Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Προς νέο ποινικό κώδικα με πολύ επικίνδυνες διατάξεις

(Για παράδειγμα, αν φωνάξεις, να καεί να καεί το μπουρδέλο η Βουλή, κινδυνεύεις με ισόβια!)

Από σχόλιο στο διαδίκτυο:

“Καταργούν τα ισόβια για τους καταχραστές δημοσίου χρήματος (η παρεούλα τους) και εισάγουν ισόβια κάθειρξη για προσβολή του πολιτεύματος! (εμεις οι υπολοιποι). Δηλαδή αν πεις αυτό δεν είναι δημοκρατία είναι μπουρδέλο πας ισόβια”

Μεγάλες ανατροπές  στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης φέρνει ο νέος Ποινικός Κώδικας, που έχει καταρτισθεί από επιστημονική επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρόκειται να προωθηθεί πρός ψήφιση  στη Βουλή. Εισάγει νέους θεσμούς – όπως η έκτιση ποινής με  κοινωφελής εργασία ή κατ’ οίκον και η ηλεκτρονική επιτήρηση. Καταργείται η διάταξη που προβλέπει ισόβια κάθειρξη για καταχραστές δημοσίου χρήματος. Αυστηρές ποινές προβλέπονται για προσβολή του πολιτεύματος., ενώ για να διατυπωθεί κατηγορία σύστασης εγκληματικής οργάνωσης – την οποία αντιμετωπίζουν στελέχη της Χρυσής Αυγής – πρέπει να προκύπτει οικονομικό όφελος.

Τι αλλάζει στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης:


- Καταργείται ο νόμος 1608/1950 περί καταχραστών. Τα ισόβια μετατρέπονται σε 20 χρόνια.

- Νέοι τρόποι έκτισης της ποινής: κατ’ οίκον περιορισμός, ηλεκτρονική επιτήρηση και κοινωφελή εργασία σε οργανισμός του Δημοσίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

- Νέος όρος για χαρακτηρισμό εγκληματικής οργάνωσης. Απαιτείται ο οικονομικός προσπορισμός.

- Ποινές κάθειρξης έως 20 χρόνια για πρωθυπουργό, υπουργούς, βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους σε περιπτώσεις δωροληψίας.

- Χρηματικές ποινές 50.000 έως 150.000 ευρώ για δωροληψία υπαλλήλων.

- Απαγορεύεται η μετατροπή των ποινών, διευρύνεται η επιβολή χρηματικών ποινών σε ελαφρά αδικήματα.

- (ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:) Ποινές ισοβίων για προσβολή του πολιτεύματος και δέκα χρόνια για όποιον προκαλεί με εικόνες ή μέσω Διαδικτύου τη διάπραξη της πράξης.

Οι καινοτομίες του Ποινικού Κώδικα

Επανάσταση στον τρόπο επιμέτρησης και έκτισης των ποινών φέρνει ο νέος Κώδικας, ο οποίος εισάγει θεσμούς πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δικαστικά δεδομένα.

- Κατ’ οίκον περιορισμός για υπερηλίκους άνω των 75, μητέρες ανηλίκων έως πέντε χρόνια, τετραπληγικούς, αναπήρους, ασθενείς με AIDS.

- Κοινωφελής εργασία για καταδικασμένους έως πέντε χρόνια, ορίζεται αριθμός ωρών εργασίας από 100 έως 240 ώρες για ποινή ανά χρόνο.

- Ηλεκτρονική επιτήρηση ανηλίκων καταδικασμένων για ελαφρά εγκλήματα.

- (ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ:) Φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους για πράξεις βίας κατά γραφείων πολιτικών κομμάτων και χρηματική ποινή.

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr/archives/185913.html



….


Τι σημαίνει το τέλος τα ισόβια για καταχραστές του δημοσίου

 Του Παναγιώτη Στάθη

Νομικό σάλο έχει ήδη προκαλέσει η κυοφορούμενη κατάργηση του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, του περίφημου νόμου 1608/50  που επιβάλλει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης σε όσους κρατικούς ή μη αξιωματούχους “βουτούν” το δάκτυλο στο μέλι του δημόσιου ταμείου, σε μια περίοδο δε που η δικαιοσύνη έχει αναλάβει να ξεδιαλύνει δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς με πρωταγωνιστές υπουργούς, πρώην υπουργούς και γενικότερα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν εξουσία και δημόσιο χρήμα.

Η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, περιλαμβάνεται στις τελικές προτάσεις της επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας οι οποίες βρίσκονται πλέον στα χέρια του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει την τελική ευθύνη αν θα τις αποδεχτεί ή όχι στο σχετικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Φθινόπωρο στη Βουλή.

Αντιδράσεις

Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr (10 Απριλίου 2014) η κατάργηση του νόμου θα γίνει μονοκονδυλιά (με μια φράση) και ουσιαστικά πλέον η ανώτερη ποινή για τέτοιου τύπου αδικήματα –κατάχρηση δημοσίου χρήματος– δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 20 χρόνια.

Παράλληλα, πέραν της οικονομικής συγκυρίας με την οικονομική κρίση και την ανάγκη επιτέλους πάταξης των φαινομένων διαφθοράς που οδήγησαν σε αυτή, ο προβληματισμός έχει να κάνει κυρίως με την παραγραφή των αδικημάτων αυτών αφού ελαττωμένη ποινή συνεπάγεται αυτομάτως και ελαττωμένο χρόνο παραγραφής. Αυτός δηλαδή θα πέσει από τα 20 χρόνια στα 15, τη στιγμή που ήδη παραμένουν ατιμώρητα εγκλήματα διαφθοράς με τις κρατικές προμήθειες, ενώ άλλα αναγκαστικά θα οδηγηθούν σε παραγραφή.

Ο αντίλογος σε αυτά τα επιχειρήματα που αρθρώνουν δικαστικοί κύκλοι, έρχεται από άλλους νομικούς που ισχυρίζονται ότι αφενός δεν γίνεται να τιμωρείται η περιουσιακή ζημία με την ίδια ή μεγαλύτερη ποινή από την αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και αφετέρου πως τα 15 χρόνια είναι ικανός χρόνος για να μάθει η πολιτεία να εκκαθαρίζει τις υποθέσεις. Θεωρούν δε πως δεν γίνεται να νομοθετούμε με βάση τη χρονική συγκυρία (σ.σ. κρίση).

Θυμίζουν δε πως οι δημόσιοι λειτουργοί, υπουργοί κλπ με τις νέες διατάξεις θα τιμωρούνται για δωροδοκία με ποινές έως και 20 χρόνια.

Τι προβλέπει

Ο υπό κατάργηση νόμος περί καταχραστών του δημοσίου, λειτουργεί ουσιαστικά ως επιβαρυντική περίσταση σε μια κατηγορία π.χ απάτης σε βάρος του δημοσίου, και επαξαύνει την ποινή στα ισόβια. Με αυτό τον τρόπο δε ουσιαστικά επιμηκύνεται και ο χρόνος παραγραφής τέτοιων αδικημάτων από τα 15 χρόνια που θα ίσχυε σε διαφορετική περίπτωση στα 20 χρόνια.

Η κατάργηση δηλαδή θα οδηγήσει δεκάδες υποθέσεις οικονομικών σκανδάλων και κρατικής διαφθοράς, που βρίσκονται σε εξέλιξη,  στο αρχείο και οι εμπλεκόμενοι σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκατομμυρίων θα βρεθούν στο απυρόβλητο.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, λένε οι ίδιες πηγές, πως βαριές υποθέσεις πολιτικού χρηματισμού (εξοπλιστικά κλπ) δε  θα μπορούσαν να ερευνηθούν, αν δεν ίσχυε ο νόμος περί καταχραστών. Θα είχαν παραγραφεί και δεν θα μπορούσε η Δικαιοσύνη να τις διερευνήσει. Γιατί απλώς αυτές οι υποθέσεις έχουν τις ρίζες τους στις αρχές τις δεκαετίας του 2000 και νωρίτερα και η κατάργηση του νόμου περί καταχραστών, θα μειώσει την παραγραφή  των εγκλημάτων διαφθοράς από τα 20 στα 15 χρόνια.

Πηγή: http://www.capital.gr/News.asp?id=2093353
Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

Πηγή:http://seisaxthia.wordpress.com/2014/08/26/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.