Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

Πώς το λιγότερο από 1 δις της «χρυσής επένδυσης» έγινε …3 και 4!


«Έχουμε επενδύσει στην Ελλάδα € 3 δισεκατομμύρια μέχρι σήμερα, 2 δις που δόθηκαν για την αγορά των μεταλλείων και 1 δις που ξοδεύτηκε στο έργο»,
δήλωσε στη συνέντευξή του στην Αθήνα ο CEO της Eldorado Τζορτζ Μπερνς. Σε αυτά προστέθηκε το € 1 δις που υποτίθεται οτι η εταιρεία σκοπεύει να «επενδύσει» ακόμα στα Ελληνικά προγράμματα και ξαφνικά η ΝΔ και οι λοιποί υποστηρικτές της Eldorado άρχισαν να μιλούν για την …»επένδυση των € 4 δις»!

Να ξεθολώσουμε λίγο το τοπίο;

α. Τα € 2 δις της αγοράς των μεταλλείων

Ο κ. Μπερνς δίνει την εντύπωση ότι αυτό το ποσό έχει δοθεί ή έστω επενδυθεί στην Ελλάδα – υπονοώντας οτι θα πρέπει να του τα πληρώσουμε κιόλας – αλλά αυτό είναι απολύτως αναληθές.
Τα 2 δις (δολάρια) για την αγορά των περιουσιακών στοιχείων στη Χαλκιδική πληρώθηκαν με τη μορφή της ανταλλαγής μετοχών στην προηγούμενη ιδιοκτήτρια των Μεταλλείων Κασσάνδρας, την επίσης Καναδική European Goldfields. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει την υπεραξία που πήραν τα μεταλλεία μετά την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων τον Ιούλιο του 2011 με τη υπογραφή του Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το Ελληνικό Δημόσιο για την «πώληση» των Μεταλλείων Κασσάνδρας εισέπραξε ένα τεράστιο μηδενικό.

Ο κ. Δημήτρης Κούτρας, πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ και κάτοχος του 99,9% των αρχικών μετοχών της Ελληνικός Χρυσός, αγόρασε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας για € 11 εκατ. που το Δημόσιο ποτέ δεν εισέπραξε, γιατί δόθηκαν για να πληρωθούν τα χρέη της προηγούμενης εταιρείας, TVX Hellas, προς τους απολυμένους εργάτες κλπ. Αμέσως μετά τέθηκε σε εφαρμογή το αφανές Μνημόνιο του 2003 για τη μοιρασιά των μεταλλείων της Χαλκιδικής, βάσει του οποίου το 51% της Ελληνικός Χρυσός πέρασε στα χέρια δυο Καναδικών εταιρειών της EUROPEAN GOLDFIELDS (EG) και της GLOBAL MINERAL RESOURCES. Και οι δυο εταιρείες ήταν συμφερόντων του Ρουμάνου μεγαλοαπατεώνα και εμπόρου ηρωίνης Φρανκ Τίμις. Μέσα από διαδοχικές μεταβιβάσεις, από τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν έβαλε στα ταμεία του ούτε ένα ευρώ, η Εuropean Goldfields έγινε κάτοχος του 95% των μεταλλείων έναντι συνολικού τιμήματος € 349 εκατ. Το ποσοστό αυτό, μετά την περιβαλλοντική αδειοδότηση της “επένδυσης”, αποτιμήθηκε στα 2 δις. 

Δεν γνωρίζουμε τι είχε στο μυαλό του ο κ. Καμμένος όταν μιλούσε για «απάτη και ξέπλυμα μαύρου χρήματος» αλλά νομίζουμε οτι αυτή η φράση άνετα θα μπορούσε να περιγράψει την παραπάνω διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, αν ναυαγήσει τελικά η «επένδυση», ο κ. Μπερνς μπορεί να κλαίει τα χρήματα των μετόχων του, αλλά αυτό σε τίποτα δεν αφορά την Ελλάδα!

β. Τα € 2 δις της «επένδυσης»

Πότε έγινε € 2 δις η «επένδυση»; 
Κατά το Επενδυτικό Σχέδιο του 2006, το επενδυτικό κόστος (capex) είναι συνολικά€ 860 εκατ. 
Κατά τον πρώην CEO της Eldorado, Πωλ Ράιτ (συνέντευξη στην «Καθημερινή» 5-4-2015): «Εχουμε δη δαπανήσει περίπου 450 εκατ. δολάρια ΗΠΑ για την ανάπτυξή των έργων και ο σκοπός μας είναι η επένδυση αυτή να φτάσει το 1 δισ. δολάρια ΗΠΑ [€ 930 εκατ.].». 
Κατά το στέλεχος της Εldorado. Luise Burgess, (άρθρο στο newsletter του Ευρωπαϊκού συνδέσμου Euromines, Μάιος 2017): ««Έχουμε επενδύσει πάνω από € 740 εκατ. για την ανάπτυξη των έργων Ολυμπιάδας, Σκουριών και Περάματος. Αναμένουμε οτι θα επενδύσουμε επιπλέον € 92 εκατ. τα επόμενα πέντε χρόνια για την ανάπτυξη αυτών των έργων». Συνολικά € 832 εκατ. 

Η «επένδυση» λοιπόν δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο ούτε τρία ούτε τέσσερα δις αλλά είναι αρκετά μικρότερη του 1 δις.

Δεν τα λέμε εμείς, τα στελέχη της εταιρείας τα λένε. Να πιστέψουμε αυτούς ή τους δημοσιογράφους του ΣΚΑΪ;

Πηγή:http://antigoldgr.org/blog/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.