Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Η Ε.Κ.Τ. μας άλλαξε τα ...COLLATERALS...(ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)



O ΔΗΜΤΡΗΣ ΚΑΖΑΚΗΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΝΕ...




ΕΚΤ: Απόφαση ασφυξίας με κούρεμα των collaterals. Τι σημαίνει πρακτικά;

Πηγή:http://www.madata.gr/epikairotita/economy/426730.html

Σε ασφυκτικό κλοιό βρίσκεται πλέον η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα καθώς καλείται να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με έναν ακόμα «πονοκέφαλο» καθώς η ΕΚΤ αποφάσισε σε κούρεμα των collaterals, των ενεχύρων δηλαδή που αποδέχεται η Τράπεζα για να παράσχει ρευστότητα μέσω ELA. Για την ώρα τουλάχιστον διατήρησε αμετάβλητο το όριο του ELA. 

Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη. Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της.


Στο όριο που είχε αποφασιστεί στις 26 Ιουνίου για τον ELA παραμένει αμετάβλητο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Αναπροσαρμόζεται επίσης το κούρεμα των ενεχύρων

Ο ELA παραμένει μέχρι στιγμής στο όριο των 89 δισεκ. ευρώ που είχε προσδιοριστεί στα τέλη του Ιουνίου και η ΕΚΤ αναμένεται να συζητήσει πώς θα χειριστεί τη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, κατά τις ίδιες πηγές.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο ELA παρέχεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων.

Το Δ.Σ της ΕΚΤ παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές και τις πιθανές επιπτώσεις για την νομισματική πολιτική και την ισορροπία του ρίσκου στην σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

Δηλώνει έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία εντός της εντολής της.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, δύο από το μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ προέβαλαν ενστάσεις στην απόφαση, σύμφωνα με πηγές του ευρωσυστήματος. Όπως αναφέρουν οι FT, και τα δύο αυτά μέλη ήθελαν από την ΕΚΤ να λάβει σκληρότερα μέτρα.

Τι σημαίνει αυτό για τις τράπεζες

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η απόφαση αποτελεί μια ύστατη προειδοποίηση καθώς πρακτικά περιορίζονται οι δυνατότητες των τραπεζών να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα από τον έκτακτο μηχανισμό χρηματοδότησης και αυτό διότι το ποσό που μπορούν  να δανειστούν από τον  ELA συνδέεται με το ύψος των εγγυήσεων.

Όσο μικρότερες είναι αυτές οι εγγυήσεις τόσο στενότερα είναι τα περιθώρια έκτακτης ρευστότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ δεν αναφέρει το ποσοστό της προσαρμογής που έχει γίνει στα collaterals, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί αυτή τη στιγμή το περιθώριο που έχει απομείνει στις τράπεζες για να αντλούν ρευστότητα μέσω του ELA.

Το«ψαλίδισμα» των εγγυήσεων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα μέσω του ELA ήρθε, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, ως επακόλουθο του γεγονότος ότι το ελληνικό δημόσιο απέτυχε να πληρώσει την δόση στο ΔΝΤ. Αυτό οδήγησε αυτομάτως σε νέα μείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων, δηλαδή των περιουσιακών στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες για να αντλούν χρήματα μέσω του ELA.

Παράταση... αγωνίας

Παρατείνεται με υπουργική απόφαση για δύο ακόμα ημέρες (Τρίτη-Τετάρτη) η τραπεζική αργία, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, μετά το τέλος της συνάντησης των εκπροσώπων των τραπεζών με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα.

Στη διάρκεια των δύο επομένων ημερών (Τρίτη-Τετάρτη), θα λειτουργήσουν ακριβώς τα ίδια τραπεζικά υποκαταστήματα για την παροχή των ίδιων τραπεζικών υπηρεσιών.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάρδας, συντάσσεται και θα ανακοινωθεί η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τη λειτουργία των τραπεζικών καταστημάτων που θα περιλαμβάνει την παροχή διευρυμένων υπηρεσιών από το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων. 

Η κα Λούκα Κατσέλη επεσήμανε, επίσης ότι θα εκτιμηθεί και η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με την παροχή ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ανάλογα θα κριθεί, εάν θα αλλάξουν οι αποφάσεις.

Το κούρεμα κατά 7% των collaterals από την ΕΚΤ μπορεί να μην είναι και αρνητικό
Περιορισμένη και διαχειρήσιμη επίπτωση της τάξης των 2-2,5 δισ. θα έχει στις τράπεζες το κούρεμα στα εχέγγυα που έχουν υποβληθεί στον ESM, με αποτέλεσμα να μην επιβαρύνεται το ήδη οξύ πρόβλημα ρευστότητας σε αυτή τη φάση. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτοντας επιπλέον 18 δισ. collaterals στα χαρτοφυλάκια τους θα χρειαστεί μόνο να προσκομίσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας επιπλέον 2,5 δισ. collaterals για να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο χρηματοδότησης που έχουν.

Παράλληλα θα μείνουν έτοιμα προς αποστολή επιπλέον 15,5 δισ. σε περίπτωση που η ΕΚΤ και η SSM αποφασίσουν την αύξηση της χορηγούμενης ρευστότητας από τον έκτακτο μηχανισμό στήριξης.

Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, νωρίτερα σήμερα, να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, ενώ η αύξηση του haircut από το 53 στο 60% στα collaterals ήταν σχεδόν «χάδι» μετά το μπαράζ υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών της χώρας, μετά από την επιβολή τραπεζικής αργίας και capital controls στη χώρα.

Με αυτό τον τρόπο ο Μάριο Ντράγκι αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος στήριξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

sofokleousin

Νωρίτερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης δήλωνε στο BBC:

«Αν η ΕΚΤ διατηρήσει τον ELA χωρίς όμως να αυξήσει τον όριο, τότε τα λεφτά στα ΑΤΜ φθάνουν ως την Παρασκευή», φέρεται να είπε στο BBC ο υπ. Οικονομίας και μάλιστα είπε ότι τα ΑΤΜ θα συνεχίσουν να βγάζουν 60 ευρώ ως την Παρασκευή.

"Η χώρα μας δεν έχει καμία εντολή να αποχωρήσει από την ευρωζώνη" είπε επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στο BBC.

"Καταρχάς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να τηρεί τις ελληνικές τράπεζες ζωντανές για διάστημα μίας εβδομάδας έως 10 ημερών, έτσι ώστε οι συνομιλίες διάσωσης να μπορούν να εξελιχθούν εν τω μεταξύ, ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο", αναφέρει το BBC επικαλούμενο τη συνέντευξη του υπουργού και συνεχίζει ότι "στην καλύτερη περίπτωση", όπως ανέφερε ο υπουργός, η ΕΚΤ θα παρέχει επιπλέον 3 δισ. ευρώ με τη μορφή έκτακτης χορήγησης ρευστότητας (ELA)εντός της ημέρας.

Αλλά ακόμη και αν η ΕΚΤ απλώς συνεχίσει να κρατάει παγωμένο τον ELA, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι η τρέχουσα ανάληψη μετρητών και οι περιορισμοί στη μεταβίβαση των ρευστών μέσω τραπεζών θα μπορούσαν να παραμείνουν στη θέση τους έως την Παρασκευή.

"Φυσικά, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να μειώσει τον ELA, τότε οι τράπεζες θα βρίσκονταν σε δεινή κατάσταση. Το δεύτερο στοιχείο της διάσωσης θα βασιστεί στην επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους πιστωτές, την περασμένη εβδομάδα, όταν δέχθηκε τις περισσότερες από τις προτάσεις των εταίρων για περικοπές δαπανών, αυξήσεις φόρων και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μικρές αλλαγές στη φύση των προτεινόμενων περικοπών στις συντάξεις", συμπληρώνει ο Σταθάκης.

Τέλος, η κυβέρνηση θέλει μια βιώσιμη περικοπή του χρέους κατά 30%, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους του ΔΝΤ την περασμένη εβδομάδα και κάτι τέτοιο σύμφωνα με τον υπουργό θα μπορέσει να συμβεί είτε μέσω της άμεσης διαγραφές, είτε μέσω επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής.

...//...





Πως εγκλωβίστηκαν σε παγίδα θανάτου οι τράπεζες από τον Ντράγκι

Πηγή:http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2015/07/blog-post_11.html

Η ΕΚΤ με το haircut παγίδευσε στην ζώνη θανάτου τις τράπεζες και αιφνιδίασε, αφοπλίζοντας βίαια τον Τσίπρα...

Η ΕΚΤ με το haircut παγίδευσε στην ζώνη θανάτου τις τράπεζες και αιφνιδίασε, αφοπλίζοντας βίαια τον Τσίπρα

Η στρατηγική κίνηση ματ της ΕΚΤ προς την Ελλάδα είχε ένα στόχο…να παγιδεύσει οριστικά τις τράπεζες που... πλέον η ανάνηψη ή ο ξαφνικός θάνατος των τραπεζών να καθοριστεί μόνο από την ΕΚΤ.
Η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε αύξηση 10% έως 18% στα collaterals των ελληνικών τραπεζών ειδικά τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου, αιφνιδίασε την κυβέρνηση, καθώς είχε επαναπαυτεί ότι θα πάρει παράταση έως την Τετάρτη 8 Ιουλίου ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί στο Eurogroup και στην Σύνοδο Κορυφής στις 7 Ιουλίου του 2015. 
Η απόφαση της ΕΚΤ όμως ήταν καλοστημένη παγίδα, τέτοιας κλίμακας και μεθοδικότητας που χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. 

Η ΕΚΤ εκ του καταστατικού της ήταν υποχρεωμένη να προχωρήσει σε αύξηση των haircuts καθώς η Ελλάδα και οι τράπεζες δεν βρίσκονται σε δίχτυ προστασίας προγράμματος. 
Αποφάσισε λοιπόν να επιβάλλει haircuts όχι 50% αλλά 8% έως 18% με βάση το είδος των περιουσιακών στοιχείων κυρίως εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου.
Αν η ΕΚΤ επέβαλλε haircuts 50% οι τράπεζες σήμερα δεν θα ήταν απλά κλειστές αλλά και χρεοκοπημένες δεν θα μπορούσαν να ξανανοίξουν με την σημερινή τους μορφή, προφανώς η εξέλιξη αυτή θα σηματοδοτούσε την αρχή του τέλους…θα σηματοδοτούσε το Grexit. 
Η ΕΚΤ προέβη σε μια ιδιαίτερα μελετημένη κίνηση που στηρίζεται απόλυτα στο καταστατικό της αλλά είχε και ξεκάθαρα πολιτική διάσταση. 
Οι τράπεζες διέθεταν 19 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων για το ELA που φθάνει στις ελληνικές τράπεζες στα 88,6 δισ. 
Με το haircuts πρέπει να καταθέσουν άμεσα 14 με 15 δισεκ. επιπλέον εγγυήσεις για να έχουν την ίδια ρευστότητα δηλαδή 125 δισεκ. (88,6 δισ ELA και 36 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ).
Άρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν μείνει με 4-5 δισεκ. απόθεμα εγγυήσεων. 
Με αυτό το απόθεμα εγγυήσεων δεν μπορούν να σηκώσουν πάνω από 3-3,5 δισεκ. ELA και ενώ χρειάζονται 6-8 δισεκ. και μόνο για αρχή για να ανοίξουν οι τράπεζες. 

Η ΕΚΤ σχεδόν εκμηδενίζοντας τα collaterals, σχεδόν εκμηδένισε και τις πιθανότητες οι τράπεζες να πάρουν πρόσθετο ELA, οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά τέθηκαν στον προθάλαμο της χρεοκοπίας. 
Οι τράπεζες παραμένουν ακόμη στην ζωή γιατί η ΕΚΤ ήθελε να παγιδεύσει τον Τσίπρα τον έλληνα πρωθυπουργό, ώστε στο Eurogroup να πάει άοπλος. 
Το δημοψήφισμα ήδη βρίσκεται στον πολιτικό σκουπιδοτενεκέ της Ευρώπης.
Η στρατηγική κίνηση ματ της ΕΚΤ προς την Ελλάδα είχε ένα στόχο…να παγιδεύσει οριστικά τις τράπεζες που πλέον η ανάνηψη ή ο ξαφνικός θάνατος των τραπεζών να καθοριστεί μόνο από την ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα αφόπλισε τον Τσίπρα ο οποίος δεν περίμενε την εξέλιξη αυτή, αιφνιδιάστηκε, γιατί πίστευε ότι η ΕΚΤ θα του δώσει παράταση έως αύριο 8 Ιουλίου και πλέον μεταβαίνει στην Ευρώπη σε Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής άοπλος. 

Η ΕΚΤ έπαιξε ένα παιχνίδι στα όρια των παρυφών των αρμοδιοτήτων της, στέλνοντας στην εντατική τις ελληνικές τράπεζες και αφοπλίζοντας τον Τσίπρα. 
Γιατί το έκανε αυτό η ΕΚΤ; 

Η ΕΚΤ προέβη σε μια κίνηση τεράστιου ρίσκου για τις ελληνικές τράπεζες, ουσιαστικά τις οδήγησε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με στόχο να μην δώσει χρόνο στον Τσίπρα να χρονοτριβήσει. 
Ταυτόχρονα αφοπλίζοντας το απόθεμα εγγυήσεων των τραπεζών και κρατώντας σκόπιμα μόνο 4-5 δισεκ. collaterals που μπορεί να δώσουν 3-3,5 δισεκ. ELA, υποχρεώνει την Ελλάδα να πάει σε συμφωνία και μεταξύ άλλων αναζητώντας λύση για τις τράπεζες.
Οι ελληνικές τράπεζες χωρίς συμφωνία χρεοκοπούν στις 8 Ιουλίου ή λίγες ημέρες αργότερα με πιθανή νέα αύξηση των haircuts έως 50% ενώ με συμφωνία θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα να δημιουργήσουν νέο απόθεμα εγγυήσεων οι τράπεζες, γιατί χωρίες νέες εγγυήσεις δεν μπορεί να πάρουν νέο ELA..... 

Ποιοι είναι οι τρόποι; 
1)Να αποφασίσει η ΕΚΤ να δέχεται και άλλα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών ως εγγύηση. 
2)Να υπάρξει ένας μηχανισμός όπου τα κράτη της ΕΕ θα εγγυηθούν ταcollaterals των ελληνικών τραπεζών ώστε να τα αποδέχεται η ΕΚΤ. 
Παράλληλα υπάρχει και ένα άλλο τεράστιο ζωτικό ζήτημα για τις τράπεζες. 
Οι ελληνικές τράπεζες, όπως έχει αναφέρει ο SSM ο μόνιμος μηχανισμός των τραπεζών, δεν μπορούν να ανοίξουν χωρίς συμφωνία. 
Για να ανοίξουν όμως δεν χρειάζονται μόνο ρευστότητα αλλά και κεφάλαια.
Οι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται νέα ανακεφαλαιοποίηση για να μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν. 
Άρα στην συμφωνία Ελλάδος με δανειστών θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να δημιουργηθεί ένα απόθεμα κεφαλαίου 8 -10 δισεκ. στο ΤΧΣ ή στον ESM που θα αφορά αποκλειστικά ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών. 

Τι προηγήθηκε - Το ξεκάθαρο μήνυμα της ΕΚΤ 
Ξεκάθαρο προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στην Ελλάδα η ΕΚΤ. 
Η Ελλάδα ή προχωράει άμεσα σε συμφωνία ή έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας χρεοκοπεί το τραπεζικό σύστημα. 
Η ΕΚΤ χθες 6/7 αύξησε τα collaterals των ελληνικών τραπεζών κατά 10% μεσοσταθμικά αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις έφθασε στο 18% το κούρεμα των εγγυήσεων. 
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; 
Οι ελληνικές τράπεζες  διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 19 δισεκ. ευρώ για ρευστότητα μέσω ELA και απομένουν μετά το haircut με 4-5 δισεκ. που είναι και το τελευταίο απόθεμα εγγυήσεων. 
Οι ελληνικές τράπεζες μετά τα νέα haircuts μειώνουν το απόθεμα εγγυήσεων από 19 δισεκ σε 4-5 δισεκ. και ουσιαστικά το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδος είναι πλέον σε οριακή κατάσταση. 

Με βάση πληροφορίες... 
Στην Εθνική μειώθηκαν τα collaterals 2-3 δισεκ. 
Στην Eurobank τα collaterals από 8 δισεκ. μειώθηκαν στα 1,9 με 2 δισεκ. 
Σε Πειραιώς και Alpha bank το απόθεμα εγγυήσεων μειώθηκε μεν αλλά ειδικά στην Πειραιώς επειδή διέθετε τα λιγότερα ενέχυρα του ελληνικού δημοσίου, εμφανίζει την μικρότερη επίδραση. 
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να φθάσει σε haircuts έως 50% με 60% αλλά επέλεξε τον δρόμο...της προειδοποίησης...
Η κίνηση της ΕΚΤ έχει ένα στόχο να στείλει ένα μήνυμα στην Ελληνική κυβέρνηση....σήμερα 7 Ιουλίου συμφωνία ή στις 8 Ιουλίου επιθετικό haircuts 50% με 60%....χρεοκοπώντας τις τράπεζες. 
Να σημειωθεί ότι οι συνολικές εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών φθάνουν στο ευρωσύστημα στα 225 με 235 δισεκ. για να χορηγείται ρευστότητα 125 δισεκ εκ των οποίων 88,6 δισεκ. ELA και 36 δισεκ απευθείας χρηματοδότηση. 

Υποσημείωση 
Οι εγγυήσεις των τραπεζών είναι πλήθος περιουσιακών στοιχείων, ομολογιακά του πυλώνα 1 και πυλώνα 2, ομόλογα, τιτλοποιήσεις, δάνεια και άλλα περιουσιακά στοιχεία και βεβαίως εγγυήσεις του δημοσίου.  
Οι τράπεζες έχουν πλέον μείνει με 5 από 19 δισεκ. εγγυήσεων κοινώς βρίσκονται στο τελευταίο και τελικό στάδιο πριν την χρεοκοπία. 

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε σήμερα (6/7) να διατηρήσει σταθερό το ύψος του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, στα επίπεδα τα οποία το είχε θέσει στις 26 Ιουνίου, μετά από πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος (στα επίπεδα των 88,6 δισ. ευρώ).
Ο ELA μπορεί να χορηγείται μόνο εάν υπάρχει επάρκεια σε collaterals. 
Η χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας έχει αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα collaterals που χρησιμοποιούν για να λάβουν ρευστότητα μέσω ELA συνδέονται άμεσα με κρατικά assets (στοιχεία ενεργητικού). 
Για αυτόν τον λόγο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει τα haircuts στα collaterals τα οποία δέχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος για να χορηγήσει ELA. 
Το Διοικητικό Συμβούλιο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στις αγορές και τον πιθανό αντίκτυπο για τη νομισματική πολιτική και τη σταθερότητα της Ευρωζώνης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία που έχει εντός της αποστολής του.


www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.