Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

Παραπολιτικά σε ήχο πλάγιο

Γράφει Ο «ΑΤΑΞΙΚΟΣ»
(Σχόλια επικαιρότητας)

Σαράντα χρόνια κλείνουν από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία ακολούθησε το χουντικό αμερικανοκατευθυνόμενο πραξικόπημα κατά του Μακαρίου. «Δεν ξεχνώ» συνηθίζουμε να λέμε σε τέτοιες θλιβερές επετείους. Και όμως ξεχνούμε πολλοί και πολλά και κυρίως ότι το πρόβλημα της Κύπρου είναι πρώτα απ’ όλα πρόβλημα εισβολής, κατοχής, παρουσίας ξένων κυρίαρχων βάσεων και αντιϊμπεριαλιστικής πάλης! Ο μόνος που σίγουρα δεν έχει ξεχάσει και επιβεβαιώνει την ακλόνητη συνέχεια της Τουρκικής πολιτικής, είναι ο Αμπντουλάχ Γκιούλ, Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος προκλητικότατα βρίσκεται αυτήν τη μέρα στα κατεχόμενα, προκειμένου να συμμετάσχει στις «πανηγυρικές» εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της εισβολής του Αττίλα στην Κύπρο και προέβη σε ακόμα πιο προκλητικές δηλώσεις.
* * *
Δύο συγκεκριμένες κινητοποιήσεις κλάδων εργαζομένων σημείωσαν σημαντικές νίκες τις τελευταίες μέρες. Εξαιρετικά σημαντική και γενικότερης σημασίας η πρώτη νίκη που σημείωσαν με τον αυθόρμητο αλλά εντυπωσιακό σε φρόνημα, αλληλεγγύη, μαχητική διάθεση και συγκρουσιακό πνεύμα, απεργιακό αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Αξιοσημείωτη επίσης η νίκη των εκατοντάδων "συνεργατών" και "συνεργατριών" που εργάζονται στην Εθνική Ασφαλιστική, οι οποίοι/ες με τον ενωμένο αγώνα τους εμπόδισαν τη μεταφορά τους σε εταιρεία επινοικίασης, όπως σχεδίαζε η διοίκηση της εταιρείας. Κάτι αλλάζει γενικότερα στο πολιτικό κλίμα και ενισχύει την αποτελεσματικότητα των αγώνων; Ή όταν οι αγώνες ξεσπούν για τον σωστό λόγο, με ενωτικό τρόπο, τη σωστή στιγμή και έχουν την σωστή πολιτική στήριξη, σημειώνουν θετική έκβαση; Ίσως και τα δυο μαζί και άλλα παίξαν το ρόλο τους. Αξίζει να το μελετήσουμε!
* * *

«Η εκλογή του Προέδρου θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο σε συνάρτηση με το πολιτικό κλίμα εκείνης της εποχής και τις πολιτικές που θα ασκούνται» δήλωσε ο Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ (19/7). Αυτό θα πει σαφήνεια και πολιτική αρχών. Η απόφαση θα ληφθεί κατά που θα φυσάει ο άνεμος ή βλέποντας και κάνοντας ή όλα μένουν ανοιχτά προς διαπραγμάτευση και πράττουμε αναλόγως με το τι μας συμφέρει. Και με την Αριστερά και με την Κεντροαριστερά και αν χρειαστεί, για το «εθνικό συμφέρον», και με την Κεντροαριστεροδεξιά!

* * *
Η τραγική πραγματικότητα με τα «κόκκινα χρέη» προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία έχει εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από εφιαλτική. Κατά ένα δις. ευρώ αυξάνονται μηνιαίως τα χρέη προς το δημόσιο, ενώ η κατάσταση το β’ εξάμηνο θα χειροτερεύσει εξαιτίας της εξόφλησης φόρων άνω των 7 δις. Από την άλλη, πάνω από το 50% των «κόκκινων» δανείων (40 δις περίπου) δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ, πάνω από 250.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις θα υποχρεωθούν να βάλουν λουκέτο το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ κοντά στο 25% των μεγάλων επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 10 εκ. ευρώ είναι ήδη υπερχρεωμένες και «ζόμπι». Και ενώ η κατάσταση αυτή χρεοκοπίας πνίγει οικονομία και κοινωνία, η κυβέρνηση συνεχίζει τη λεηλασία και ψάχνει για ασπιρίνες. Είναι η ώρα που η Αριστερά χρειάζεται να παρέμβει δραστικά με ένα ριζοσπαστικό σχέδιο εθνικοποίησης των τραπεζών, ρύθμισης και διαγραφής χρεών και φορολογικής αναδιανομής.
* * *
Στο πρωτοφανές και απίστευτο ύψος των 160 δις ευρώ, σχεδόν στο 90% του ΑΕΠ, έχουν φτάσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία (77, 67 και 16 δις αντίστοιχα). Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει ότι η υπερχρεωμένη χώρα μας έχει περιέλθει σε μία κατάσταση χειρότερη και απ' αυτή της χρεοκοπίας, αφού επιπλέον έχουν χρεοκοπήσει βαθιά τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Απέναντι σε αυτήν την πρωτόγνωρη τραγωδία και το πλήρες αδιέξοδο δεν απαντάνε ημίμετρα σαν του πολλαπλασιασμού των δόσεων που ψάχνει η κυβέρνηση. Αυτήν την ώρα χρειάζεται άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και ριζοσπαστικές ρυθμίσεις στα χρέη, που θα συνοδεύονται με νέα σεισάχθεια. Ο Σόλων είναι όσο ποτέ επίκαιρος!
* * *
Φίλοι/ες της στήλης μας απηύθυναν αρκετά ερωτήματα σχετικά με την πρόταση του Τμήματος της Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση Δημόσιου Ενδιάμεσου Φορέα, που θα αναλάβει τα "κόκκινα δάνεια". Τα ερωτήματα δεν αφορούσαν μόνο το πως και με ποιους όρους θα γίνει η μεταβίβαση των "κόκκινων δανείων". Αφορούσαν, επίσης, το αν, ενδεχομένως, μπορεί να ωφεληθούν από το μέτρο οι ιδιώτες τραπεζίτες και κυρίως αφορούσαν το γιατί παραλείπεται από την πρόταση η ανάγκη εθνικοποίησης – κοινωνικοποίησης των τραπεζών, η οποία γίνεται ακόμα πιο επείγουσα εν μέσω της βόμβας των "κόκκινων δανείων", που σε σημαντικό βαθμό προκάλεσαν οι ιδιώτες τραπεζίτες με τη ληστρική κερδοσκοπική διαχείριση του πιστωτικού συστήματος.
* * *
Ισχυροί τραπεζικοί κύκλοι προτείνουν ως διέξοδο για τα «κόκκινα» δάνεια μια συλλογική λύση με τη συγκρότηση μιας "bad bank" που θα απορροφήσει και θα διαχειρισθεί τα «κόκκινα» δάνεια όλων των τραπεζών. Οι ίδιοι κύκλοι προτείνουν αυτή η "bad bank" να χρηματοδοτηθεί γενναία από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ώστε να αγοράσει από τις τράπεζες τα "κόκκινα" δάνεια σε μια «λογική» τιμή, (π.χ. , λένε, ονομαστική αξία – προβλέψεις), έτσι ώστε οι τράπεζες να απομείνουν με ένα υγιές χαρτοφυλάκιο. Με δύο λόγια οι τραπεζικοί αυτοί κύκλοι προτείνουν να επωμισθούν το βάρος των "κόκκινων" δανείων πάλι και απευθείας οι φορολογούμενοι, ενώ οι ιδιώτες τραπεζίτες να συνεχίσουν ανέπαφοι τη «νόμιμη ληστεία» τους. Το τραγικό είναι ότι μία παρεμφερή ή παρόμοια πρόταση για τη δημιουργία δημόσιου ενδιάμεσου φορέα, που θα αναλάβει τα «κόκκινα» δάνεια, κάνουν και κύκλοι της Αριστεράς. Η απάντηση είναι μόνο μία: εθνικοποίηση των τραπεζών και νέα χρηματοπιστωτική πολιτική.
* * *
Το Ισραήλ από τις 10μ.μ. της Πέμπτης (17/7) και με διαταγή του πρωθυπουργού του αρχι-ιέρακα Μπεν. Νετανιάχου ξεκίνησε μια εκτεταμένη χερσαία στρατιωτική εισβολή στην αποκλεισμένη Γάζα σε μια από τις πιο κτηνώδεις και άνανδρες επιχειρήσεις εξόντωσης λαών, που παραπέμπουν στις πιο βάρβαρες σελίδες του προηγούμενου αιώνα. Το μακάβριο είναι ότι οι «πολιτισμένες» χώρες της ΕΕ και πρώτα απ΄ όλα ο υπερατλαντικός ηγεμόνας, ο οποίος γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος όσο παρακμάζει, όχι μόνο παρατηρούν ως Νέρωνες τη θηριωδία αλλά και την ενθαρρύνουν από πάνω, στο βαθμό που δεν είναι και οι ηθικοί αυτουργοί της. Ο 21ος αιώνας έχει ξεκινήσει δυστυχώς με πολύ σκοτεινούς οιωνούς, οι οποίοι μόνο από μεγάλες λαικές επαναστάσεις μπορούν να ανατραπούν.
* * *
Η κατάρριψη του Μαλαισιανού Boeing 777 σε ύψος 10.000 περίπου μέτρων στην Αν. Ουκρανία, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο όλων των επιβατών και του πληρώματός του, προκάλεσε σοκ και δέος στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Η Ουκρανική κρίση, που οφείλεται στην ωμή επέμβαση του αμερικανο-γερμανικού ιμπεριαλισμού στις εσωτερικές εξελίξεις της χώρας και στην κάλυψη που προσφέρουν στις νεοφασιστικές ουκρανικές συμμορίες, παίρνει μια πολύ ακραία επικίνδυνη διάσταση. Είναι προφανέστατο πια ότι ΗΠΑ και ΕΕ παίζουν με την φωτιά στην Ουκρανία και είναι ικανές να έχουν διαπράξει και τις πιο φρικτές προβοκάτσιες προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα βρώμικα σχέδιά τους για ένα νέο τείχος και ένα νέο ψυχρό πόλεμο στην Ευρώπη.
* * *
Η ΝΔ με αφορμή τη σύλληψη Μαζιώτη και τον τραυματισμό του αστυνομικού αναβιώνει το βρώμικο πολυκακοπαιγμένο σίριαλ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και γενικότερα της Αριστεράς, με αιχμή την δήθεν ανοχή τους στην τρομοκρατία και την έλλειψη, τάχα, ευαισθησίας απέναντι στους απλούς εργαζόμενους αστυνομικούς. Είναι τόσο και τέτοιο το αδιέξοδο της ΝΔ που ως μόνο καταφύγιό της φαντάζει ο φτηνός ακροδεξιός – αντιαριστερός λαϊκισμός και ως ύστατο όπλο η αξιοποίηση της "τρομοκρατίας" για την αλλαγή ατζέντας. Μόνο που αυτό το παίχνιο είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο.
* * *
ΔΟΛ και Πήγασος προχωρούν σε συγχώνευση, με το μέλλον όσων εργαζόμενων έχουν απομείνει στους δύο ομίλους αβέβαιο. Την ώρα δε, που χιλιάδες επαγγελματίες και πολίτες αντιμετωπίζουν το φάσμα της κατάσχεσης και την αναλγησία των τραπεζών, γίνεται γνωστό ότι η Alpha Bank –την οποία αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα «ιδρύματα»- ετοιμάζεται να προβεί σε γενναίο «κούρεμα» ύψους 300 εκατ. ευρώ περίπου στις οφειλές των κ.κ Μπόμπολα και Ψυχάρη. Πρόκειται για μία πρωτοφανή χαριστική ρύθμιση από τράπεζες που έχουν ενισχυθεί, εξίσου χαριστικά, με δεκάδες δις ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. Τα λαϊκά στρώματα «ματώνουν» από τα μνημόνια, για να «αιμοδοτούν» τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους στηρίζουν την επέκταση της κερδοφορίας των εκπροσώπων του κυρίαρχου επιχειρηματικού και μιντιακού μπλοκ..Λεφτά δεν υπάρχουν για το λαό, αλλά για τη διαπλοκή ... υπάρχουν !
* * *
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό το καλοπληρωμένο οχυρό της ευρωπαϊκής αντίδρασης, στο οποίο κυριαρχεί η ακραία νεοφιλελεύθερη, μονεταριστική συναίνεση της βαθιάς συντήρησης με τη μεταλλαγμένη σοσιαλδημοκρατία, εξέλεξε (422 υπέρ, 220 κατά, 47 λευκά, 10 άκυρα) Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, μια παμπόνηρη συντηρητική «γριά αλεπού», ικανότατη στην επικοινωνία και στις δημόσιες σχέσεις. Κύκλοι στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για θρίαμβο της Γερμανίας, με ολίγη από Γαλλία και Μπενελούξ και πολύ «παγκοσμιοποιημένη» ασυλία του χρηματιστικού κεφαλαίου.
* * *
Γέμισε ο κατεστημένος μιντιακός χώρος με τα «παπαγαλάκια» που λιβανίζουν χωρίς προσχήματα το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Ένα από τα δημοσιεύματα μακαρίζει τον Σταύρο Θεοδωράκη για τις μαζικές (σιγά βρε παιδιά !) μετακινήσεις στελεχών της ΔΗΜΑΡ στο Ποτάμι. Ο «παπαγάλος» για καλό βέβαια το έγραψε, αλλά ο κόσμος ξέρει ότι όσο πιο πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ πάνε στο Ποτάμι, τόσο πιο γρήγορα θα στερέψει. Άλλωστε το Ποτάμι είναι μια ΔΗΜΑΡ σε ακόμα πιο light έκδοση.
* * *
Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει άμεσα τα εργοστάσια ζάχαρης στην Ορεστειάδα και στις Σέρρες και να μείνει μόνο το εργοστάσιο της Ημαθίας, αποτελεί άλλο ένα βαρύτατο πλήγμα στη βιομηχανική παραγωγή, αλλά και στην αγροτική παραγωγή της χώρας, αφού δίνεται η χαριστική βολή στη συρρικνούμενη τευτλοπαραγωγή. Όπως βαδίζουμε η Ελλάδα σε λίγο θα είναι αποκλειστικά και μόνο «τουριστικός προορισμός» και μάλιστα φθηνού κόστους.
* * *
Πρωτογενές πλεόνασμα 448 εκατ. ευρώ και συνολικό έλλειμμα 2.679 εκατ. ευρώ εμφάνισαν τα στοιχεία του Υπ. Οικονομικών για τον Κρατικό Προϋπολoγισμό το α' εξάμηνο και αυτά την ώρα που οι οφειλές του Δημοσίου προς τρίτους ανέρχονται επισήμως σε 4,6 δισ. Με δύο λόγια, λογιστικά το Υπ. Οικονομικών εμφανίζει το α' εξάμηνο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά στην πραγματικότητα το χρέος προς τρίτους το διαψεύδει, ανεξάρτητα αν αυτό το χρέος έχει κατανεμηθεί στα ελλείμματα των χρόνων που δημιουργήθηκε. Πέραν αυτού, όμως, παραμένει το γεγονός, που αναγνωρίζει και το Υπ. Οικονομικών, ότι μπορεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα αλλά το συνολικό ισοζύγιο του Κρατικού Προϋπολογισμού εξακολουθεί να είναι ελλειμματικό κατά 2,679 δισ. ευρώ, πράγμα που βάζει για επικοινωνιακούς λόγους σε δεύτερη μοίρα η κυβέρνηση.
* * *
Από τα ισόβια έπεσε στα 12 χρόνια κάθειρξη ο Βασ. Παπαγεωργόπουλος, ελπίζοντας βάσιμα πως, ενδεχομένως, μετά την προσφυγή που έκανε στον Άρειο Πάγο ότι μπορεί και να αθωωθεί! Ποιοι είπαν ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι τυφλή;
* * *
Η αυστηρότητα του Υπ. Οικονομικών δεν εξαντλήθηκε στην πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων του TAXISnet αλλά στην τήρηση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των πολιτών, που έληξε, χωρίς καμία, έστω ολιγοήμερη, παράταση τη Δευτέρα (14/7). Δεν έλειψαν εκείνοι που έφταναν στο σημείο να μην αποκλείουν ότι τόσο τα μεγάλα προβλήματα του TAXISnet όσο και η αυστηρότητα στην προθεσμία σημειώθηκαν για εισπρακτικούς λόγους, αφού δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας θα υποχρεωθούν σε τσουχτερά πρόστιμα.
* * *
Ο Φώτης Κουβέλης αφού συνέβαλε τα μέγιστα στο να τεθεί σε τροχιά διάλυσης η ΔΗΜΑΡ και να βρίσκεται ένα, σχεδόν, βήμα πριν βάλει “λουκέτο κλεισίματος”, επιχειρεί από το “Πρώτο Θέμα” (Κυριακή 13/7) “άνοιγμα” προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς (βλ. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι) και της Αριστεράς (βλ. ΣΥΡΙΖΑ), αρκεί να θέλουν, όπως είπε, την παραμονή στο ευρώ. Μπράβο Φώτη. O όρος που θέτεις είναι καίριος. Γιατί η πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, σημαίνει στην ουσία ακλόνητη επιμονή στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό.

Πηγή: http://iskra.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.