Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Επιστημονικός καταλύτης


Του Γιάννη Μακριδάκη

Η επιλογή του καθηγητή κοινωνιολογίας Κ. Τσουκαλά ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Σύριζα είναι κατά τη γνώμη μου επιτυχής ως απολύτως ενδεικτική της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης που επικρατεί, όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον δυτικό κόσμο την συγκεκριμένη αυτή ιστορική περίοδο.

Είναι απολύτως ενδεικτική του γεγονότος ότι οι καταναλωτικές κοινωνίες βρίσκονται σε στάδιο μιας κάποιας μη ορισμένης επακριβώς ακόμη μετάβασης και αλλαγής πορείας αφού συνειδητοποιούν το τραγικό αδιέξοδο του βίου τους. Είναι δηλαδή ενδεικτική του ότι αρχίζει μόλις να ανατέλλει από τη Δύση η Συνειδητότητα του γένους των ανθρώπων επί της γης, η πορεία προς την οποίαν όμως δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, λόγω του ότι είναι μακρά και πλήρης ανασφάλειας και φόβου για το άγνωστο πλέον στους καταναλωτές φυσικό τους περίβλημα και για την πρωταρχική ως πλάσματα φυσικά υπόσταση του ίδιου του εαυτού τους.

Ο Κ. Τσουκαλάς ως εκπρόσωπος των σύγχρονων επιστημόνων και φιλοσόφων οι οποίοι, μελετώντας τις συνθήκες, τις αδράνειες και τις ροπές των κοινωνιών αμφισβητούν το ισχύον σύστημα και θεωρητικολογούν περί της αλλαγής του, κάπως αορίστως όμως ακόμη και δίχως συγκεκριμένη και κατασταλαγμένη πρόταση που να αποτελεί ένδειξη και πυξίδα για την ανθρωπότητα (ίσως να μην είναι και ο ρόλος των μελετητών βέβαια αυτός), μπορεί να αποτελέσει, ως πολιτικός πλέον και υπό την προϋπόθεση συνειδητής στροφής της ρητορικής του προς το οικοσύστημα, την σμίκρυνση και την φυσική υπόσταση των ανθρώπων, σπουδαίο καταλύτη προς επιτάχυνση των διαδικασιών, οι οποίες θα οδηγήσουν σε στοχευμένες πολιτικές αποφάσεις επανάστησης του αξιακού μας συστήματος.

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=5669


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.