Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Συντάξεις με "αξιοπρέπεια" μοιράζει ο "κουμμουνιστής" Κατρούγκαλος!!!

Αρμαγεδδών. Αποκάλυψη

Συντάξεις πείνας το «όραμα» Κατρούγκαλου - Μελέτη-σοκ για το Ασφαλιστικό

Του Γιώργου Παππού

«Μαύρη» ή μάλλον «κατάμαυρη» είναι η μελέτη του υπουργείου Εργασίας που συνοδεύει το νομοσχέδιο του Ασφαλιστικού.(ΣΗΜ. ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Ολη την μελέτη μπορείτε να τη δείτε ΕΔΩ)[***]

Επί της ουσίας επιχειρεί να πείσει για το «δίκαιον» και το «αναλογικόν» του νέου συστήματος "πατώντας" στην παραδοχή ότι οι νέες συντάξεις θα καλύπτουν τις εύλογες (!) δαπάνες διαβίωσης κι ότι οι μισθοί με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται αυτές οι συντάξεις διαμορφώνονται γύρω στα 1.000 ευρώ, αποδεχόμενο έτσι τη βαλκανοποίηση μισθών- συντάξεων.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη το ότι δεν υπάρχει πουθενά η παραμικρή αναφορά- ούτε καν ως προοπτική- για επιστροφή της 13ης σύνταξης, αναμφίβολα προκαλεί έκπληξη κατ' αρχάς η επιχειρηματολογία για τις προωθούμενες αλλαγές, που βασίζεται σε αυστηρά τεχνοκρατικές διαπιστώσεις, ανάλογες με αυτές που βρίσκει κανείς σε Εκθέσεις του ΔΝΤ και άλλων διεθνών οργανισμών.

Για παράδειγμα, το ότι οι εισφορές μειώνονται όσο αυξάνεται η ανεργία και περιορίζεται το ΑΕΠ είναι μια γενική παραδοχή, που δεν θέλει και ιδιαίτερες γνώσεις οικονομικών. Αυτό που θα περίμενε κανείς είναι ότι θα αποτελούσε αιχμή του δόρατος της ελληνικής επιχειρηματολογίας, το ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ΑΕΠ για να αυξηθεί ο παρανομαστής του κλάσματος κι όχι ότι θα πρέπει να μειωθεί ο αριθμητής, δηλαδή το ύψος των συντάξεων, για να βελτιωθεί η δυναμική της συνταξιοδοτικής δαπάνης.


Ωστόσο, απουσιάζει παντελώς μια τέτοια αναφορά και οι διαπιστώσεις περιορίζονται απλώς στο ότι μέσω των παρεμβάσεων- δηλαδή των περικοπών- καλύπτουμε τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ουδείς απαντά, επίσης, στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μιλάμε για «νοικοκύρεμα» όταν το 2016 η συνταξιοδοτική δαπάνη είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ μικρότερη από αυτή που θα είναι το 2019, αλλά παρά ταύτα χαρακτηρίζεται υπέρογκη μόνο και μόνο επειδή ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι στο 17,16% αντί 15,63% το 2019, όταν δηλαδή υποτίθεται θα έχει αυξηθεί το ΑΕΠ ανατρέποντας λογιστικά και μόνο την εικόνα της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Το κωμικοτραγικό είναι ότι το 2009, όπου υποτίθεται ότι η δαπάνη ήταν στο 13,71% του ΑΕΠ , δηλαδή εντός των προβλεπόμενων ορίων, σε απόλυτους αριθμούς έφτανε στα 32,555 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 2,5 δισ ευρώ παραπάνω από φέτος.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το σοκ όταν διαβάσει κανείς την επιχειρηματολογία για τα επίπεδα... διαβίωσης που διασφαλίζει το νέο σύστημα.

Τι λέει επί της ουσίας η μελέτη; Ότι όσοι αμείβονται σήμερα με 500- 600 ευρώ δεν θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το νέο σύστημα τους διασφαλίζει στα βαθιά τους γεράματα μια... αξιοπρεπή ζωή, όπου θα καλύπτουν τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης. Ποιες είναι αυτές; Σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του ΣΟΕ, που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας, είναι οι δαπάνες για διατροφή, ρούχα, στέγαση, μόρφωση, ενημέρωση, δηλαδή είδη... πολυτελείας.

Αξιοπρεπή (αυτή είναι ακριβώς η λέξη που χρησιμοποιεί η μελέτη) διαβίωση εξασφαλίζει το σύστημα και για όσους έχουν υψηλότερο μισθό. Ποιος είναι αυτός ο μισθός, που θεωρείται από το υπουργείο Εργασίας υψηλός; 1.000 ευρώ και πάνω! Ξεπερνώντας το σοκ ότι αυτές οι αποδοχές θα θεωρούνται εφεξής ως υψηλές και προνομιακές, διαπιστώνει ότι πέρα από τροφή, νερό, ρούχα, στέγαση, το σύστημα του... υπόσχεται και συμμετοχή στην κοινωνική ζωή!

Ποια είναι αυτή η μικτή σύνταξη για εργαζόμενο με μέσες ακαθάριστες αποδοχές 1.500 ευρώ και 42 ολόκληρα χρόνια δουλειάς; 1.365 ευρώ μικτά, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το επικουρικό θα μπορεί να του δώσει 279 ευρώ, άρα στην τσέπη γύρω στο 1.000άρικο.

Κι επειδή η μελέτη σε μεγάλο μέρος της αναλώνεται στο να πείσει ότι οι μελλοντικές συντάξεις διασφαλίζουν τα σημερινά επίπεδα διαβίωσης- πού είναι άραγε το όραμα για καλύτερες ημέρες και συνθήκες ζωής;- σημειώνεται ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, όπως επίσης στα νέα φορολογικά βάρη που βρίσκονται προ των πυλών, τα οποία επιδεινώνουν εν τέλει επιδεινώνουν τα επίπεδα διαβίωσης.


Πηγή:http://www.iefimerida.gr/news/265510/syntaxeis-peinas-orama-katroygkaloy-meleti-sok-gia-asfalistiko#ixzz47pFC0l00

[***] ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Διαβάσαμε  την έκθεση του αυτοαποκαλούμενου "κουμμουνιστή" κ. Κατρούγκαλου και ομολογουμένως πήξαμε στην  ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!!!... αφού σε ένα κείμενο 54ων σελίδων μετρήσαμε ούτε μία ούτε δύο αλλά δώδεκα (12) φορές  την λέξη ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!!!!  EXISTENZMINIMUM!!! ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ AN ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ  ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!  Δείτε ΠΟΣΟ ΑΘΛΙΟΙ ΕΙΝΑΙ:













...............................................

Νόμοι παγιοποίησης και εμβάθυνσης της φτώχειας

του Λεωνίδα Βατικιώτη

Η αποκάλυψη των δυσμενών αλλαγών που φέρνει στη φορολογία και την ασφάλιση ο νέος νόμος (νεοφιλελεύθερης έμπνευσης καθώς μειώνει σημαντικά την κρατική χρηματοδότηση που πλέον περιορίζεται μόνο στην εθνική σύνταξη) ο οποίος ήδη ψηφίστηκε στις επιτρο-πές της Βουλής και θα κατατεθεί στην ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί μέχρις τις 10 Μαΐου 2016, είναι αναγκαία προκειμένου να αποκαλυφθούν οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην προωθούμενη φτωχοποίηση της κοινωνίας κι επίσης να φανούν τα ψέματα που επικαλείται η κυβέρνηση για να εξωραΐσει τις διατάξεις του. 

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος κλείνοντας τη συνεδρίαση της σχετικής κοινοβουλευτικής επιτροπής τόνισε ότι «κερδισμένοι από το νομοσχέδιο είναι οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, οι ντελιβεράδες, όσοι έχουν ελαστικές μορφές εργασίας και το 90% των ασφαλισμένων». Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας καθώς η νεολαία της εργασιακής περιπλάνησης με το νόμο Κατρούγκαλου δεν πρόκειται να λάβει ποτέ πλήρη σύνταξη, μιας και πλέον προϋπόθεση για τη χορήγησή της είναι τα 20 έτη εργασίας (από 15) και οι 6.000 μέρες ασφάλισης (από 4.500). Με την ανεργία να πλήττει σταθερά πάνω από το ένα τέταρτο του πληθυσμού και την ανασφάλιστη εργασία να κάνει θραύση ειδικά σε επαγγέλματα όπως οι «ντελιβεράδες», εξ αιτίας της απροθυμίας ακόμη και της σημερινής κυβέρνησης να στελεχώσει τα σώματα επιθεωρητών εργασίας με το απαραίτητο προσωπικό, η πλήρης σύνταξη μετατρέπεται σε άπιαστο όνειρο. Η κατάργηση δε των κατώτατων ορίων στις συντάξεις σημαίνει πως θα έχουμε στο εξής ακόμη και συντάξεις 200 ευρώ! Άρα, άνεργοι, ντελιβεράδες κι ο κόσμος της εργασιακής περιπλάνησης είναι οι κατ’ εξοχήν χαμένοι!

Ο Γ. Κατρούγκαλος ψεύδεται επίσης όταν εμφανίζει ως ευνοημένους όσους εργάζονται με μπλοκ παροχής υπηρεσιών. Εξ αυτών θα φτωχοποιηθούν ακόμη κι όσοι αμείβονται με λιγότερα από 1.000 ευρώ, οι οποίοι πράγματι πλήττονται λιγότερο από τις προωθούμενες ρυθμίσεις. Αρκεί μια ματιά στα χρήματα που θα τους μένουν στην τσέπη μετά την επιδρομή του κράτους: Αν στο 27% των εισφορών για σύνταξη και ασφάλιση υγείας, προστεθεί ο φόρος 22% και τυχόν κρατήσεις για εφ’ άπαξ, επικουρική, προκαταβολή φόρου και ΕΝΦΙΑ, θα του μείνουν γύρω στα 200 ευρώ!

Η προβολή των αντιλαϊκών πτυχών του νέου νόμου, είναι επίσης εξαιρετικά ενοχλητική για την κυβέρνηση, αν δούμε την προσπάθεια που καταβάλει ο φιλοκυβερνητικός και φιλομνημονιακός Τύπος να κλείσει τη σχετική συζήτηση πριν καν ανοίξει, πριν καν ψηφιστούν στη Βουλή τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Αρκεί μια διαγώνια ματιά στις στήλες της Αυγής που έχει μετατραπεί σε όργανο εκλαΐκευσης των πιο αντεργατικών πολιτικών.

Η ανάδειξη των επιβλαβών αλλαγών έχει ωστόσο ένα μειονέκτημα: Άρρητα έστω, θεωρεί δίκαιες έως και καλώς γινομένες όσα αλλαγές ήδη έχουν επιβληθεί στη φορολογία και το ασφαλιστικό, ως απόρροια των προηγούμενων μνημονίων, κι ο νέος νόμος τις εμπεδώνει.

Για παράδειγμα το πρόβλημα με τις συντάξεις δεν είναι μόνο ότι ο νέος νόμος του Κατρούγκαλου θα μειώσει τις συντάξεις κατά 30% όσων συνταξιοδοτηθούν μετά τη δημοσίευση του, λόγω των νέων ποσοστών αναπλήρωσης (στο 40,7% για 40 χρόνια ασφάλισης) και του υπολογισμού της στο εξής επί ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου. Ούτε είναι μόνο το γεγονός ότι οι εισφορές των αγροτών θα οδηγηθούν – σαλαμωτά – (από το 7% σήμερα) στο 20% επί του φορολογητέου εισοδήματός τους μέχρι το 2022, παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το ταμείο τους θα έμενε αυτόνομο ενώ οι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Αγροτών θα μπορούσαν να επιλέξουν μειωμένη εισφορά (16%) έναντι μειωμένης μελλοντικής σύνταξης.

Το πρόβλημα είναι ότι όλες οι νέες αλλαγές «χτίζονται» επί όσων αλλαγών προηγήθηκαν, από το 2010 και μετά, για να φτάσει για παράδειγμα το ποσοστό αναπλήρωσης στα 40 έτη ασφάλισης από 70% που ήταν στο νόμο του Ρέππα στο 60% στο νόμο του Λοβέρδου και τώρα στο 40,7%. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ωστόσο επέβαλαν μειώσεις και το 2015. Τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε οι κύριες συντάξεις επιβαρύνθηκαν με αυξημένη εισφορά ασθένειας από 4% σε 6% στις κύριες και 6% στις επικουρικές, όταν δεν υπήρχε καν σχετική παρακράτηση έως τότε. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμη κι οι μικροσυνταξιούχοι να χάσουν γύρω στα 50 ευρώ τον μήνα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ όχι μόνο εμβαθύνουν αλλά και παγιώνουν τις αλλαγές των προηγούμενων κυβερνήσεων, αποτελώντας άξιο συνεχιστή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ…


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πριν

............................................


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.