Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Γ. Κασιμάτης: Αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά


Αντισυνταγματικό χαρακτήρισε το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Κασιμάτης, αναφέρει το «Σκαϊ».  

Ο κ. Κασιμάτης κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, να μην τον υπογράψει αλλά να τον αναπέμψει στη Βουλή, κατά την προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου τόνισε πως ο νόμος Παππά έχει όλα τα τυπικά στοιχεία αντισυνταγματικότητας και αποτελεί κλασική περίπτωση νόμου για αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Είμαι βέβαιος ότι ο κύριος Παυλόπουλος που ανήλθε με την αξία του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα [***] θα πράξει το καθήκον του», πρόσθεσε.

Ο κ. Κασιμάτης δήλωσε πως ο νόμος Παππά συνιστά κατάφωρο σφετερισμό Συνταγματικής αρμοδιότητας από Υπουργό και κυβέρνηση. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενέσκηψε μία δικτατορία τόνισε, και πρόσθεσε πως είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης να χειραγωγήσει με κάθε τρόπο τους τηλεοπτικούς σταθμούς.


Ο κ. Κασιμάτης εξήγησε ότι ο νόμος Παππά παραβιάζει το άρθρο 15 παράγραφος 2 του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι το καθεστώς αδειοδότησης για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς υπάγεται στην έννοια του ελέγχου του κράτους, τον οποίον το Σύνταγμα υπάγει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης Αρχής.

«Είναι σαφές ότι, βάσει της διάταξης του Συντάγματος και του σκοπού της συνταγματικής εγγύησης, τόσο ο καθορισμός του αριθμού των δημοπρατουμένων αδειών, όσο και η όλη διαδικασία δημοπράτησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του ΕΣΡ» υπογραμμίζει ο κ. Κασιμάτης.

Ακόμη και αν τυφλωθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας, ο νόμος Παππά θα ακυρωθεί από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια διότι αντίκειται στην Ευρωπαϊκή έννομη τάξη, τόνισε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

Πηγή:http://www.liberal.gr/arthro/34185/epikairotita/2016/g-kasimatis-antisuntagmatikos-o-nomos-pappa-.html

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Να θυμηθούμε το σχετικό άρθρο  του Συντάγματος:


[***] ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Οσο για το αν ο Παυλόπουλος  "ανήλθε με την αξία του στο ύπατο Πολιτειακό αξίωμα..." να μας επιτρέψετε κύριε καθηγητά να έχουμε εντελώς διαφορετική γνώμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.