Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Η δικαιοσύνη του τσιφλικά

Αθώοι όλων των κατηγοριών κρίθηκαν σήμερα, Τετάρτη, από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Πάτρας, ο επιχειρηματίας που κατηγορείτο για την υπόθεση της επίθεσης εναντίον των μεταναστών τον Απρίλιο του 2013 στη Νέα Μανωλάδα, καθώς και ο ένας επιστάτης της επιχείρησης. Στα μαλακά οι άλλοι δύο επιστάτες, που αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την έφεση. (in.gr 30/7/2014)

Με την αθώωση του τσιφλικά και του επιστάτη του στη Μανωλάδα, η δικαιοσύνη επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι όχι μόνο δεν είναι τυφλή αλλά, αντιθέτως, είναι προκλητικά μονόπλευρη και αυστηρά ταξική.

Ουσιαστικά οι δικαστές (επαγγελματίες και ένορκοι) της Πάτρας μας είπαν σήμερα δύο πράγματα άμεσα και άλλο ένα πολύ πιο σημαντικό, έμμεσα. Πρώτο απ τα άμεσα, ότι ο τσιφλικάς και οι επιστάτες του προσέλαβαν και απασχολούσαν νόμιμα τους μετανάστες εργάτες γης (αθωώθηκαν όλοι από τις κατηγορία για εμπορία ανθρώπων) και δεύτερο ότι, στις 17 Απριλίου του 2013, δύο επιστάτες σκέφτηκαν μόνοι τους και αποφάσισαν μόνοι τους να πάνε να πυροβολήσουν -τραυματίζοντας 28- τους δεκάδες μετανάστες εργάτες γης που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες εργασίας και ζωής στο τσιφλίκι (καταδικάστηκαν σε εξαγοράσιμες ποινές και με αναστολή έκτισης της ποινής μέχρι να δικαστεί η έφεση).

Έμμεσα όμως οι δικαστές (επαγγελματίες και ένορκοι) μας είπαν ότι όποιος θέλει μπορεί να συνεννοηθεί με κάποιον δουλέμπορο, να βάλει να δουλεύουν στο χωράφι ή τη βιοτεχνία του άνθρωποι από άλλη γη, χωρίς χαρτιά, να τους εκμεταλλευτεί άγρια για να ρίξει το κόστος παραγωγής και να αυξήσει το κέρδος του και, στη συνέχεια, να τους πληρώσει με ξύλο και σφαίρες βάζοντας μπροστά τους επιστάτες του και κάνοντας ο ίδιος τον ανίδεο.
Και οι επιστάτες θα το κάνουν αυτό επειδή ξέρουν κι αυτοί, όπως ξέρει και ο τσιφλικάς, ότι όχι μόνο έχουν και το καρπούζι και το μαχαίρι, αλλά έχουν επιπλέον και το κράτος (τοπικές αρχές και δικαιοσύνη) στο τσεπάκι τους κι έτσι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με τους σύγχρονους δούλους και να προστατέψουν και τον τσιφλικά τους χωρίς να κινδυνέψει κανείς τους.

Αυτά μας τα είπε η “δικαιοσύνη” σήμερα με τον πλέον σαφή τρόπο. Είχε προηγηθεί η προετοιμασία, στις λίγες εβδομάδες ακροαματικής διαδικασίας, στη διάρκεια της οποίας μπράβοι (οι οποίοι με τη λογική του δικαστηρίου προφανώς δεν είχαν καμμία απολύτως σχέση με τον τσιφλικά) απείλησαν, κυνήγησαν και ξυλοκόπησαν ακόμα και έξω από τη δικαστική αίθουσα, μετανάστες – κρίσιμους μάρτυρες στη δίκη.

Ο Τίπου Τσόουντρι καταγγέλλει πως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δέχτηκε επίθεση από έξι άτομα με τρία μηχανάκια έξω από την παράγκα όπου μένει στη Μανωλάδα:
«Ήταν έξι άτομα με τρεις μηχανές. Μου κράταγαν τον λαιμό και με κλωτσούσαν στο σώμα. Μου έλεγαν πως δεν θέλουν να με δουν ξανά στη Μανωλάδα, φώναζαν γιατί έκανα τις καταγγελίες στο δικαστήριο και αν με ξαναδούν στη Μανωλάδα θα με καθαρίσουν» δήλωσε στο «Έθνος».Το ίδιο πρωί είχε προηγηθεί -όπως αναφέρει ο ίδιος- επεισόδιο στο δικαστήριο στην Πάτρα, με άτομο από την πλευρά των κατηγορουμένων να τον κλωτσά έξω από τη δικαστική αίθουσα, κάτι που ο ίδιος κατήγγειλε μέσω του δικηγόρου του στο δικαστήριο.Υπέβαλε μήνυση στο ΑΤ της Βάρδας Ηλείας. «Μία μέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, συγγενής κατηγορουμένου είχε απειλήσει άλλον μάρτυρα κατηγορίας, αλλοδαπό εργάτη γης, λέγοντάς του: Μόλις τελειώσει το δικαστήριο θα σε δω πώς θα έρθεις στη Μανωλάδα και τότε θα τα πούμε», δηλώνει ο δικηγόρος της πολιτικής αγωγής, Μωυσής Καραμπείδης, προσθέτοντας:
«Καταθέσαμε αίτηση στο δικαστήριο για προστασία μαρτύρων επειδή φοβόμαστε για τα χειρότερα και δυστυχώς απορρίφθηκε. Οι μάρτυρες χρειάζονται οπωσδήποτε προστασία.» (in.gr, 2/7/2014)

Αυτά σήμερα, το 2014. Πριν από 16 χρόνια, το 1998, η ίδια μονόπλευρη και αυστηρά ταξική “δικαιοσύνη” είχε καταδικάσει σε διετή φυλάκιση με τριετή αναστολή τον 60χρονο αγροφύλακα που, το 1996, πυροβόλησε με το υπηρεσιακό του περίστροφο και σκότωσε Αλβανό μετανάστη ο οποίος είχε κάνει το έγκλημα να κλέψει δύο καρπούζια. Ο αγροφύλακας δεν πέρασε ούτε μια μέρα στη φυλακή.

Όπως γράφει ο “Ιός” (Ελευθεροτυπία 11/4/1998), συνελήφθη χωρίς να προφυλακιστεί (αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση) και το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που τον καταδίκασε σε 5ετή φυλάκιση, έκρινε ότι η ποινή του δεν ήταν απαραίτητο να εκτελεστεί. Ενώ είχε πυροβολήσει και σκοτώσει άνθρωπο. Οι δύο επιστάτες στη Μανωλάδα έφαγαν σήμερα πιο πολλά χρόνια στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο προφανώς επειδή δεν ήταν τόσο αποτελεσματικοί.

Πηγή:http://tribes.wordpress.com/2014/07/30/manolada-justice-not/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.