Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

FAZ: Ποιος είπε ότι τελειώνει η τρόικα;


«Απλώς μια επιθυμία των Ελλήνων» φαίνεται ότι είναι το τέλος της τρόικας. Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, οι φήμες αποτυπώνουν απλώς ευσεβείς πόθους καθώς το ΔΝΤ θα δίνει το «παρών» στη χώρα έως τουλάχιστον το πρώτο τρίμηνο του 2016 οπότε και ολοκληρώνεται το δικό του πρόγραμμα.

Το σημερινό πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) τελειώνει στο τέλος του χρόνου αλλά θα παραμείνει ανοιχτό εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες και επομένως θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα βοήθειας μετά το 2015. «Οι φήμες που ακούγονται στην Αθήνα για το τέλος της τρόικας (…) μπορεί να αποτυπώνουν απλώς μία ελληνική επιθυμία, δεδομένου ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να δίνει το 'παρών' μέχρι να ολοκληρωθεί το δικό του πρόγραμμα στο πρώτο τρίμηνο του 2016» τονίζει η FAZ σε δημοσίευμά της.

«Για πολιτικούς λόγους η ελληνική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία ένα επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, το οποίο θα σήμαινε και νέα μέτρα. Προφανώς ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης συνεχίζει να πιστεύει ότι τα περίπου 11 δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν ενταχθεί στο παλαιό πρόγραμμα για τη διάσωση των τραπεζών μπορούν να αλλάξουν χρήση και να αξιοποιηθούν για την εξυγίανση του προϋπολογισμού» αναφέρει η FAZ.
Το δημοσίευμα, ωστόσο, σημειώνει ότι κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ρεαλιστικό στις Βρυξέλλες όχι μόνο γιατί η αναδιανομή των κονδυλίων θα έθετε κάποια νομικά προβλήματα αλλά κυρίως γιατί εκτιμάται ότι τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών που εκτιμάται ότι θα προκύψουν από τα επικείμενα stress test.

Η FAZ κάνει αναφορά και στις προσπάθειες για μία πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους. Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πιέζει για «ήπια μεταχείριση» με το επιχείρημα ότι «μία κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής». Το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι το πρωτογενές πλεόνασμα, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας υπάρχει δυσπιστία αναφορικά με τη βιωσιμότητα του επιτεύγματος.

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 2012 βασίζονται στην υπόθεση ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα ισοδυναμεί κάθε χρόνο με το 4,5% του εθνικού ΑΕΠ. Όμως τα στοιχεία που έχουμε σήμερα μπροστά μας κάνουν λόγο για λιγότερο από 2%. Επιπλέον στην Αθήνα φαίνεται να ξεχνούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί μόνο μία από τις προϋποθέσεις για περαιτέρω διευκολύνσεις» σημειώνει η Frankfurter Allgemeine, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η «άλλη προϋπόθεση» θα ήταν η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η μείωση των επιτοκίων έχει ήδη δοκιμαστεί  χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα, ενώ και η επιμήκυνση του χρέους δεν αποτελεί οριστική λύση, καθώς ήδη σήμερα ο χρόνος αποπληρωμής έχει επεκταθεί στα 32 έτη, ενώ μία περαιτέρω επιμήκυνση δεν θα προσέφερε παρά μία μικρή «δημοσιονομική ανάσα» που αποτιμάται σε μονοψήφιο νούμερο. Μία πιθανή λύση θα ήταν βέβαια η παροχή νέων δανείων από κράτη-μέλη της ΕΕ, αλλά η Frankfurter Allgemeine σημειώνει ότι «κανένας εν δυνάμει χρηματοδότης δεν θα ήταν διατεθειμένος για κάτι τέτοιο, και πάντως όχι η Γερμανία». Συμπέρασμα; Φαίνεται ότι οι «ευρωπαίοι πιστωτές θα συνεχίσουν να αναβάλλουν συνεχώς το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/faz-poios-eipe-oti-teleionei-i-troika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.