Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Αποκάλυψη: Δεν βγήκαμε στις αγορές πριν το ΔΝΤ για να μην συρθεί η Ελλάδα στα δικαστήρια


Του Βασίλη Γεώργα

Το Liberal αποκαλύπτει σήμερα τον πραγματικό λόγο για τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο δίστασε να βγει στις αγορές αυτή την εβδομάδα, και η κυβέρνηση ανέβαλε τελευταία στιγμή την έκδοση του 5ετούς ομολόγου για το απώτερο μέλλον.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες η αιτία για το πισωγύρισμα της κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα βρέθηκε εκτεθειμένη απέναντι σε πιθανές νομικές ενέργειες επενδυτών για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών από τη στιγμή που θα προχωρούσε σε άνοιγμα βιβλίου προσφορών πριν τη δημοσιοποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται εδώ και μέρες σε γνώση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδας, ωστόσο το γεγονός ότι η επίσημη δημοσιοποίησή της από το Ταμείο θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 20 Ιουλίου ενώ η έκδοση προγραμματίζονταν να γίνει νωρίτερα -μεταξύ Δευτέρας 17/7 και Τρίτης 18/7- συνιστούσε σύμφωνα με εισηγήσεις νομικών, «απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών» προς τους επενδυτές και δημιουργούσε προϋποθέσεις για την άσκηση ένδικων μέσων κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο Liberal, η Ελλάδα «βρέθηκε ένα βήμα πριν συρθεί στα δικαστήρια από επενδυτές που θα υπέβαλαν αγωγές με την κατηγορία ότι απέκρυψε πληροφορίες από τους επενδυτές με σκοπό την εξαπάτησή τους». Και αυτό καθώς η έκδοση ομολόγων περιλαμβάνει σαφείς όρους σύμφωνα με τους οποίους οποιαδήποτε σημαντική πληροφόρηση (material information) βρίσκεται στην κατοχή των Αρχών (σ.σ. στην προκειμένη περίπτωση το DSA του ΔΝΤ) θα πρέπει να δημοσιοποιείται.
Οι όροι αυτοί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα παραβιάζονταν την ίδια στιγμή που ο ΟΔΔΗΧ θα ανακοίνωσε την έκδοση του ομολόγου ενόσω γνώριζε το περιεχόμενο της ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους. Αν η έκδοση γίνονταν νωρίτερα από τη δημοσιοποίηση του DSA, αυτό θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως σαφής παραβίαση ενός βασικού όρου της σύμβασης έκδοσης. Αυτό θα συνέβαινε ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της ανάλυσης, που ωστόσο ήδη είναι ανεπίσημα γνωστό ότι καταλήγει στο συμπέρασμα πως το ελληνικό χρέος παραμένει «εξαιρετικά μη βιώσιμο» καθώς το ΔΝΤ συνεχίζει να διατηρεί υπερβολικά απαισιόδοξες προβλέψεις τόσο για τους ρυθμούς ανάπτυξης, όσο και για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τις ανάγκες νέας ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών με 10 δισ. ευρώ.

Ένα ερώτημα που γεννάται είναι αν η κυβέρνηση είχε γίνει αποδέκτης σχετικών προειδοποιήσεων ως προς για τις νομικές επιπτώσεις μιας «βιαστικής» κίνησης εξόδου στις αγορές από την εταιρεία Rothschild η οποία ενεργεί ως σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών για την έξοδο στις αγορές και θα αμειφθεί αδρά για τη σωστή προετοιμασία έκδοσης ομολόγων με στόχο μια λογική «καμπύλη» επιτοκίων ως το επόμενο καλοκαίρι.

Η απάντηση που δίνουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία εκ θέσεως είναι ενήμερα για τις συνεννοήσεις που γίνονται, είναι ότι τέτοια πληροφόρηση δεν είχε λάβει η κυβέρνηση η οποία κυρίως μέσω του Μαξίμου, καλλιεργούσε προσδοκίες περί άμεσης εξόδου στις αγορές μέσα στην εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση αναβολής της έκδοσης πιστώνεται στα θετικά της κυβέρνησης αν πράγματι υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος να μπει η χώρα σε περιπέτειες ακόμη και από κάποιους «κακόβουλους» επενδυτές. Στην πραγματικότητα η χώρα διασώθηκε από δημόσια διαπόμπευση στην περίπτωση που βρίσκονταν έστω και ένας να κατηγορήσει τον ΟΔΔΗΧ για «παραπλάνηση».

Μπορεί πάντως ο καθένας να φανταστεί το οξύμωρο σχήμα η Ελλάδα να βγαίνει στις αγορές τη Δευτέρα ή την Τρίτη, και την Πέμπτη να δημοσιοποιείται η έκθεση του ΔΝΤ που την επόμενη μέρα θα γίνονταν αφορμή για νομικές ενέργειες.

Οι πληροφορίες από την κυβέρνηση, επιμένουν, πάντως, ότι η έκδοση 5ετούς ομολόγου ύψους 2-3 δισ. ευρώ είναι θέμα ημερών ή –κατ’ άλλους- εβδομάδων. Κάποιοι την τοποθετούν αμέσως στην εβδομάδα από 24 έως 29 Αυγούστου μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, ενώ μια σειρά από τραπεζίτες και κυβερνητικά στελέχη, προκρίνουν την άποψη το Δημόσιο να πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές υπό ασφαλέστερες και πιο συμφέρουσες συνθήκες τον Σεπτέμβριο. Όταν δηλαδή θα υπάρχουν περισσότερες «θετικές πληροφορίες» για τους επενδυτές και θα έχουν γίνει οι πρώτες σημαντικές κινήσεις τόσο στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ κλπ.) όσο και στην εφαρμογή πολιτικών υλοποίησης του Μνημονίου συμβάλλουν στην περαιτέρω συμπίεση των risk premium της και θα δίνουν τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πιο ομαλής καμπύλης στα επιτόκια δανεισμού. Η άποψη τραπεζιτών και μιας μερίδας υπουργών της κυβέρνησης είναι ότι «αν πρόκειται να ξεκινήσουμε να βγαίνουμε δοκιμαστικά στις αγορές, πρέπει να είμαστε πεντακάθαροι, να έχουμε εξασφαλίσει τα νώτα μας από κάθε άποψη, να αφήσουμε να απορροφηθεί η αρνητική έκθεση του ΔΝΤ και να απαντήσουμε ως χώρα με νούμερα για το τι μπορούμε να πετύχουμε»...

Πηγή:http://www.liberal.gr/

..//..


Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «προσγειώνουν» την Αθήνα: Δεν αρκεί μία έξοδος στις αγορές

Η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα είναι ένα βήμα προς την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά δεν θα γίνει εν μία νυκτί, προειδοποιούν αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters.

Η διαδικασία θα απαιτήσει μία σειρά από επιτυχημένων πωλήσεων ομολόγων και τη δημιουργία ενός «σημαντικού» αποθέματος μετρητών, τόνισαν οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές επιθυμούν να δουν την Αθήνα να αναπτύσσει στρατηγική για την έξοδο στις αγορές πολύ πριν από την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, έτσι ώστε όταν αυτό εκπνεύσει τον Αύγουστο του 2018 θα είναι πιο πιθανό να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της, σημειώνει το Reuters.  
Ομως, την ίδια στιγμή ανησυχούν για πιθανό εφησυχασμό ή υπαναχώρηση της Ελλάδας, που θα μπορούσε να απαιτήσει μία επέκταση της της οικονομικής βοήθειας και συνέχιση της παρακολούθησης των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.  

Οι τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, δήλωσαν στο Reuters ότι το πρώτο που πρέπει να κάνει η Αθήνα είναι να αποφύγει τυχόν υπαινιγμούς για υπαναχώρηση από τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις. Αυτό θα αύξανε την αστάθεια, ιδιαίτερα καθώς η χώρα μπαίνει ξανά στο μικροσκόπιο των αγορών.

Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι σύντομα στα χαρτιά, σημειώνει το Reuters. Επενδυτές αναμένουν ότι η Ελλάδα θα αντλήσει τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια από πενταετή ομόλογα, μόλις το κόστος δανεισμού πέσει κάτω από το 5%, επίπεδο το οποίο πλησιάζει γρήγορα. Θα είναι η πρώτη έξοδος στις αγορές από το 2014, όταν επέστρεψε για σύντομο χρονικό διάστημα με δυο εκδόσεις, πριν μπει ξανά σε οικονομικούς μπελάδες, συνεχίζει το δημοσίευμα. Τότε, άντλησε 3 δισ. ευρώ με πενταετή ομόλογα, με την απόδοση στο 4,95%.

Κλειδί για την Ελλάδα θα είναι και το ποιος αγοράζει τα ομόλογα. Για να θεωρηθεί επιτυχημένη, η νέα πώληση πρέπει να προσελκύσει κατά κύριο λόγο ξένο κεφάλαιο, με ελάχιστη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών, τόνισε ο ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παρατεταμένη εποπτεία;

Ακόμη κι αν η έκδοση είναι επιτυχής, σε όρους επενδυτικού ενδιαφέροντος και αποδόσεων, η Αθήνα δεν θα πρέπει να χαλαρώσει, γιατί μέρος των χρημάτων προορίζεται για απόθεμα, προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να βάλει στην άκρη περίπου 9 δισ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες των πρώτων δέκα μηνών μετά το τέλος του προγράμματος, σημειώνει το Reuters.

Μέρος αυτών των χρημάτων αναμένεται να προέλθει από εξοικονόμηση πόρων και νέα δάνεια της ευρωζώνης, υπό το τρέχον πρόγραμμα. Ομως, ένα τμήμα του αποθεματικού πρέπει να δημιουργηθεί από τα κεφάλαια που θα αντληθούν από τις αγορές, τόνισαν οι δύο από τους αξιωματούχους.

Για να επιτευχθεί ο στόχος του αποθεματικού και να αποκαταστήσει πλήρως την εμπιστοσύνη, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει στις αγορές πάνω από μία φορά έως τον Αύγουστο του 2018 και με εκδόσεις διαφορετικών, μεγαλύτερων ωριμάνσεων, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι.

Μία υπαναχώρηση από τις μεταρρυθμίσεις, ακόμη και αν η έκδοση των ομολόγων είναι επιτυχής, θα μπορούσε να ενισχύσει τη διάθεση των δανειστών να πιέσουν την Ελλάδα να εξετάσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή από τον ESM μετά το τέλος του προγράμματος, τόνισαν οι αξιωματούχοι.  

Αλλες χώρες που είχαν λάβει οικονομική βοήθεια, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν αυτή την προληπτική πιστωτική γραμμή, που έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές με μία εγγύηση στήριξης, με αντάλλαγμα παρατεταμένη διεθνή εποπτεία για τις μεταρρυθμίσεις και την εξοικονόμηση.

Η Ελλάδα θα έπρεπε να ζητήσει αυτή τη στήριξη, μία κίνηση πολιτικά δυσάρεστη στην Αθήνα, αλλά είναι ένα μέτρο που θεωρούν χρήσιμο οι δανειστές, για να διατηρηθεί ο έλεγχος στη χώρα τουλάχιστον μέχρι να εφαρμοστούν οι συμφωνημένες συνταξιοδοτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις, το 2019 και το 2020, καταλήγει το Reuters.


Πηγή: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι «προσγειώνουν» την Αθήνα: Δεν αρκεί μία έξοδος στις αγορές | iefimerida.gr 

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Επιτέλους έφθασε η ωρα να επιστρέψουμε στην "κανονικότητα"!!!Να βαρέσουμε τα νταούλια και "χωρέψουμε" τις αγορές!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.