουν να απειλήσουν το ΝΑΤΟ, ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να επιχειρήσουν. Το ΝΑΤΟ θα υπερασπίζεται πάντα και θα προστατεύει τους πολίτες του» ανέφερε ο Ντόμρος μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ρίγα.

«Έχουμε μια νέα απειλή. Είναι διαφοροποιημένη και πιο δυναμική από ποτέ. Ως εκ τούτου, απαιτεί μια διαφορετική προσέγγιση. Για το σκοπό αυτό, χτίζουμε δυνάμεις που μπορούν να δώσουν μια απάντηση σε αυτή την απειλή μέσα σε 48 ώρες», δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, στρατηγός Εντ Ντέιβις σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση της Λετονίας LTV.

Το ΝΑΤΟ για να αποδείξει τη δέσμευση του στην υπεράσπιση των μελών της συμμαχίας, θα πραγματοποιήσει παρόμοιας κλίμακας στρατιωτικές στη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Ουκρανία, την Πολωνία μέσα στο φθινόπωρο.

Πηγή:http://tvxs.gr/news/kosmos/ena-bima-prin-tin-katarreysi-i-ekexeiria-stin-anatoliki-oykrania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.