Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Κυπριακό: Το παρασκήνιο του ναυαγίου και οι γεωτρήσεις


[Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Συνταγματικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ η Γενεύη! Όσοι συμμετέχουν προδίδουν την Κύπρο! (Βίντεο)]


..//..

Το Κραν Μοντανά είχε την ίδια, άδοξη, τύχη με την Γενεύη, οι συνομιλίες των εννέα ημερών για το Κυπριακό κατέληξαν σε πλήρες ναυάγιο χωρίς καν «υποσχετική» μελλοντικού συμβιβασμού, και η επόμενη μέρα βρίσκει όλες τις πλευρές αντιμέτωπες με ανοιχτές προκλήσεις σε μείζονα μέτωπα.

Το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων επισφραγίστηκε χθες με το, μάλλον προδιαγεγραμμένο, blame game μεταξύ τουρκικού και ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και με τη μεν Άγκυρα να καταλογίζει «ασυμβίβαστη και ανελαστική» στάση στον Νίκο Κοτζιά και τον έλληνα υπουργό να απαντά ότι η Τουρκία «τίναξε την διάσκεψη στον αέρα, όπως είχε πράξει και στη Γενεύη».

Το δεδομένο είναι πως το στοιχείο που έκρινε αμετάκλητα την τύχη της διάσκεψης ήταν το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας – πεδίο, στο οποίο η τουρκική πλευρά έδειξε ότι δεν είχε την παραμικρή πρόθεση υπαναχώρησης.

Η τουρκική αντιπροσωπεία αρνήθηκε κατηγορηματικά, ακόμη και κατά την επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, να καταθέσει γραπτή πρόταση για το θέμα και επέμεινε μέχρι τέλους στη διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια. Με βάση την προφορική πρόταση που παρουσίασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την 15ετία θα έπρεπε να επανεξεταστεί εάν χρειάζεται κατάργηση ή διατήρηση του παρεμβατικού δικαιώματος.

Ήταν μία θέση που δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή ούτε από την κυπριακή, ούτε από την ελληνοπκυπριακή πλευρά και ήταν και εκείνη που κατέστησε απαγορευτική οποιαδήποτε προοπτική μετάβασης στην Ελβετία των πρωθυπουργών των εγγυητριών χωρών. Ήταν δε και η θέση που, εν τέλει, τορπίλισε τις συνομιλίες παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί το πρωί της Πέμπτης για ενδεχόμενη υπαναχώρηση της τουρκικής αντιπροσωπείας με την άφιξη στο Κραν Μοντανά του Αντόνιο Γκουτιέρες.

Κυπριακές πηγές προσμετρούν επίσης στα ιδιαιτέρως αρνητικά δεδομένα των συνομιλιών και την σταθερή απροθυμία Τσαβούσογλου να δεσμευτεί για υπαναχωρήσεις σε καίρια εσωτερικά κεφάλαια όπως η επιστροφή της Μόρφου στο εδαφικό.

Η τρίτη μη αποδεκτή απαίτηση στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους η τουρκική πλευρά ήταν το καθεστώς των τεσσάρων ελευθεριών – ήτοι, να απολαμβάνουν οι τούρκοι πολίτες που θα βρίσκονται στην Κύπρο τις ίδιες ελευθερίες (κίνηση προσώπων, αγαθών, κεφαλαίων και εγκατάστασης), με τους Έλληνες.

Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό στο άμεσο μέλλον. Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι μένει να φανεί πόσο βάθος και ειλικρίνεια εμπεριέχει η δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι εάν ο ΟΗΕ κάνει νέα προσπάθεια διαμεσολάβησης η Άγκυρα θα επιδείξει εποικοδομητική στάση.

Κυρίως όμως μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση και η αντίδραση της Τουρκίας στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ που ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Με βάση τον προγραμματισμό, οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 θα ξεκινήσουν στις 13 Ιουλίου από την κοινοπραξία της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni. Και η επίσημη θέση της Άγκυρας, χωρίς οιωνούς αλλαγής μέχρι στιγμής, είναι πως οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου γίνονται ερήμην των συμφερόντων των τουρκοκυπρίων και ως εκ τούτου η Τουρκία θα αντιδράσει...

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/kypriako-paraskinio-toy-nayagioy-kai-oi-geotriseis

..//..


Γ. ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Συνταγματικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ η Γενεύη! Όσοι συμμετέχουν προδίδουν την Κύπρο! (Βίντεο)


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ: Συνταγματικά ΠΑΡΑΝΟΜΗ η Γενεύη! Όσοι συμμετέχουν προδίδουν την Κύπρο!

Ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης αναλύει σύμφωνα πάντα με το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τους λόγους που καθιστούν ΠΑΡΑΝΟΜΗ την Πενταμερή Διάσκεψη της Γενεύης και ΠΑΡΑΝΟΜΗ οποιανδήποτε συζήτηση περί “διαίρεσης του Κράτους”. Σε έναν ιδεατό κόσμο ο ίδιος μας ο Πρόεδρος (ως βασικός εκπρόσωπος της Κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας) θα έπρεπε πρώτος να την είχε απορρίψει ασυζητητί.

Η ομιλία αυτή αποτελεί ένα θησαυρό με νομικά όπλα για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους πολίτες της με κάθε μέσο, όπου μόνο μια λαϊκή αντίδραση στην ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ που συντελείται μπορεί να ακυρώσει όσα στήνονται στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο στόχος των ξένων παραμένει η κατάλυση της κυριαρχίας του Κράτους μας και η παράδοση της στους ξένους όπως έγινε και με την Ελλάδα και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί και η αντίσταση μας, δηλαδή στην Κυριαρχία.

Επειδή οι καιροί είναι χαλεποί, η παγίδα που ίσως θα στηθεί ίσως να αφορά την ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ με την αλλαγή του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα μάτια μας 14 λοιπόν.

Συγγραφέας,
Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Από την εκδήλωση:

“Β΄ Διασκεπτική Συνάντηση για το Κυπριακό της Επιτροπής των Δέκα”

Διοργανωτής:

“Ιερά Μητρόπολις Πάφου”

Πάφος,

1 Ιουλίου 2017

Διάρκεια 41′

‘Γροθιά-TV’

www.grothia.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.