Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Ανταπόκριση

Γεια σου
Μόλις γύρισα από την παράσταση!

Όταν έμαθα πως ο Ανάμισης Ντενεκές ανεβαίνει στο θέατρο προβληματίστηκα ως προς τον τρόπο που θα μπορούσε να αποδοθεί το συγκεκριμένο βιβλίο στη σκηνή. Φαινομενικά δεν ενδείκνυται για θεατρική παράσταση. Είναι μεγάλο, πυκνό, πολυπρόσωπο, έχει κίνηση, δύο αφηγηματικούς χρόνους δεν ξέρω δύσκολο μου ακούστηκε. Εντυπωσιάστηκα πραγματικά από τη δουλειά που έκαναν τα παιδιά, εκπληκτική η επιλογή και η συρραφή των αποσπασμάτων του βιβλίου· ζωντάνεψε ο κόσμος του Πέτικα, οι πρωταγωνιστές, η Χίος και η εποχή μέσα από την ερμηνεία ενός ηθοποιού και μόνο που κατάφερε να μας περάσει εικόνες με ένταση κινηματογραφική μέσα από την ερμηνεία του. Λιτή και απέριττη όπως και η σκηνογραφία, όλα σε απόλυτη ισορροπία και συνέπεια. Απίστευτα δύσκολο. Γλυκόπικρα συναισθήματα, συγκίνηση και ένταση που κρατούσε αμείωτο το ενδιαφέρον ακόμα και αν είχες διαβάσει το βιβλίο· κέρδιζε τον θεατή από την πρώτη στιγμή, ήταν σαν να σου αφηγείτο κάποιος την ιστορία προσωπικά. Εξαιρετική δουλειά πραγματικά!

Προσωπικά με το συγκεκριμένο βιβλίο έχω μία ιδιαίτερη σχέση. Εντελώς προσωπική ίσως άσχετη και πέρα από τις δικές σου επιδιώξεις ως συγγραφέας του. Είχα συγκινηθεί πολύ όταν το διάβαζα (πλάνταξα στο κλάμα), αλλά δεν ήταν η ιστορία του Πέτικα που με είχε αγγίξει τόσο, όσο το συναίσθημα και η αγάπη με την οποία ένιωθα ότι είχε γραφτεί αυτό το βιβλίο.
Η αγάπη του ερευνητή για την παράδοση και τον Πέτικα, για τον τόπο και την ιστορία του, για τη λαϊκή γλώσσα, αυτά ήταν που με είχαν καρφώσει στην καρδιά (θυμάμαι χαρακτηριστικά το κομμάτι προς το τέλος που πηγαίνει στο λημέρι του «έναν αιώνα μετά ακόμα κάποιος τον ψάχνει στα βουνά» κάπου λες σελ 322-327 στο περίπου το έψαξα χθες, είναι πολλά χρόνια πίσω που το έχω διαβάσει κι όμως ακόμα δακρύζω κάθε φορά που πέφτει το μάτι μου πάνω του στη βιβλιοθήκη μου. Έχω λοιπόν αυτή την προσωπική σχέση με το βιβλίο και αυτή τη συγκίνηση τη στερήθηκα σήμερα στην παράσταση γιατί το έργο εστιάζει στην αφήγηση της ιστορίας του Πέτικα και δεν διαφαίνεται αυτό το « άλλο» κομμάτι. Αλλά θέατρο πήγα να δω όχι να μου διαβάσουν το βιβλίο και αυτό δεν ήταν πρόβλημα της παράστασης, δεν θα μπορούσε η παράσταση να ήταν στημένη καλύτερα πραγματικά. Ο Ήλιος με δόντια ήταν πιο εύκολος να ανέβει στη σκηνή και να κρατήσει αυτούσια την λογοτεχνία. Ο Ήλιος με δόντια ήταν σαν να μου διάβαζε κάποιος το βιβλίο. Με έναν επίσης εξαιρετικό ερμηνευτή για τον ρόλο όπως σου είχα πει και πέρυσι.

Καταπληκτική δουλειά! Εξαιρετική παράσταση, άρεσε και στην παρέα κι ας μην είχαν διαβάσει το βιβλίο εύχομαι κάθε επιτυχία γιατί πραγματικά την αξίζει!!! Να είσαι πάντα καλά Γιάννη!

Μ.Σ.

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=5723

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Σας θυμίζουμε οτι το πρώτο βιβλίο του Γιάννη Μακριδάκη  "Ανάμισης Ντενεκές" ανεβαίνει στο θέατρο Μεταξουργείο από 20/1/15 εώς 3/3/15  κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00.(ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.