Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Ανοιχτή επιστολή στον Βαγγέλη Αποστόλου (Υπ. Αγρ. Ανάπτυξης)

Του Τάσου Κανταρά*

Κύριε Υπουργέ Αγροτικής Ανάπτυξης, 
η πατρίδα μας περνάει δύσκολες μέρες. Τα λαϊκά στρώματα στενάζουν, υπό το βάρος του φορτίου τριών μνημονίων (το ένα μάλιστα το δικό σας, το τρίτο και θανατηφόρο, τώρα φορτώνεται)! Είμαι σίγουρος, πως όσο και αν βρίσκεσαι απασχολημένος επί μακρόν στο υπουργικό σου γραφείο, θα έχεις αντιληφθεί την δραματική κοινωνική κατάσταση. Την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος. Είναι εύκολο να αντιληφθεί ο καθένας, πως όσο βρίσκεσαι σ αυτή την εξαρτημένη καρέκλα, αναγκάζεσαι να περιγράφεις μια πλασματική πραγματικότητα. Όμως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς, οι πτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, εκπέμπουν SOS. Ζούνε την πραγματικότητα. Βρίσκονται ήδη σε οριακή κατάσταση. Αποτελούν σήμερα, δυστυχώς για τη χώρα, μόνο το 9% του ενεργού πληθυσμού. Πριν απ αυτούς, ένα 20%, στα 35 χρόνια της συμμετοχής της χώρας στην Ε.Ε – ΕΟΚ, τέθηκαν εκτός του πρωτογενούς τομέα. Πολλοί από τους νεώτερους, απαρτίζουν σήμερα τον στρατό του 30% των ανέργων.

Κύριε Υπουργέ ΥΠΑΤΤ. Όλα αυτά τα χρόνια της Ευρωπαϊκής πορείας –που εσύ δηλώνεις ακόμα υπέρμαχος της και με μια τελευταία δήλωση σου εκλιπαρείς τους αγρότες να το πάρουν υπόψη και να μην αντιδρούν στην ψήφιση των νέων μέτρων- ο πρωτογενής τομέας αποσαθρώθηκε από την έλλειψη πραγματικής εθνικής και περιφερειακής στρατηγικής. Συνθλίφτηκε, από τις συμφωνίες των κυρίαρχων δυνάμεων του πυρήνα της Ε.Ε (ΕΟΚ) με τρίτες χώρες πάντα υπέρ των συμφερόντων των βιομηχανικών κρατών και πάντα σε βάρος των συμφερόντων των περιφερειακών κρατών. Ιδιαίτερα του Νότου και της μικρομεσαίας παραγωγής!


Όλα αυτά τα χρόνια ο πρωτογενής τομέας καταστράφηκε –δεν το ξεχνάμε αυτό- από τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που μαζί τώρα ψηφίζετε τα μνημόνια, για να σώσετε τη χώρα! Πολιτικές που συνετέλεσαν, με την «ευγενική υποστήριξη» της ευρωπαϊκής αγροτικής πολιτικής, η χώρα να έχει αυτάρκεια περίπου 30% στο κρέας, 40% στο γάλα, 30% στο αλεύρι, 30% στα όσπρια! Πολιτικές που συνετέλεσαν, πάντα υπό την ευρωπαϊκή «προστασία», να εισάγουμε λιπάσματα, σπόρους, γεωργικά φάρμακα, γεωργικά μηχανήματα, ζωοτροφές, ζωικό κεφάλαιο αναπαραγωγής και άλλα πολλά. Πολιτικές των κυρίαρχων, που καθόριζαν και καθορίζουν την οικονομική πορεία της Ε.Ε και των χωρών μελών της. Αυτών δηλαδή που μας δίνουν τα ψίχουλα των ΚΑΠ. Σαν να μας κάνουν μια φιλική έκπτωση, στα τόσα εισαγόμενα που μας πωλούνε!

Θα μου πεις, πώς δεν κυβερνούσε ο Τσίπρας και οι υπουργοί του, μεταξύ των οποίων και εσύ, τα 35 χρόνια της ευρωπαϊκής πορείας. Ορθόν. Όμως θα θυμάσαι, όλα αυτά τα χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ και στον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ προηγουμένως, δεν συμφωνούσαμε μ όλα αυτά. Τα καταγγέλλαμε στις περιοδείες μας και στα μπλόκα των 35 ετών! Δηλώναμε πως θα τα ανατρέψουμε. Πως θα συγκρουστούμε με τους κυρίαρχους. Δυστυχώς τα ξεχάσατε. Γιατί γίνατε οι πιο δουλικοί υποτελείς των κυρίαρχων!

Τώρα τα πράγματα, κ. Αποστόλου, παραείναι σοβαρά! Με την εξέλιξη των πραγμάτων, την προσχώρηση σας στο στρατόπεδο του αντιπάλου και την επικράτηση των ακραίων μνημονιακών πολιτικών τα τελευταία 6 χρόνια, υπάρχει κίνδυνος να απολέσετε και το μοναδικό ελαφρυντικό, που θα μπορούσατε να επικαλεστείτε στην δίκη της Ιστορίας. Αυτό δηλαδή της μη ευθύνης για τα προηγηθέντα 34 χρόνια, στα οποία δεν κυβερνούσε η ευκαιριακή Αριστερά του Αλέξη Τσίπρα. Τώρα κινδυνεύετε να καταστείτε οργανική συνέχεια και κορύφωση της πολιτικής των γνωστών παλιών συστημικών δυνάμεων, που οδήγησαν τη χώρα στην καταστροφή. Που την μετέτρεψαν από εξαρτημένη χώρα, σε άθλιο προτεκτοράτο. Που μαζί μ αυτούς, πιασμένοι χέρι- χέρι, το καλοκαίρι «σώσατε» τη χώρα! Και τώρα προσπαθείτε ο καθένας για λογαριασμό του, να μην επωμιστεί το κόστος αυτής της «σωτηρίας»! Γι αυτό και ο Κυριάκος δεν βιάζεται. Δεν συμφωνεί με το κλείσιμο των δρόμων! Γι αυτό και είχε, έναν «καλό» λόγο να πεί για σένα, στους εξαγριωμένους αγρότες που σε αποκλείσανε 14 ώρες στην Κομοτηνή. Έτσι και επέτρεψαν την έξοδο σου. Αλλιώς θα ήσουνα ακόμη εκεί. Ευτυχώς, γιατί δεν θα προλάβαινες να εγκαινιάσεις την AGROTIKA!

Κύριε υπουργέ. 
Ο πρωθυπουργός σου το καλοκαίρι μεταλλάχθηκε. Το αν ήτανε μεταλλαγμένος εκ γενετής, αν η μετάλλαξη έγινε σταδιακά η ήτανε ακαριαία δεν έχει καμιά σημασία. Σημασία έχει πως τη τύχη της χώρας, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, των συνταξιούχων την κρατάει στα χέρια του, ένας επικίνδυνος πολιτικός τυχοδιώκτης. Που την σημασία της λέξης Αριστερά, δεν την ένιωσε και δεν την πίστεψε ποτέ. Που μας διαβεβαίωνε στην Π.Γ του Κόμματος, και το ξέρεις, πως θα πέσει ηρωικώς μαχόμενος αν χρειαστεί. Και έκανε συνειδητά τα ακριβώς αντίθετα.

Όμως κύριε Αποστόλου, το μαχαίρι τώρα πήγε και στο δικό σου χέρι! Αν το καρφώσεις στο σώμα της αγροτιάς, θα καταγραφείς στη ιστορία ως ο τελικός εκτελεστής της. Παρά του ότι προηγήθηκαν γαλάζιοι και πράσινοι. Γύρισε πίσω μια ματιά στη ιστορία και θα βρείς αντίστοιχα στιγματισμένα πρόσωπα. Αυτή η πολιτική περίοδος, δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Θα μείνει στις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας. Για την ευκαιριακή και δήθεν Αριστερά, στη πιο κατάμαυρη.

Γιατί σε τελευταία ανάλυση Βαγγέλη, τους αγρότες μην τους κλαίς. Δεν τρέμουν πια, μην και χάσουν το ευρωπαϊκό όνειρο, όπως τους φοβέρισες. Τα έχουν χάσει όλα. Έχουν εμπειρία από τα μνημόνια και τις δυνάμεις που τα εφαρμόζουν. Θα συνεχίσουν μέχρι τέλους και θα συντονιστούν με τα άλλα πληττόμενα εργατικά στρώματα, για να βγούμε από τα μνημόνια και τους αδιέξοδους μονόδρομους. Εσύ δες, τι θα κάνεις με σένα. Η καρέκλα είναι πολύ προσωρινή. Πρέπει να διαλέξεις. Και ειλικρινά, δεν ξέρω και αν προλαβαίνεις!

*Τάσος Κανταράς: μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ- Αντιπρόεδρος Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης- Υποψήφιος της Λαϊκής Ενότητας στο Ν. Χαλκιδικής 

Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=23355:kantaras-apostolou&catid=42:ergasiakes-sxeseis&Itemid=168

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.