Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Τι ψάχνουν οι ξένοι πράκτορες στην Ελλάδα;

 
Χορός πρακτόρων από ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Ισραήλ και… Τουρκία
Κάποιοι από αυτούς έχουν στήσει «παραμάγαζο», όπου, σε συνεργασία με άλλους πράκτορες, φέρονται να προχωρούν σε πώληση πληροφοριών και σε επιχειρηματίες

Μοιάζει με σενάριο χολιγουντιανής ταινίας. Όμως είναι πραγματικότητα πέρα για πέρα, καθώς εκτός από «αποχρώσες ενδείξεις», στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχουν και αποδείξεις. Στην Ελλάδα, έχει στηθεί ένας απίθανός χορός πρακτόρων από Αμερικανούς, Ρώσους, Γερμανούς, Ισραηλινούς και Βαλκάνιους.

Τι μπορεί να ψάχνουν όλοι αυτοί; Στην περίπτωσή μας, το πεδίο της δράσης των κυκλωμάτων μυστικών πρακτόρων (σχ. ιστ.: και υπηρεσιών που ψάχνουν τρόπους αυτοχρηματοδότησης των επιχειρήσεών τους) δεν αφορά, όπως θα περίμενε κανείς, μόνο τα γεωπολιτικά παιχνίδια μεταξύ των χωρών. Επεκτείνεται (και) στο επιχειρηματικό τοπίο, εξελισσόμενο σε μία τεράστια αγορά πληροφοριών προς κάθε ενδιαφερόμενο (η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την χρηματοδοτική ικανότητα των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες πλέον έχουν περάσει στο «επίπεδο» υλοποίησης εκείνων των δραστηριοτήτων που μπορούν να συνεισφέρουν οικονομικά στις κύριες επιχειρησιακές τους δραστηριότητες).

Οι εισαγγελείς
Αυτά και πολλά ακόμα, παίρνουν πλέον επίσημη μορφή, καθώς περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για τις υποκλοπές, η οποία πλέον έχει ξεφύγει από τα στενά όρια της έρευνας για την υπόθεση (σχ. ιστ.:σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που σέβεται στο ελάχιστο τον εαυτό της, ήδη θα είχαν υπάρξει «αυτοματοποιημένες» διαδικασίες συλλήψεων –όχι κατ’ ανάγκη δημοσιοποιήσιμων- και «ξεδοντιάσματος» όλων των εμπλεκομένων στους οποίους θα είχαν ήδη επιβληθεί οι σχετικές «ποινές», ενώ θα δημοσιοποιούνταν ονόματα επώνυμων προσώπων –πολιτικών, κρατικών υπαλλήλων και επιχειρηματιών- που συνεργάστηκαν με κατασκόπους ξένων χωρών εις βάρος των συμφερόντων της χώρας δράσης των κατασκοπευτικών δικτύων).

Σε αυτή την έρευνα των εισαγγελικών – ανακριτικών αρχών, αναφέρονται στοιχεία για αλλοδαπούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, αλλά μεταδίδουν πληροφορίες σε ξένες μυστικές υπηρεσίες. Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι αμερικανικές CIA και NSA, οι οποίες εστιάζουν περισσότερο στην συλλογή και μετάδοση στις ΗΠΑ πληροφοριών, οι οποίες έχουν να κάνουν με αξιωματούχους και την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Σε αρκετές περιπτώσεις, φαίνεται πως έγινε προσπάθεια παρέμβασης σε αυτό, μέσω της δράσης των πρακτόρων. Άξιο λόγου το γεγονός ότι σε εκθέσεις της CIA περιλαμβάνονται απίθανες λεπτομέρειες για τους πολιτικούς στόχους παρακολούθησης που φτάνουν μέχρι και τις ερωτικές τους προτιμήσεις!

Ξεχωριστό ρόλο, φαίνονται να έχουν –πρώην;- πράκτορες της Ισραηλινής Μοσάντ. Γιατί κάποιοι από αυτούς, φαίνονται να μετέχουν σε κύκλωμα (στο οποίο πρωταγωνιστεί πρώην διπλωμάτης) το οποίο έχει στήσει «παραμάγαζο». Σε συνεργασία με άλλους πράκτορες, φέρονται να προχωρούν σε πώληση πληροφοριών σε επιχειρηματίες, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν σε βάρος των αντιπάλων τους (η περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης των μυστικών υπηρεσιών).
Αυτό που διερευνάται και έχει μεγάλη σημασία είναι η δράση Ισραηλινού πράκτορα, ο οποίος «καρφώθηκε» ότι επιχείρησε να μάθει πληροφορίες για τα ταξίδια πολιτικού προσώπου το οποίο έπαιζε μεγάλο ρόλο σε συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Ο συγκεκριμένος πράκτορας φέρεται να συνδέεται με δυο ισραηλινές εταιρείες που ενδιαφέρονταν για το συγκεκριμένο έργο. Μπορεί να είναι, άραγε, τυχαίο; (σχ. ιστ.: τονίζουμε πως στον κόσμο των πληροφοριών δεν υπάρχει τίποτε τυχαίο, ούτε καν οι κοινωνικές επαφές που αναπτύσσουν οι πράκτορες…)

Η δράση των ρώσων πρακτόρων στη χώρα μας δεν είναι κάτι μυστικό, αφού η FSD την έχει αποκαλύψει διαρρέοντάς την σε «φίλιους κύκλους» στην Ελλάδα. Αποκαλύπτεται ότι χρησιμοποιούν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, παρακολουθούν όλες τις κινήσεις του πρωθυπουργού, πολιτικά στελέχη και… επιχειρηματίες.

Η πλέον παράξενη δράση, όμως, είναι αυτή των Γερμανών πρακτόρων της BND στην Ελλάδα. Αρχής γενομένης από τους «στρατολογημένους» (σχ. ιστ.: δηλαδή πολίτες, κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους έως και… στελέχη της πολιτικής σκηνής). Στην χώρα μας έχουν συλληφθεί τουλάχιστον δύο Γερμανοί, οι οποίοι εκτελούσαν χρέη κατασκόπου για λογαριασμό της Τουρκίας! Ο ένας, 75χρονος πρώην πράκτορας και ο έτερος, 45 ετών, που είχε την «κάλυψη» του δημοσιογράφου. Φαίνεται πάντως ότι οι Γερμανοί πράκτορες που δρουν στην χώρα, έχουν άρτιο εξοπλισμό και επικεντρώνονται στις υποκλοπές των συνομιλιών της «ελίτ» (αποτελεί αγαπημένο θέμα της γερμανικής κυβέρνησης και της «διαμαρτυρόμενης» για κατασκοπεία εις βάρος της Γερμανίας, Μέρκελ), των οποιονδήποτε πολιτικών και οικονομικών ζυμώσεων…

Από το «χορό» δεν θα μπορούσαν, να απέχουν, φυσικά, και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι οποίες, ρίχνουν το βάρος τους σε ό,τι θα μπορούσε να βλάψει τα συμφέροντα βρετανικών εταιριών, καθώς και της χώρας τους. Κάπως έτσι, πολύ πρόσφατα, ξεσκεπάστηκε (αυτοβούλως και αυτό αποτελεί σοβαρό λόγο προβληματισμού από την Ελληνική πλευρά, όσον αφορά την «ποιότητα» της «αυτόβουλης παροχής πληροφοριών») μυστικός πράκτορας, ο οποίος ανέλαβε να αποδείξει ότι στην Αθήνα είχε στήσει την βάση της σχολή που χορηγούσε πλαστά πτυχία σε μηχανικούς αεροσκαφών. Οι Βρετανοί υπονόησαν ότι θα μπορούσε εύκολα να χρησιμοποιηθεί από την Αλ Κάιντα.

Η ΜΙΤ και οι Βαλκάνιοι
Αδιαμφισβήτητα πάντως, η πλέον επικίνδυνη δράση ξένων πρακτόρων στη χώρα, αφορά τους πράκτορες της τουρκικής ΜΙΤ και, εν συνεχεία, των υπολοίπων Βαλκάνιων γειτόνων. Σε ό,τι αφορά τους Τούρκους, έχουν έρθει στο φως χιλιάδες καταγγελίες για την προσπάθεια πρόκλησης πολιτικής αστάθειας στη χώρα, με διάφορους τρόπους. Με τη στρατολόγηση πρακτόρων και την υποδαύλιση μίσους μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών στη Θράκη, αλλά ακόμη και με τη διασπορά πυρκαγιών σε μεγάλα τουριστικά ή αστικά μέρη ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές περιόδους, καθώς και με την συστηματική προώθηση λαθρομεταναστών στη χώρα μας.

Πίσω, ωστόσο, δεν πάνε ούτε οι πράκτορες των υπολοίπων Βαλκάνιων χωρών. Στο ΣΔΟΕ, είναι ήδη σε εξέλιξη έρευνα η οποία αφορά την εισροή μαύρου χρήματος στα ταμεία συλλόγων και ΜΚΟ στη Μακεδονία και τη Θράκη, που προωθούν θέσεις των Σκοπίων και της Τουρκίας σε διεθνή φόρα κατά της Ελλάδας.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν στοιχεία από έκθεση της ΕΥΠ, η οποία έχει καταδείξει την δράση Σκοπιανών παραγόντων στην Ελλάδα, οι οποίοι φυσικά προωθούν τα περί «σλαβομακεδονικής μειονότητας» και οι οποίοι χρηματοδοτούνται απευθείας από το καθεστώς Γκρούεφσκι.
Και, μιας και η Βουλγαρία έχει επιδείξει ιστορικό ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά τη Μακεδονία, πληροφορίες από την ΕΥΠ αναφέρουν χαλαρότερη δράση μυστικών πρακτόρων από την Βουλγαρία στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτοί περιορίζονται περισσότερο στην παρακολούθηση των εξελίξεων στην περιοχή.

Μεγάλη κινητικότητα εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια και από τις αλβανικές μυστικές υπηρεσίες κυρίως στην Ήπειρο. Στην ΕΥΠ έχουν φτάσει πληροφορίες περί ομάδων στα πρότυπα του UCK που οργανώνονται από Αλβανούς πράκτορες και στοχεύουν στην πρόκληση προβοκάτσιας όχι μόνο στην Ήπειρο, που αποτελεί «θέμα» για την Αλβανία, αλλά ακόμα και στην ελληνική πρωτεύουσα, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας.
Το τελευταίο αποτελεί συντονισμένο σχέδιο αρκετών Βαλκανικών χωρών και εξυφαίνεται με διάφορους τρόπους.
Όμως, έχουν γνώση οι φύλακες…

Πηγή εφημ. «Press Time»

Σχόλιο ιστολογίου: Η ανάπτυξη δικτύων πληροφοριών - πληροφοριοδοτών δεν είναι εφικτή εάν δεν υπάρξει πρότερη διείσδυση στις υπηρεσίες ασφάλειας και πληροφοριών της "χώρας - στόχου". Έτσι, οι έρευνες των αρμόδιων Ελληνικών αρχών θα πρέπει να στραφούν (ήδη συμβαίνει) με μεθοδικότητα και ένταση προς την κατεύθυνση προσώπων ειδικών κρατικών υπηρεσιών που έχουν συνεργαστεί (ή και συνεχίζουν...) με ξένες υπηρεσίες, σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών (και όχι μόνο). Δηλαδή, η ύπαρξη διπλών ή και τριπλών πρακτόρων θα πρέπει να αποτελεί μέγιστο μέλημα τόσο των ειδικών υπηρεσιών πληροφοριών όσο και των λειτουργών της Δικαιοσύνης. Εξάλλου, την σοβαρή πιθανότητα για την ύπαρξη τουλάχιστον ενός τέτοιου δικτύου διπλών κατασκόπων, την "έδωσαν" τα wikileaks μέσω των οποίων πληροφορηθήκαμε πριν από μερικά χρόνια, για τις απόψεις του πρώην αμερικανού πρέσβη κ. Ρις, ο οποίος εστίαζε στην εκμετάλλευση δυσαρεστημένων ΠΑΣΟΚων υπαλλήλων των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών... 
Αλήθεια, έχει ερευνηθεί αυτή η "καταγγελία"; 
 
Εάν κάποιοι δεν πιστεύουν στα wikileaks και θεωρούν μυθεύματα τα όσα αποκαλύπτονται μέσω αυτών, ίσως θα πρέπει να εξηγήσουν το γιατί και με πιό σκεπτικό οι ΗΠΑ φυλάκισαν τον υπεύθυνο της διαρροής εκατοντάδων χιλιάδων εσωτερικών τηλεγραφημάτων των αμερικανικών πρεσβειών... Τον φυλάκισαν μήπως επειδή διέρρευσε μυθεύματα ή επειδή διέρρευσε μεγάλες αλήθειες που κατέστρεφαν ή μπορούσαν να δημιουργήσουν "δυσχέρειες" στην αμερικανική διπλωματία; Τέλος, να σημειώσουμε πως όσο πιό αυξημένη είναι η κατασκοπευτική δραστηριότητα που αναπτπύσσεται σε μία χώρα, τόσο μεγαλύτερη είναι η σπουδαιότητα της χώρας αυτής από τους... παρακολουθούντες... 

http://kostasxan.blogspot.gr/2014/07/blog-post_20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.