Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

FT: Η Ευρώπη απειλεί με έξωση της Ελλάδας από τη Σένγκεν



Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η ΕΕ θα προειδοποιήσει την Αθήνα για αυτό το ενδεχόμενο. «Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί και αξιωματούχοι βλέπουν την απειλή για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, ως το μόνο μέσο για να πείσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να εφαρμόσει τις υποσχέσεις του και να ζητήσει ευρωπαϊκή βοήθεια για το θέμα», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η αδύναμη διοίκηση της Ελλάδας έχει δεχθεί περισσότερους από 700.000 πρόσφυγες αυτό το έτος τονίζουν οι FT και σχολιάζουν ότι δεδομένου του μεγέθους της κρίσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι από την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί τη βοήθεια από την Frontex καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια από την ΕΕ, όπως επίσης και από την αποτυχία της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς χορήγησης ασύλου. 

Μάλιστα κατά το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι υπουργοί Εσωτερικών που θα συναντηθούν την Παρασκευή, πρόκειται να απευθύνουν σαφή προειδοποίηση στην Ελλάδα, ότι θα ληφθούν δραστικά μέτρα εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει δράση για το ζήτημα πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου. 


Η προειδοποίηση «αναστολής συμμετοχής» έχει εξάλλου απευθυνθεί ήδη στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ άλλων και με την επίσκεψη, στην Αθήνα, του Zαν Άσελμπρον, υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι FT, έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε ότι η Αθήνα είναι μη συνεργάσιμη. Άλλος αξιωματούχος όμως αναγνώρισε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο να τηρηθούν οι υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο των Βαλκανικών κρατών.

Αυτή η δυσκολία προέρχεται από την υποχρέωση να φυλάνε τα σύνορα με την ΠΓΔΜ μόνο έλληνες συνοριοφύλακες, όπως επίσης στην ευαισθησία που υπάρχει στη χώρα, λόγω της χρόνιας διαμάχης για την ονομασία των Σκοπίων, αλλά και για τους φόβους για τους σχεδιασμούς των τούρκων στο Αιγαίο, συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Έλληνες αξιωματούχοι αναφέρουν πως ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από τον χώρο Σένγκεν δεν θα επηρέαζε άμεσα τις προσφυγικές ροές, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χερσαία σύνορα με τις υπόλοιπες χώρες που εντάσσονται στη συνθήκη. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν αυτή την πραγματικότητα, αλλά αναφέρουν πως διατηρούν αυτή την απειλή ως ένα από τα λίγα μέσα πίεσης που διαθέτουν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τονίζουν οι FT.

Πηγή:http://newpost.gr/politiki/parapolitika/501969/synergaths-toy-samara-grafei-senario-gia-epistrofh-toy

Σχετικά: http://monaxeros.blogspot.gr/2015/12/blog-post_1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.