Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Σε υπερταμείο προς εκποίηση και με συνδιοίκηση ξένων ΟΛΟΣ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ...


ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΠΟΙΚΙΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΕ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΣΟΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ 
Μάλλον, χωρίς προηγούμενο, ακόμη και για τη χειρότερη αποικία είναι η συμφωνία για συγκρότηση υπερ-Ταμείου που θα συγκεντρώσει όλον, ανεξαιρέτως, τον δημόσιο πλούτο και το οποίο υπερ-Ταμείο θα διοικούν ουσιαστικά οι ξένοι αφού θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη τους για τη διοίκηση και τη διαχείρισή του, ενώ ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου για τη διαχείριση του δημόσιου πλούτου θα ορίζεται από τους δανειστές.  
Έχουμε να κάνουμε με πραγματικό κατάντημα χώρας που τελεί υπό κατοχή, ενώ όσοι συνυπογράψουν για ένα τέτοιο υπερ-Ταμείο θα πρέπει να περάσουν από ειδικό δικαστήριο με την κακουργηματική κατηγορία της απιστίας.
Στη συνέχεια η Iskra δημοσιεύει με κάθε επιφύλαξη σχετικό ρεπορτάζ από το Capital.gr του Ν. Χρυσικόπουλου.  
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ  
Του ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ*  
Σε κοινό έδαφος προχωρούν οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς για το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων, ένα από τα βασικότερα προαπαιτούμενα για την αξιολόγηση. 
 
Κατά τη συνάντηση των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών για το συγκεκριμένο ζήτημα (σ.σ. η συνάντηση στο Χίλτον συνεχίστηκε για το θέμα των κόκκινων δανείων) οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία επί της αρχής για τα κυριότερα ζητήματα που αφορούν στη δημιουργία του νέου φορέα, μέσω του οποίου θα προχωρήσει το σύνολο της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.  
Με βάση όσα συμφωνήθηκαν χτες, το νέο Ταμείο πρέπει να είναι σε θέση να λειτουργεί μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2016. Ουσιαστικά, η δομή του θα παραπέμπτει σε αυτή μιας holding, καθώς αποφασίστηκε υπό την "ομπρέλα" του να υπαχθούν και να λειτουργούν τέσσερις "πυλώνες":  
* Το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω του οποίου θα ολοκληρωθούν οι αποκρατικοποιήσεις που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη (μεταξύ των οποίων ο ΟΛΘ, το Ελληνικό, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, o Αστέρας Βουλιαγμένης, η Rosco, η Αφάντου Ρόδου, ο ΔΕΣΦΑ κ.α.)  
* Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο οποίο περιλαμβάνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στις ελληνικές τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν  
* Την ΕΤΑΔ, η οποία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο που αριθμεί περί τα 60.000 - 70.000 δημόσια ακίνητα, καθώς και το σύνολο των υπόλοιπων κρατικών ακινήτων, και  
* Το σύνολο των ΔΕΚΟ και των εταιρειών στις οποίες το Δημόσιο έχει συμμετοχή.  
Η δημιουργία ξεχωριστής "θυγατρικής" υπό το νέο υπερταμείο στο οποίο θα περάσουν όλες οι κρατικές εταιρείες, δείχνει να επαναφέρει το ζήτημα της αξιοποίησης των συμμετοχών του κράτους σε εταιρείες όπως η ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ, αλλά και η ΔΕΗ, εταιρείες δηλαδή για τις οποίες στελέχη και βουλευτές της κυβέρνησης έχουν κατά καιρούς ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησής τους.  
Σε ότι αφορά στη διοίκηση του υπερταμείου, στη χθεσινή συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη και δανειστών συμφωνήθηκε οτι το μάνατζμεντ θα είναι ελληνικό και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κοινή συναινέσει.  
Επιπλέον, προωθείται η δημιουργία εποπτικού συμβουλίου (supervisory board), στην αρμοδιότητα του οποίου θα βρίσκεται η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και το οποίο θα απαρτίζεται από πέντε μέλη. Εξ αυτών, τρία θα διορίζονται από την ελληνική πλευρά και τα υπόλοιπα δύο - ένα, όμως από τα οποία θα είναι ο Πρόεδρος - από τους δανειστές. Κάθε απόφαση όμως, προκειμένου να αποφευχθούν διαφωνίες, θα λαμβάνονταν με ενισχυμένη πλειοψηφία, με την έγκριση δηλαδή των τεσσάρων από τα πέντε μέλη του.  
Τέλος για το στόχο εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, έστω και σε βάθος τριών δεκαετιών, η ελληνική πλευρά για άλλη μια φορά τόνισε ότι είναι φιλόδοξος, χωρίς εν τέλει να υπάρξει σαφής τοποθέτηση των δύο πλευρών για το ακριβές ποσό, ούτε καν για 30 δις.ευρώ, όπως προκύπτει μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, δεν φαίνεται να "προχωράει" το αίτημα της ελληνικής πλευράς, περί ευελιξίας στη διάθεση μέρους των εσόδων που θα συγκεντρώσει το ΤΑΙΠΕΔ από τις εν εξελίξει αποκρατικοποιήσεις όχι μόνο για την αποπληρωμή του χρέους, αλλά και για αναπτυξιακούς σκοπούς.  
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ 2016  
Υπενθυμίζεται πως για το 2016 το υπουργείο Οικονομικών έχει τοποθετήσει τον πήχη των εσόδων από αποκρατικοποίησης στα 2 δισ. ευρώ, καθώς θεωρεί ότι θα ολοκληρωθεί σημαντικός αριθμός διαγωνισμών.  
Ειδικότερα, αναμένεται ότι θα εισπραχθούν 95 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης στο αραβικών συμφερόντων fund Jermyn Real Estate IV και 1,23 δισ. ευρώ από το οικονομικό κλείσιμο της ιδιωτικοποίησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο Φθινόπωρο.  
Ταυτόχρονα, η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ θα οδηγήσει στην καταβολή τιμήματος 280,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο τίμημα που ο κινεζικός όμιλος Cosco θα καταβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ, σε πρώτη φάση οπότε θα αποκτήσει το 51% του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας. Στη συνέχεια μέσα στα επόμενη πέντε χρόνια θα πληρώσει επιπλέον 88 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει στην αύξηση του μεριδίου της στο 67% από 51%.  
Ακόμη, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, φέτος θα εισπραχθούν 188 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ, 19 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση των εκτάσεων στην Κασσιόπη Κέρκυρας, 22 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτων εκτός Ελλάδας και 277 εκατ. ευρώ από λοιπά περιουσιακά στοιχεία.
*Πηγή: Capital.gr

..............................................................................
ΤΑΙΠΕΔ-ΟΛΠ «καπελώνουν» τον πρωθυπουργό;

Συντάκτης: Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Εμπλοκή έχει παρουσιαστεί στην παραχώρηση των 90 στρεμμάτων του παραθαλάσσιου μετώπου της περιοχής των πρώην Λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, καθώς τρεις μήνες μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην περιοχή και τη δημόσια δέσμευσή του, για δεύτερη φορά, για την παραχώρηση της έκτασης από τον ΟΛΠ στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα.
Κατόπιν αυτών, ο δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Βρεττάκος και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης παραχωρούν αύριο συνέντευξη Τύπου στη 1 το μεσημέρι στο δημαρχείο Κερατσινίου-Δραπετσώνας. 
Η δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της κάνει γνωστό ότι 
«ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας είναι έτοιμες να ξεκινήσουν την ανάπλαση των Λιπασμάτων, που θα αποτελέσει έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, η παραχώρηση μοιάζει να έχει περιέλθει σε τέλμα. Τόσο η δημοτική αρχή όσο και η Περιφέρεια Αττικής επιμένουν ότι η παραχώρηση πρέπει να γίνει αμέσως ώστε να ξεκινήσουν τα έργα και να μπορέσουν οι πολίτες το συντομότερο να χαρούν το παραλιακό μέτωπο». 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εμπλοκή οφείλεται στο ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις από τους 3 αρμόδιους φορείς για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η παραχώρηση της έκτασης στον δήμο.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας υποστηρίζει πως η σύμβαση παραχώρησης Ελληνικού Δημοσίου-ΟΛΠ (απαραίτητη για την πώληση του ΟΛΠ στους Κινέζους) προχωρά, οπότε με την ολοκλήρωσή της όλες οι ιδιοκτησίες του ΟΛΠ περνούν στο Δημόσιο και αυτό με τη σειρά του μπορεί να παραχωρήσει τα 90 στρέμματα στον δήμο. 
Άποψη με την οποία διαφωνεί και η δημοτική αρχή αλλά και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά και άλλοι φορείς, καθώς εκτιμούν ότι αν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία θα χρειαστεί μεγάλος χρόνος μέχρι να ολοκληρωθεί και για τον λόγο αυτό ζητούν να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση η οποία να λύνει το θέμα, να περάσει η έκταση στον δήμο και να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα.
Ο αρμόδιος υπουργός για να νομοθετήσει Θ. Δρίτσας υποστηρίζει ότι δεν είναι εύκολο να γίνει κάτι τέτοιο, ενώ το Δ.Σ. του ΟΛΠ αναζητεί κι αυτό τρόπο για την παραχώρηση.
Πηγή:https://www.efsyn.gr/arthro/taiped-olp-kapelonoyn-ton-prothypoyrgo
ΣΧΕΤΙΚΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.