Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Στον αέρα το γήπεδο-επιχείρηση του Μελισσανίδη


Δεν μπορεί να πάρει οικοδομική άδεια

Οι υπαλληλίσκοι-παπαγαλάκια του ιδιοκτήτη της ΑΕΚ κατηγορούν τον δήμαρχο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας ότι σέρνεται πίσω από τη «Στρούγκα» (τίτλος τιμής για τη «Στρούγκα») κι εμείς πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Μελισσανίδης τρέχει ασθμαίνων πίσω από την «Κόντρα»! Πριν βιαστείτε να μιλήσετε για υπερβολή, πρέπει να διαβάσετε το ρεπορτάζ που ακολουθεί και αναφέρεται στα σοβαρά και τα ευτράπελα του Αυγούστου.

Στις 7 Αυγούστου, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας μας, δημοσιεύσαμε ανάλυση με τίτλο: «Στον αέρα τα σχέδια Μελισσανίδη: δεν μπορεί να χτίσει γήπεδο-εμπορική επιχείρηση!». Στην ανάλυση εξηγούσαμε ότι μέσα σε λίγες μέρες ήρθαν τα πάνω κάτω για τον μεγαλοκαπιταλιστή ιδιοκτήτη της ΑΕΚ, γιατί με το δασοκτόνο νόμο (είχε ψηφιστεί πριν από δύο μέρες από τη Βουλή, αλλά δεν είχε ακόμη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ), «τα άρθρα 42, 43, 18 και19, καθώς και το Παράρτημα VII του νόμου για το “Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής και άλλες διατάξεις”, που ήδη έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ με τον αριθμό 4277/2014, είναι πλέον άχρηστα στολίδια, αφού προσκρούουν στις διατάξεις του μεταγενέστερου νόμου, οι οποίες στην ουσία τα καταργούν».

Παραθέταμε τις συγκεκριμένες διατάξεις και συνδέσμους για όποιον ήθελε να «κατεβάσει» τους δύο νόμους.
Στις 12 Αυγούστου επανήλθαμε στο θέμα, με νέο δημοσίευμα που είχε τίτλο «O Mελισσανίδης δεν μπορεί να βγάλει άδεια για το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση στο Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας!». Ο δασοκτόνος νόμος είχε ήδη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ (Ν. 4280/2014). Εξηγήσαμε ότι το παλιό άρθρο 49 του βασικού δασικού νόμου 998/1979, το οποίο είχε τροποποιηθεί για να βολέψει τον Μελισσανίδη, αντικαταστάθηκε πλέον από δύο νέα άρθρα (58 και 59), τα οποία ορίζουν επακριβώς τις επιτρεπτές παρεμβάσεις σε άλση και πάρκα. Επιπροσθέτως, σημειώναμε ότι ακυρώθηκε η μετατροπή του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας σε Μητροπολιτικό Πάρκο.

Τα άρθρα 58 και 59 του βασικού δασικού νόμου πλέον προβλέπουν:

«Δεν επιτρέπεται η μεταβολή του κύριου προορισμού και η αναίρεση της λειτουργίας των πάρκων ή αλσών ως και των δασών».

«Η ως άνω απαγόρευση ισχύει επίσης για κοινόχρηστους χώρους πρασίνου, που περιβάλλονται από τον οικιστικό ιστό χωρίς να έχουν ενταχθεί σε σχέδιο πόλης, φέρουν δασική βλάστηση, φυσικώς ή τεχνητώς δημιουργηθείσα και λειτουργούν εκ των πραγμάτων ως πάρκα και άλση».

«Στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας υπάγονται και τμήματα πάρκου ή άλσους, τα οποία φέρουν μη δασική βλάστηση συνδέονται όμως οργανικά με το σύνολο του πάρκου ή άλσους υπό την έννοια ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσικής ισορροπίας του συνόλου».

«Αποφάσεις κήρυξης εκτάσεων ως δασωτέων ή αναδασωτέων που αφορούν πάρκα και άλση αίρονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας μετά τη δημιουργία ή αναδημιουργία της δασικής βλάστησης».

«Σε πάρκα ή άλση και γενικότερα σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου δύναται, μετά από έρευνα του υπεδάφους για την καταλληλότητα, να κατασκευάζονταιέργα του Μετρό ή του Τραμ και τα συνοδά έργα αυτών (π.χ. γραφεία), καθώς και τα προβλεπόμενα στο άρθρο 21 του ν. 4269/2014 με την προϋπόθεση ότι θα αποκατασταθεί πλήρως από τον υπεύθυνο του έργου ή την αναθέτουσα αρχή, μετά το πέρας των εργασιών κατασκευής και στο σύνολο της έκτασης επέμβασης η λειτουργία του πάρκου, του άλσους ή του χώρου πρασίνου ως φυσικού συστήματος εντός του αστικού ιστού».

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέραμε ότι επικοινωνήσαμε με την υπηρεσία που έχει οριστεί ως αρμόδια να εκδώσει την οικοδομική άδεια του γηπέδου-επιχείρηση (Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του  ΥΠΕΚΑ), την ενημερώσαμε ότι βάσει του νόμου 4280/2014 δεν μπορεί να εκδώσει άδειες έγκρισης και δόμησης για το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση του Μελισσανίδη και στη συνέχεια, κατόπιν αιτήματος της υπηρεσίας, τηςαποστείλαμε με fax το δημοσίευμά μας.

Είχαμε και μια είδηση για τους αδημονούντες και διαρκώς παραμυθιαζόμενους οπαδούς της ΑΕΚ: «Πάντως, όπως ενημερωθήκαμε, φάκελο για την έκδοση άδειας έγκρισης και άδειας δόμησης η επιχείρηση Μελισσανίδη («Δικέφαλος 1924» ΑΕ) μέχρι στιγμής δεν έχει καταθέσει».

Τι ήταν να το γράψουμε; Την άλλη κιόλας μέρα, Τετάρτη 13 Αυγούστου (σημειώστε την ημερομηνία), η εταιρία Μελισσανίδη ανακοίνωσε: «H ΠAE AEK ανακοινώνει ότι κατατέθηκε σήμερα στην αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ και συγκεκριμένα στη διεύθυνση ΔOKK με αριθμό πρωτοκόλλου 39151 ο φάκελοςπου αφορά την έκδοση της οικοδομικής άδειας για την ανέγερση του γηπέδου μας στη Νέα Φιλαδέλφεια. Πρωταρχικός στόχος μας πλέον είναι να μη χαθεί ούτε μια ημέρα και να προχωρήσουν άμεσα όλες οι διαδικασίες που απαιτούνται στη συνέχεια».

Πέρασε ο δεκαπενταύγουστος, γλεντήσαμε στα πανηγύρια και στις 20 Αυγούστου επανήλθαμε με φρέσκες ειδήσεις, υπό τον τίτλο: «Νέα ντοκουμέντα: Στον αέρα το γήπεδο Μελισσανίδη!». Δύο ειδήσεις περιείχε το ρεπορτάζ.

«ΕIΔΗΣΗ ΠΡΩΤΗ: η «Δικέφαλος 1924» ΑΕ δεν κατέθεσε φάκελο για έκδοση άδειας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά μια απλή αίτηση μιας (αριθμός 1) σελίδας, ίσα-ίσα για να πάρει αριθμό πρωτοκόλλου!». Σημειώναμε, μάλιστα, ότι ο αριθμός πρωτοκόλλου που πήραν με την αίτηση της μιας σελίδας (χωρίς να καταθέσουν πλήρη φάκελο) «είναι ελεγκτέος ως προς τη νομιμότητα της χορήγησής του» (γι’ αυτό θα μιλήσουμε όταν έρθει η ώρα του).

«ΕΙΔΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΗ: Η ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ ερευνά το θέμα, μετά από το δημοσίευμα της Κόντρας». Παραθέταμε και το σχετικό έγγραφο, το οποίο μας είχε κοινοποιηθεί από το ΥΠΕΚΑ, υπογεγραμμένο από τον προϊστάμενο της ΔΟΚΚ και απευθυνόταν σε έναν μακρύ κατάλογο πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων: υπουργό Ι. Μανιάτη, αναπληρωτή υπουργό Ν. Ταγαρά, γενικό γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σ. Αλεξιάδη, Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΚΑ, Γενικό Διευθυντή Πολεοδομίας, Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Διεύθυνση Νομοθετικού Εργου, Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας. Τους ενημέρωνε για το δημοσίευμά μας και τους ζητούσε τις παραπέρα ενέργειές τους. Καταλήγοντας σημειώναμε: «Είμαστε βέβαιοι, ότι η ΔΟΚΚ δεν πρόκειται να κάνει οποιαδήποτε ενέργεια, αν προηγουμένως δεν πάρει απαντήσεις απ’ όλους τους παραλήπτες του εγγράφου της, για τα ζητήματα νομιμότητας που εγείρει το δημοσίευμά μας».

Ταραχή στα επιτελεία (θαυμάσια κατάσταση, που θα ‘λεγε και ο Μάο Τσετούνγκ). Μετά από καναδυό μέρες αμηχανίας, δόθηκε εντολή στους υπαλλήλους-παπαγαλάκια να γράψουν ότι όλα με την άδεια προχωρούν κανονικά και ότι μόλις επιστρέψουν οι υπάλληλοι από τις άδειες θα πέσουν με τα μούτρα πάνω στη μελέτη του φακέλου. Ποιου φακέλου, του άδειου; Μολονότι τους προκαλέσαμε, δεν τόλμησαν να μας διαψεύσουν. Και βέβαια, έκαναν γαργάρα με ταβανόπροκες τη δεύτερη είδηση. Το έγγραφο με το οποίο ο προϊστάμενος της ΔΟΚΚ έκρινε βάσιμο το δημοσίευμά μας και απευθυνόταν στην πολιτική ηγεσία και στις αρμόδιες διευθύνσεις (η ΔΟΚΚ έχει μόνο εφαρμοστικά καθήκοντα) ζητώντας οδηγίες. Ενας υπάλληλος-παπαγαλάκι, θεωρώντας ότι απευθύνεται σε πολιτικά καθυστερημένους, έγραψε στην οπαδική φυλλάδα, απαντώντας εμμέσως στα δημοσιεύματά μας, ότι υπάρχει τάχα κάποια «ειδική σημείωση» στο άρθρο 43 του νόμου για το Ρυθμιστικό, που «θωρακίζει την ΑΕΚ». Η φυλλάδα το «χτύπησε» και στην πρώτη σελίδα της, για να καθησυχάσει τους οπαδούς: «Η ειδική ρύθμιση αφορά μόνο στο γήπεδο της ΑΕΚ και υπερισχύει οποιουδήποτε άλλου νόμου που έχει να κάνει με τα δάση»! Επιχειρηματολογία καμία, βέβαια, αφού επρόκειτο για φανταστική «ειδική σημείωση».

Βέβαια, οι υπάλληλοι-παπαγαλάκια πήραν εντολή ν’ αρχίσουν και το παπατζιλίκι. Εκεί που πριν διαβεβαίωναν ότι το Σεπτέμβρη βγαίνει η άδεια και μπαίνουν οι μπουλντόζες, άρχισαν τα «θέλει χρόνο φυσικά». Πόσα τέρμινα, ρε παιδιά; Πείτε το στους κακόμοιρους τους πελάτες σας.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του σίριαλ παίχτηκε την περασμένη Τετάρτη. Κάποιο «πουλάκι» (παντού υπάρχουν «πουλάκια») τους είπε ότι κάτι σημαντικό σκαλίζουμε ρεπορταζιακά. Νέα ταραχή. Ζητήθηκαν οδηγίες «άνωθεν» και την Πέμπτη η οπαδική φυλλάδα, που είχε ξεχάσει το θέμα γήπεδο για μέρες, κυκλοφόρησε με πηχιαίο πρωτοσέλιδο: «Και τώρα… ΟΥΤΕ ΛΕΠΤΟ ΧΑΜΕΝΟ - Εντολή Μελισσανίδη στους συνεργάτες του ώστε να είναι πανέτοιμα όλα τα απαραίτητα έγγραφα και να δίνονται αμέσως, με το που ζητούνται, όσο προχωράει ο έλεγχος και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - Ξεκίνησε η εξέταση του φακέλου της ΑΓΙΑ-ΣΟΦΙΑΣ από τους εξειδικευμένους μελετητές της ΔΟΚΚ - Καθημερινή η επικοινωνία της ΑΕΚ με όλες τις υπηρεσίες - ΤΡΕΙΣ ΜΗΝΕΣ απαιτούνται για τη διεκπεραίωση της άδειας».

Ωπα, τι έγινε, ρε παιδιά; Πώς προέκυψαν οι τρεις μήνες; Ο νόμος, βάσει του οποίου η άδεια για το γήπεδο-επιχείρηση θα εκδοθεί (κατά παρέκκλιση) από τη ΔΟΚΚ (Ν. 3342/2005), στο πρώτο κιόλας άρθρο του προβλέπει ότι η άδεια εκδίδεται «μέσα σε εξήντα ημέρες από την ημέρα υποβολής σε αυτό αίτησης». Δηλαδή, 13 Οκτώβρη θα έπρεπε να είχατε την άδεια και εσείς το πάτε αρχές Δεκέμβρη και βλέπουμε; Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Θα επανέλθουμε σύντομα.

Πηγή:http://www.eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.