Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Wikileaks: Τι πραγματικά σκέφτονται τα κράτη (video)

Έρευνα του Πανεπιστημίου Πειραιά

Μια ιδιαίτερα αποκαλυπτική έρευνα για το πώς λειτουργούν τα wikileaks στο διεθνές σύστημα κρατών, έγινε από το Εργαστήρι Στρατηγικής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου Πειραιά, υπό την εποπτεία του επίκουρου καθηγητή Αθανάσιου Σαμαρά.

Η έρευνα με τίτλο “Ειδησεογραφικές Απεικονίσεις του Κυνισμού: Το Σύστημα Κρατών στις Ειδήσεις για τα Wikileaks”, που έκαναν οι ερευνητές Σταύρος Δελαβίνιας και Χρήστος Μουρδουκούτας αναδεικνύει το πραγματικό πρόσωπο των διεθνών σχέσεων, της σκληρής και ορθολογικής εξυπηρέτησης του εθνικού συμφέροντος, απογυμνωμένου από τα φτιασίδια των διεθνών δημοσίων σχέσεων, της προπαγάνδας και των ιδεαλιστικών αφηγήσεων.

Η ειδησεογραφία των wikileaks μας αποκαλύπτει όσα λέγονται και όσα γράφονται πίσω από τις κλειστές πόρτες της διπλωματίας και διαφυλάσσονται ως επτασφράγιστο μυστικό. Αποκαλύπτει δηλαδή, όσα πραγματικά σκέφτεται το ένα κράτος για το άλλο. 

Τα wikileaks κατά δήλωσή τους, στοχεύουν στην αύξηση της διαφάνειας του τρόπου λειτουργίας δημόσιων και ιδιωτικών φορέων μέσα από την αποκάλυψη κρυφών ή λογοκριμένο εγγράφων.

Οι αποκαλύψεις των wikileaks παραβιάζοντας μια βασική αρχή της διπλωματίας, αναδεικνύουν τις διαφορές μεταξύ δημόσιου λόγου και διπλωματικών εγγράφων. 
Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Ο δημόσιος λόγος είναι στρατηγικά δομημένος για να εξασφαλίσει τη λαϊκή αποδοχή στο παιχνίδι επιβίωσης και ισχύος στο άναρχο διεθνές σύστημα.

Οι αποκαλύψεις δεν δύνανται να ανατρέψουν τη δομή του διεθνούς συστήματος, δρουν όμως αντιηγεμονικά, αναφέρουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές.


Δείτε το Βίντεο με την παρουσίαση της έρευνας:




http://www.onalert.gr/stories/wikileaks-tipragmatika-skeftontai-ta-krati-erevna-vomva-tou-panepisthmiou-peiraia/48929

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.