Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Η προσωπική του καθενός Ευθύνη


Του Γιάννη Μακριδάκη

Τι Ελλάδα τι Βόρεια Κορέα γράφει ο αναλυτής Πάνος Παναγιώτου στο tvxs:

“Η ερμηνεία μίας είδησης είναι υποκειμενική. Αλλά η ύπαρξη της είδησης είναι, αναγκαστικά και αυταπόδεικτα, αντικειμενική. Εκτός και αν βρίσκεται κανείς στη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν ή στην Ελλάδα του Αντώνη Σαμαρά, όπου το άσπρο γίνεται μαύρο και το μαύρο άσπρο όταν και όπως βολεύει την κυβέρνηση. Αυτό, ακριβώς, συνέβη στην Ελλάδα με την είδηση για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ, καθώς να μεταδοθεί η πραγματική, μεταδόθηκε η… αντίθετη.
Η πραγματική είδηση, όπως μεταδόθηκε από τα διεθνή ΜΜΕ (βλέπε για παράδειγμα το σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg) και όπως φαίνεται από τη σχετική επεξηγηματική εικόνα του Bloomberg, είναι πως τρεις ελληνικές τράπεζες, η Eurobank, η Εθνική και η Πειραιως, ΑΠΕΤΥΧΑΝ (failed) στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με την Eurobank να καταλαμβάνει τη 2ηχειρότερη θέση μεταξύ όλων των τραπεζών, την Εθνική Τράπεζα την 6η χειρότερη και τη Πειραιώς την 18η χειρότερη θέση.

Ακόμη, όπως φαίνεται στη σχετική εικόνα από το ίδιο ρεπορτάζ του Bloomberg, οι ελληνικές τράπεζες έλαβαν τη χειρότερη θέση ως προς την ποιότητα των περιουσιακών τους στοιχείων, που ήταν και το πραγματικό ζητούμενο των συγκεκριμένων τεστ (διαβάστε σχετικά: «Η αλήθεια για τα stress tests”) .

Η εξαιρετικά αρνητική αυτή είδηση για τις (επανειλημμένα στηριγμένες και ανακεφαλαιωμένες από τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών) ελληνικές τράπεζες μεταφράστηκε από την ελληνική κυβέρνηση ως εντυπωσιακή επιτυχία, με τον πρωθυπουργό κ. Σαμαρά να δηλώνει ότι «Τα τεστ αντοχής ξεπέρασαν κάθε προσδοκία» και με μεγάλα τηλεοπτικά ΜΜΕ να μη διστάζουν να την αντιστρέψουν και να μεταδώσουν ψέματα εν ψυχρώ, με γνωστό ιδιωτικό κανάλι, για παράδειγμα, να πως «οι ελληνικές τράπεζες κατάφεραν να περάσουν με επιτυχία τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», όταν αυτό, απλά, δε συνέβη”.

Σημειώνω εδώ ότι και τα περισσότερα μη καθεστωτικά ΜΜΕ, καθώς και αυτά που υποστηρίζουν την “Αριστερά” την ίδια διαστρέβλωση της πραγματικότητας ανάρτησαν. Ή τα ίδια πρεσβεύουν και αυτοί σε σχέση με τις τράπεζες ή παίρνουν γραμμή από την κυβέρνηση και δεν διαβάζουν τις ειδήσεις στην πηγή τους… Προφανώς όμως δεν ισχύει τίποτε από τα δύο. Απλά είναι κομμάτι του συστήματος και αυτά, όπως και τα κόμματα που υποστηρίζουν, όπως και κάθε ένας καταναλωτής. Είναι εξαρτημένα – οι από το χρήμα που μοιράζει η τράπεζα και δεν δύνανται να πάνε κόντρα στη φύση τους, στην “μάνα” που μοιράζει τη “ζωή”.

Το κατά πόσον αφήνουμε καθημερινά τη ζωή μας και την αξιοπρέπειά μας να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και κοροϊδίας από μικρόνοες ηγεμονίσκους κάθε λογής κόμματος ακροδεξιού και “αριστερού” είναι ευθύνη αποκλειστικά προσωπική του καθενός από εμάς.

Για όσους δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει, αυτό είναι το σύστημα που στηρίζουμε με τον βίο και την πολιτεία μας. Αυτό που αντιστρέφει ακόμη και τα οφθαλμοφανή, που μας θεωρεί κρετίνους απροκάλυπτα και αδιάντροπα.

Ο καθένας μας έχει λοιπόν την προσωπική ευθύνη της μίας και μοναδικής ζωής που ζει Τώρα και δεν θα ζει Αύριο, την προσωπική ευθύνη της αξιοπρέπειάς του. Ή την αφήνει για μια μέρα, για μια στιγμή ακόμη στα χέρια των τραπεζών που κυβερνούν ουσιαστικά τον καταναλωτικό “πολιτισμό” ή επαναστατεί, αντιδρά και φεύγει με τρόπους διάφορους από τα γήπεδα του καταναλωτισμού, καταρρέει ως τουβλάκι του συστήματος και το αποσταθεροποιεί. Σταματάει να καταναλώνει και επανέρχεται κάθε στιγμή όλο και περισσότερο στην πρότερη μορφή του, την βασική του υπόσταση, αναγεννιέται ως άνθρωπος ον φυσικό δίπλα στα άλλα όντα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.