Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Οι δύο συνεπώνυμοι…


Του Γιάννη Μακριδάκη

Στην εκλογική μου περιφέρεια υπάρχουν δύο υποψήφιοι με το ίδιο επίθετο. Ο ένας πολιτεύεται με τον Συριζα και ο άλλος με την ΝΔ. Κυκλοφορεί μια φήμη ότι ο δεσπότης δηλώνει πως θα εκλέξει δύο βουλευτές συνεπώνυμους, τον έναν με τους μεν και τον άλλον με τους δε.

Έχω λοιπόν να πω δυο λόγια για τον καθένα απ’ αυτούς.

1. Ο της ΝΔ, άνθρωπος συντηρητικός και σοβαρός και όχι από την λαϊκή και φασιστική δεξιά ορμώμενος, απέδειξε κάποτε σε μένα ότι διαθέτει και συναισθηματική νοημοσύνη διότι, λιμενάρχης ων, έβαλε την στολή του την επίσημη ένα πρωί, πήρε το υπηρεσιακό όχημα και τον οδηγό του και ήρθε να παραστεί, αποδίδοντας τιμή και δόξα στην κηδεία του αγαπημένου “τρελού” του νησιού, του “κυρίου” Γιάννη του Ναύαρχου, στην μνήμη του οποίου έχω αφιερώσει το έργο μου “Ήλιος με δόντια” και ο οποίος πνίγηκε κάνοντας το θαλάσσιο μπάνιο του ένα πρωί, τον θάψαμε δε καμιά δεκαριά ανομάτοι όλοι κι όλοι, όσοι τον φροντίζαμε δηλαδή και όταν ήταν εν ζωή σε μια γωνιά ενός περιφερειακού νεκροταφείου της πόλης. Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος, που μου έδειξε με τον καλύτερο τρόπο τότε, προ δεκαετίας ότι διαθέτει ψυχή, τώρα συμμετέχει στις εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής της ακροδεξιάς φατρίας και ως ακόλουθος των αποδεδειγμένα πλέον ως πολιτικών απατεώνων και αναξιοπρεπών της πολιτικής και της ζωής. 
Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι ο άνθρωπος μεγαλώνοντας νιώθει ότι δεν έχει και πολλές ακόμη ευκαιρίες να ικανοποιήσει την ματαιοδοξία του και κάνει εκπτώσεις έως εξευτελισμού και προσβολής του ίδιου του εαυτού του. Τόσο που μπορεί να αυτοϋποτιμάται και να δηλώνει απερίφραστα διαθέσιμος συνεχιστής μίας πολιτικής της υποτέλειας, της εσωτερικής υποτίμησης και της εκποίησης της πατρίδας, να επιδιώκει δηλαδή οικειοθελώς και τόσο ανόητα την συμμετοχή του στο έγκλημα και μάλιστα στο τέλος του, ως ισότιμα συνένοχος.

2. Ο του Σύριζα, ιατρός ων και έχων διατελέσει προ δεκαετίας υποψήφιος Δήμαρχος, έχοντας καταφέρει τότε για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του νησιού να συσπειρώσει έναν κόσμο αριστερό και να εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος, μου είναι πολύ γνωστός από την ενασχόλησή του με την τοπική ιστορία και τις εργασίες και εκδόσεις του κυρίως στους τομείς της ιστορίας της ιατρικής, αποτελεί δηλαδή έναν άνθρωπο που πάντοτε ενδιαφερόταν για τον τόπο κυρίως ιστορικά, τα δε τελευταία χρόνια, μετά την θητεία του στον Δήμο είχε τελείως αποστασιοποιηθεί από την σύγχρονη πραγματικότητα εκτός του ότι για ένα φεγγάρι το όνομά του “έπαιξε” για λίγο και ως τοπικού στελέχους της ΔΗΜΑΡ όταν έγινε η διάσπαση του χώρου. Τέλος πάντων αυτό δεν έχει τόση σημασία για μένα. Έχει όμως το εξής και το γράφω εδώ αυτή την προεκλογική στιγμή για δύο και μόνο λόγους. 

Ο ένας επειδή οι καλοί λογαριασμοί γίνονται πριν την ψήφο και ο άλλος επειδή τόσα χρόνια το νιώθω και το λέω δεξιά κι αριστερά όποτε δοθεί ευκαιρία αλλά ποτέ δεν το είπα επισήμως και ευθέως. Όταν κατά την διάρκεια του πρωτοφανούς για τα δεδομένα του νησιού λαϊκού κινήματος, το οποίο συστήσαμε το 2004 και αποτρέψαμε την καταστροφή του ενάλιου τείχους του Φρουρίου της Χίου προβαίνοντας επί ένα και πλέον έτος σε όλες τις προβλεπόμενες εκ των Νόμων ενστάσεις και προσφυγές αλλά και στήνοντας στο τέλος τα κορμιά μας ένα χάραμα Σαββάτου εμπρός στις παράνομες μπουλντόζες που ο τότε πασόκος δήμαρχος με τις ευλογίες της γγ. του υπουργείου πολιτισμού Λ. Μενδώνη (ω του θαύματος ακόμη ίδια είναι στην ίδια θέση!!!) έστειλε να κάνουν αυθαίρετα και παράνομα τη δουλειά, ο Δημοτικός τότε Σύμβουλος της Αριστεράς, όχι μόνον φάνηκε πολύ λίγος για τον αγώνα μας αλλά και λίγες μέρες κατόπιν, ενώ ακόμη ο πασόκος Δήμαρχος και οι αμόρφωτοι πασόκοι σύμβουλοί του μας τραμπούκιζαν και μας έβριζαν δημοσίως, προσωπικά εμένα με αποκαλούσαν “ρόμπα οικολόγο”, ο “δικός μας” τα αγνόησε όλα αυτά, τα παρέκαμψε και μετέβη παρέα με τον Δήμαρχο και την παρέα του σε ταξιδάκι αναψυχής στο Βέλγιο για αδελφοποίηση του Δήμου μας με κάποιον Δήμο εκεί, γυρίζοντας δε πίσω οι απολίτιστοι πασόκοι της εποχής των παγετώνων χλεύαζαν δημοσίως τον Βέλγο Δήμαρχο επειδή ήταν γκέι.

Αυτά με τους συνεπώνυμους και εκλεκτούς του δεσπότη, ως λέγεται, συντοπίτες μου υποψηφίους βουλευτές. Προφανώς δεν θα ψηφίσω κανέναν τους αλλά νιώθω υποχρέωση να τα λέω προς ανακούφιση δική μου και προς γνώση όσων το σκέφτονται.

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=5697

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.