Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς να μην πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ (Hχητικό)


Δυο νομικοί εξηγούν τα του ΕΝΦΙΑ και πώς να μην πληρώσουμε. Επειδή η διάρκεια της εκπομπής είναι μεγάλη, σημειώνω στη συνέχεια τα κύρια σημεία. Αν έχετε πάντως χρόνο και δεν θέλετε να πληρώσετε τα κερατιάτικα, ακούστε το ηχητικό.

Είναι θέμα χρόνου να καταπέσει δικαστικά ο ΕΝΦΙΑ. Μετά θα τον αντικαταστήσουν με ένα άλλο ισοδύναμο μέτρο και πάει λέγοντας...!

Το Δημόσιο θα έπρεπε να αφαιρέσει από τις φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών το Χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) γιατί το έκρινε παράνομο το Συμβούλιο Επικρατείας όταν προσεβλήθησαν οι σχετικές Υπουργικές Αποφάσεις ή νομοθεσίες που επέβαλαν αυτό το φόρο. Αν δεν αφαιρεθεί και συνεχίζει να στο χρεώνει, πρέπει να πας στον προϊστάμενο, που θα σου πει οτι δεν έχω εντολή, δεν μπορώ να το αφαιρέσω. Αν κάνουν επιθετική κίνηση να το εισπράξουν, θα πρέπει να αμυνθείς με ένδικα μέσα, αφού ο φόρος έχει κριθεί παράνομος.

Η ενδικοφανής προσφυγή δεν έχει γίνει μόνο για τον ΕΝΦΙΑ αλλά ισχύει από τον Αύγουστο του 2013 για όλους τους φόρους που επιβάλλει το Δημόσιο. Αν θέλεις να προσβάλλεις φόρους που σου επιβάλλει το Δημόσιο, σε βάζει να προσφύγεις σε επιτροπή, περισσότερο για να σε καθυστερήσει και να σε κουράσει.

Το υπόδειγμα της ενδικοφανούς προσφυγής (ένσταση) είναι το κείμενο που πρέπει να καταθέσει ο πολίτης (Δικηγορικός Σύλλογος, ΕΠΑΜ).
Οι οδηγίες εξηγούν όποιες απορίες μπορεί να έχουμε σχετικά με αυτή την προσφυγή (από το ΕΠΑΜ, από το Δικηγορικό Σύλλογο).

Πρέπει να κάνουμε όλοι την ένσταση αυτή γιατί πρώτ' απ' όλα είναι μια πολιτική κίνηση. Αλλά και με αυτή μπορεί κανείς μετά να προσφύγει στα δικαστήρια.

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου καλό θα είναι όποιος μπορέσει να κάνει την ένσταση αυτή στην εφορία που υπάγεται, στη ΔΟΥ που ανήκει, και που του έβγαλε τον ΕΝΦΙΑ. Για όσους δεν προλάβουν μέχρι 30.9.14 υπάρχει στο έντυπο της ένστασης η πρώτη παράγραφος που συμπληρώνεται (διαβάστε τα κόκκινα γράμματα που αποτελούν οδηγίες).

Αν δεν είναι ο ίδιος, καλό είναι να έχει μια εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο του ενδιαφερόμενου (έντυπο εξουσιοδότησης).

Την ένσταση την κάνει κάθε πρόσωπο που έχει ακίνητη περιουσία π.χ. τα τέκνα αν έχουν στο όνομά τους ακίνητα θα κάνουν χωριστή ένσταση.

Καλό είναι να κάνουμε ένα αντίγραφο από όλα αυτά.

Με τα έντυπα πάμε στον Διευθυντή της ΔΟΥ και μετά αυτός μας στέλνει στον αρμόδιο υπάλληλο (ή κάπως έτσι) και από εκεί στο Πρωτόκολλο απαραίτητα, όπου παίρνουμε αρ. πρωτοκόλλου, αλλιώς θα πάει στα σκουπίδια το αίτημά μας.

(η ανάρτηση ενημερώνεται)




Πηγή:http://kerasiakrinoi.blogspot.gr/2014/09/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.