Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

«Μανιφέστο της Νέας Ρωσίας»: Ο Πούτιν κινδυνεύει να απωλέσει τον έλεγχο

Ανησυχούν οι Ρώσοι ολιγάρχες με τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Από την μια πλευρά, οι κυρώσεις της Δύσης που θα μπορούσαν να εντατικοποιηθούν στα όρια ενός οικονομικού πολέμου, από την άλλη τα αιτήματα της «Νοβορόσια».
 
Στη Γιάλτα, αντιπρόσωποι από διάφορες περιοχές της Ουκρανίας ενέκριναν το «Μανιφέστο της Νέας Ρωσίας». Το έγγραφο αποκαλύπτει τους στόχους των αποσχισθέντων περιοχών, και το χάσμα μεταξύ αυτών και του Κρεμλίνου: Αντι-καπιταλιστική κοινωνία, απαγόρευση δανεισμού με τόκο, εθνικοποίηση των επιχειρήσεων. Οι απόψεις των πολιτοφυλακών στην ανατολική Ουκρανία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις απόψεις της ρωσικής ελίτ.

Ενώ πολλοί στην Ρωσία συγκεντρώνουν όπλα και άλλα εφόδια για να αποσταλούν στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας, στο Κρεμλίνο μπορεί να σκέφτονται πώς θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία με την ελάχιστη ζημιά για τον Ρώσο πρόεδρο.

Το «Μανιφέστο» που παρουσιάστηκε στην ανατολική Ουκρανία, δεν έχει τίποτα κοινό με τις απόψεις του Κρεμλίνου: Οι πολιτοφυλακές ζήτησαν τη σύσταση ενός ανεξάρτητου αντι-καπιταλιστικού κράτους, κάτι σαν «Σοβιετική Ένωση 2», όπου οι ολιγάρχες είναι «φιλελεύθεροι φασίστες» και «τοκογλύφοι». Οι εκπρόσωποι της «Νοβορόσια» θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ιδιωτική ιδιοκτησία, αλλά μόνο αν τα της πολιτικής και της οικονομίας «θα είναι υπό τον έλεγχο της κοινωνίας».

Μετά την άρνηση του Ρώσου προέδρου Πούτιν να εισέλθουν τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, οι εκπρόσωποι του κινήματος απόσχισης της ανατολικής Ουκρανίας απαιτούν «μια ειρηνευτική δύναμη για να εξασφαλίσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Νοβορόσια, Όλεγκ Τσαρεβ, όλα εξαρτώνται από τους στόχους της Ρωσίας. Για το αν υπάρχουν πιθανότητες για τις πολιτοφυλακές των Ρώσων αυτονομιστών να εξέρθουν νικητές χωρίς την στρατιωτική υποστήριξη από το Κρεμλίνο, είναι προς το παρόν δύσκολο να απαντηθεί.

Στην πρετοιμασία του «Μανιφέστου» συμμετείχαν μεταξύ άλλων και εξέχοντες προσωπικότητες από την Ρωσία. Την ίδια στιγμή, το πατριωτικό συναίσθημα που προέκυψε στην Ρωσία μετά την Κριμαία, έχει βρει εύφορο έδαφος. Η κοινή γνώμη δεν είναι τόσο εύκολο να χειραγωγγηθεί, δεν είναι τόσο εύκολο να κάνει μια τόσο απότομη στροφή.

Το Κρεμλίνο φέρεται να ξεκίνησε σταδιακά μια εκστρατεία στην τηλεόραση και διαδίκτυο για να δικαιολογήσει την άρνηση της εμπλοκής των ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία: Το Κρεμλίνο κατηγορεί στο εσωτερικό μέτωπο την Αμερική. Υποτίθεται ότι είναι οι ΗΠΑ που προκαλούν με την στάση τους τη Ρωσία να αναπτύξει στρατεύματα στην Ουκρανία, για να αποδοθεί η κατάρρευση της χώρας σε ρωσικές ενέργειες, και να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας στρατιωτική σύγκρουση.

Παρ ‘όλα αυτά, η στάση του Κρεμλίνου γίνεται αντιληπτή σε όλο και περισσότερους Ρώσους ως προσπάθεια εξαπάτησης της ρωσικής κοινωνίας από το Κρεμλίνο. Με τη στρατηγική που καθορίστηκε από το Κρεμλίνο, ήδη η αντιπολίτευση στην Ρωσία εισπράττει τα πρώτα μερίσματα. Η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση συγκεντρώνει σε όλη τη χώρα υπογραφές για την αναγνώριση της «Νέας Ρωσίας». Στη Μόσχα, στις βεράντες των σπιτιών, κρέμονται αγγελίες συγκέντρωσης βοήθειας προς τους αντάρτες – φάρμακα, στολές παραλλαγής, κιάλια, συσκευές νυχτερινής όρασης.
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, το Κρεμλίνο συνειδητοποίησε ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι γεμάτη με πολύ σοβαρά προβλήματα, κυρίως οικονομικής φύσεως, που σχετίζονται με τις κυρώσεις της Δύσης, ειδικά την οικονομική απομόνωση της Ρωσίας από την Δύση.
Το Κρεμλίνο κατηγορείται στο εσωτερικό μέτωπο για αδιαφορία. Εάν όχι η πλειοψηφεία, εκατομμύρια των Ρώσων θεωρούν ακατονόητη τη νέα θέση του Κρεμλίνου για μη παρέμβαση στις ουκρανικές υποθέσεις – η θέση του γίνεται αντιληπτή ως προδοσία.


http://seisaxthia.wordpress.com/2014/07/19/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.