Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Κύριε Φαμπρ γνωρίζετε που ήρθατε; (Θα σας πω εγώ πού ήρθατε)


του Πιτσιρίκου

Έξαλλοι είναι πολλοί Έλληνες καλλιτέχνες με την επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ, να είναι αφιερωμένο το φετινό Φεστιβάλ στο Βέλγιο, αφού, όπως παραδέχτηκε, δεν είχε τον χρόνο που απαιτείται για να εξετάσει τις ελληνικές προτάσεις.

Πολλοί καλλιτέχνες έχουν πάρει τα όπλα και ρωτάνε τον Γιαν Φαμπρ «Κύριε Φαμπρ γνωρίζετε πού ήρθατε;».

Αρχικά, ας ενημερώσει κάποιος αυτούς τους καλλιτέχνες πως ο Γιαν Φαμπρ δεν ήρθε μόνος του. Του έγινε πρόταση από το υπουργείο Πολιτισμού και την αποδέχτηκε.

Αλήθεια, όμως, πού ήρθε ο Γιαν Φαμπρ;
Θα του πω εγώ πού ήρθε, γιατί μπορεί να μην ξέρει ο άνθρωπος.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που χρεοκόπησε το 2010 και κανείς δεν οδηγήθηκε στην Δικαιοσύνη για την χρεοκοπία.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που τα τελευταία έξι χρόνια την κυβερνάει η Τρόικα, αλλά οι περισσότεροι καλλιτέχνες της χώρας αυτής το συνειδητοποίησαν μόλις τώρα που γίνατε εσείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ. Χαμπάρι δεν είχαν πάρει μέχρι τώρα. Τους απασχολούσε η …Τέχνη.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα για την οποία αποφασίζει η Μέρκελ αλλά το μόνο που ενοχλεί κάποιους καλλιτέχνες της είναι ότι είναι Βέλγος -δηλαδή μη Έλληνας- ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ.

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε μια χώρα που πριν από οκτώ μήνες έγινε δημοψήφισμα, όπου υπερίσχυσε το ΟΧΙ με 61,3% αλλά αγνοήθηκε και έγινε ΝΑΙ, χωρίς να αντιδράσουν οι λαλίστατοι σήμερα καλλιτέχνες της χώρας. Ήταν καλοκαίρι και ήταν απασχολημένοι με το Φεστιβάλ -και τα μπάνια-, οπότε δεν πήραν χαμπάρι πως με το να αγνοηθεί το δημοψήφισμα καταλύθηκε και η τελευταία έννοια δημοκρατίας στη χώρα που ήρθατε.

Κύριε Φαμπρ, η Ελλάδα έχει παραδοθεί στις αγορές και στην Γερμανία αλλά οι περισσότεροι καλλιτέχνες της δεν είχαν πάρει είδηση τίποτα. Τι καλλιτέχνες είναι αυτοί;

Κύριε Φαμπρ, ήρθατε σε ένα προτεκτοράτο. Και το ξέρετε. Όπως το ξέρουν και εκείνοι οι καλλιτέχνες του προτεκτοράτου που ξαφνικά θυμήθηκαν έξι χρόνια μετά να κάνουν λόγο για αποικιοκρατία. Μα «αποικία χρέους» είναι η Ελλάδα από το 2010. Και όλοι την αποκαλούν «αποικία χρέους». Κουφοί ήταν οι Έλληνες καλλιτέχνες; Δεν διάβαζαν; Δεν άκουγαν; Όλα για την Τέχνη πια;

Κύριε Φαμπρ, θεωρώ μεγαλοφυές εκ μέρους σας το ότι την πρώτη χρονιά σας ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ θα αφιερώσετε το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Βέλγιο.

Ως αιρετικός και εικαστικός καλλιτέχνης που είστε, γνωρίζετε ότι ένα προτεκτοράτο δεν μπορεί να έχει δικό του πολιτισμό.
Τα προτεκτοράτα δεν έχουν πολιτισμό. Οι δούλοι δεν έχουν πολιτισμό.
Φέρνοντας το Βέλγιο στο Ελληνικό Φεστιβάλ, περνάτε με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο στους δούλους -θεατές και καλλιτέχνες- το μήνυμα πως θα πρέπει να αγωνιστούν για να ελευθερώσουν την χώρα τους και να έχουν πάλι πολιτισμό.

Κύριε Φαμπρ, είστε μεγαλοφυής.
Κύριε Φαμπρ, μετατρέψατε μια μια κίνηση το Φεστιβάλ σε πολιτικό ακτιβισμό.
Κύριε Φαμπρ, μέσω του Φεστιβάλ καλείτε τους Έλληνες να επαναστατήσουν και να πάρουν την χώρα τους πίσω.

Κύριε Φαμπρ, κάνετε αυτό που δεν έκανε ούτε ένας Έλληνας καλλιτέχνης όλα αυτά τα χρόνια που η Ελλάδα μετρατρεπόταν και επίσημα σε προτεκτοράτο.
Κύριε Φαμπρ, είστε πιο Έλληνας από τους Έλληνες.

Μην περιμένετε να αντιληφθούν την μεγαλοφυή σας κίνηση ανύπαρκτοι κρατικοδίαιτοι καλλιτέχνες που ξέρουν μόνο από δημόσιες σχέσεις και αλλαξοκωλιές με την εκάστοτε κυβέρνηση.

Ήδη, έχουν ξεσκιστεί να σας κατηγορούν σαν θεούσες και μικροαστές Κατίνες για μια παράστασή σας, όπου χόρευαν γυμνoί άνδρες.

Δεν έχει μείνει Έλληνας ηθοποιός και χορευτής που να μην έχει εμφανιστεί γυμνός στην Ελλάδα -τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο και αιτία-, αλλά τους πείραξαν οι δικοί σας γυμνοί χορευτές.
Κάποιοι στην Ελλάδα νομίζουν πως μόνο οι Έλληνες έχουν πουλί.
Όχι, δεν είναι έτσι. Δεν είναι προνόμιο των Ελλήνων αυτό, ούτε απαιτεί κάποια προσπάθεια.
Όλοι οι άνδρες του κόσμου έχουν πιπί και όλες οι γυναίκες του κόσμου έχουν τιτί.
Οπότε, δεν είναι και κάνα κατόρθωμα να έχει κάποιος αυτά τα …αξεσουάρ.
Ούτε είναι έγκλημα να έχεις @ρχίδια.
Έγκλημα είναι να τα έχεις …διακοσμητικά. Οι Έλληνες απέδειξαν τα τελευταία χρόνια πως τα έχουν μόνο για διακόσμηση.

Κύριε Φαμπρ, δείξατε με μια μόνο κίνηση όλη την υποκρισία και τον ραγιαδισμό των Ελλήνων.

Αφυπνίσατε μια μια μόνο κίνησή σας εκείνο τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας που κινείται μεταξύ χαβαλέ, καφέ και δημοσίου υπαλλήλου.

Ίσως, να καταφέρετε να κάνετε όλους αυτούς τους ανθρώπους να δημιουργήσουν και κάτι επιτέλους.

Δηλαδή, ίσως τους κάνετε να γίνουν πραγματικοί καλλιτέχνες.

Σας βρίζουν, ενώ θα έπρεπε να σας ευγνωμονούν. Κλασικοί Έλληνες. Καταλαβαίνουν με καθυστέρηση.

Κύριε Φαμπρ, καλώς ορίσατε στην Ελλάδα. Καλή συνέχεια. Κρίμα που δεν είμαι εκεί να σας χειροκροτήσω.

(Κύριε Φαμπρ, μεταξύ μας, αν θέλετε να κάνετε μια ωραία πλάκα σε αυτούς τους «καλλιτέχνες», δώστε παραγωγές σε δυο από αυτούς. Αυτοί θα τις δεχτούν, θα στραφούν όλοι οι άλλοι εναντίον τους -«γιατί δουλεύουν αυτοί και όχι εμείς;»- και θα πέσει το γέλιο του αιώνα. Α ναι, υπάρχουν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, χορευτές και άλλοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα που δεν καταδέχτηκαν ποτέ το παραμικρό από το κράτος. Δηλαδή, υπάρχουν και κανονικοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Δεν ξέρω αν είναι μεγάλοι καλλιτέχνες -ο πραγματικός καλλιτέχνης πάντα αμφιβάλλει για την αξία του- αλλά τουλάχιστον είναι άνθρωποι με αξιοπρέπεια. Δεν είναι δύσκολο να τους ξεχωρίσετε αυτούς τους ανθρώπους. Είναι αυτοί που δεν σας βρίζουν.)

από το «http://pitsirikos.net»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.